FOLLOW US: facebook twitter

Δήμοι και περιφέρεια στα αχαρτογράφητα νερά της απλής αναλογικής

Ημερομηνία: 05-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Πλειοψηφία έχουν μόνο Μπαλιούκος και Αλεξανδρόπουλος
-Πέντε νέοι Δήμαρχοι της Ηλείας δε διαθέτουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναζητούν συνεργασίες

Στα αχαρτογράφητα νερά της απλής αναλογικής πλέουν από τον ερχόμενοΣεπτέμβριο 231 δήμοι και 7 περιφέρειες όπου οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν στον δεύτερο γύρο δεν διαθέτουν δεδομένη πλειοψηφία στο Δημοτικό/ Περιφερειακό Συμβούλιο για να περνούν τις αποφάσεις που αφορούν μεγάλα και μικρά θέματα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και οι πέντε από τους εφτά νέους Δημάρχους της Ηλείας, συμπεριλαμβάνονται στους παραπάνω, που θα «βουτήξουν» σε βαθιά νερά από Σεπτέμβρη, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στα συμβούλια τους και οι συνεργασίες με τους «εκλογικούς» τους μέχρι χθες αντιπάλους, αποτελούν μονόδρομο.

Η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων ήταν βασικό στοιχείο του νόμου «Κλεισθένης» που ψηφίσθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση. Μάλιστα, αυτοδιοικητικοί παράγοντες μιλούσαν για «καταστροφή» που έρχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τώρα έφτασε η ώρα που βλέπουμε τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα του «Κλεισθένη».

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, είχαμε μόνο έναν Δήμαρχο στην Ηλεία, τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο στο Δήμο Ζαχάρως Φιγαλείας που εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία αφού κατάφερε να συγκεντρώσει όχι μόνο το προαπαιτούμενο «50% συν μια ψήφο» αλλά το 76,85% των ψηφοφόρων. Ο κ. Αλεξανδρόπουλος έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με 16 έδρες ενώ στην αντιπολίτευση, ο Χρήστος Γιαννόπουλος έλαβε 5 έδρες.

Στους υπόλοιπους έξι Δήμους της Ηλείας, κανείς δεν ξεπέρασε το 50% και χρειάστηκε δεύτερος γύρος προκειμένου να αναδειχτούν νικητές. Οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι έμειναν με τους Δημοτικούς Συμβούλους που είχαν εκλέξει στον πρώτο γύρο. Αντιθέτως, στο προηγούμενο σύστημα, όποιος κέρδιζε στον δεύτερο γύρο, λάμβανε αυτόματα «δώρο» τόσους συμβούλους ώστε να έχει τουλάχιστον πλειοψηφία 60%!

Έτσι, από τους έξι Δήμους που πήγαν β’ γύρο, μόνο ο Σάκης Μπαλιούκος στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων είχε καταφέρει από τον α’ γύρο να κερδίσει 14 έδρες και να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ο Τάκης Δημητρουλόπουλος πήρε 12 έδρες και 1 έδρα ο Νίκος Γκότσης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στο Δήμο Πύργου, που ο Τάκης Αντωνακόπουλος εξελέγη Δήμαρχος στο β’ γύρο με το συντριπτικό ποσοστό του 67,09%, βάσει των 9 εδρών που κέρδισε στον α’ γύρο δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Στην κατεύθυνση αυτή, ακολουθώντας τα όσα ορίζει ο «Κλεισθένης» ήδη έχουν επιδιωχθεί συνεργασίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ανακοινώσεις «συμφωνίας» – πριν το β’ γύρο- με τον Γιάννη Αργυρόπουλο που έχει 3 έδρες και τον Αντώνη Καράμπελα που έχει 5 έδρες, αποκτώντας έτσι την αναγκαία πλειοψηφία των 17 εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου. Επίσης, από 6 έδρες έχει ο Κώστας Νικολούτσος, 5 ο Στάθης Καννής, 2 ο Λάμπης Αριστειδόπουλος και από 1 έδρα έχουν οι: Χρήστος Γιάνναρος, Ανδρέας Δημητρόπουλος και Χάρης Μιχαλακόπουλος. Απομένει να δούμε και στην πράξη ωστόσο πως θα διαμορφωθούν οι συνεργασίες, οι οποίες αποτελούν στοιχείο δημοκρατίας.

Και στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης όμως, που εξελέγη Δήμαρχος με υψηλό ποσοστό 60,83% ο Γιάννης Λέντζας, δεν διαθέτει την πλειοψηφία καθώς συγκέντρωσε 11 έδρες. Οι συναντήσεις λοιπόν, με τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων που εξελέγησαν θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα προκειμένου να συναποφασιστούν οι συνεργασίες που θα διαμορφώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Πιθανότερη φαίνεται να είναι με το νυν Δήμαρχο ΝαμπίλΜοράντ που έχει 5 έδρες χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο τίποτα ακόμα. Ο Διονύσης Μάλιαρης έχει 7 έδρες, ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος 3 έδρες και ο Οδυσσέας Μανιάς 1 έδρα.

Στην Αρχαία Ολυμπία, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος που κέρδισε στο β’ γύρο με 51,51% έχει συγκεντρώσει 11 έδρες και θα πρέπει να συνεργαστεί για τη διαμόρφωση της πλειοψηφίας ή με τον νυν Δήμαρχο Θύμιο Κοτζά που έχει 8 έδρες, ή με τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Αηδόνη που έχει 7 έδρες ή στην καλύτερη περίπτωση και με τους δυο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, έχει και μια έδρα ο Γιώργος Τζαβάρας.

Μετά τη νίκη του Γιάννη Λυμπέρη στο Δήμο Ήλιδας με 57,3%, οι 16 έδρες που έχει συγκεντρώσει δεν αρκούν για την πλειοψηφία (χρειάζεται τουλάχιστον 1 ακόμα), οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα αναζητηθούν συνεργασίες που για την ώρα μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολες. Εκτός και αν το Εκλογοδικείο δικαιώσει την παράταξη Λυμπέρη και πάρει μια επιπλέον έδρα – από την παράταξη Κράλλη- συγκεντρώνοντας έτσι την πλειοψηφία των 17 εδρών. Ο νυν Δήμαρχος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έχει 13 έδρες, ο ΆγγελοςΚολόσακας 2 έδρες και ο Δημήτρης Κράλλης 2 έδρες.

Παρότι, ο βασικός αντίπαλος του νέου Δημάρχου Πηνειού Ανδρέα Μαρίνου, Διονύσης Γεωργόπουλος κέρδισε τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 10 έδρες- μια περισσότερη από τον νικητή των εκλογών- οι πρώτες συμφωνίες φαίνεται πως έγιναν λίγο πριν το β’ γύρο. Έτσι, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος  Ανδρέας Μαρίνος που κατέχει 9 έδρες, έχει οδηγηθεί σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο που έχει 7 έδρες, αποκτώντας έτσι την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μία όμως έδρα έχει και ο Αλέξης Τσαουσάκης.

Όσον αφορά την Περιφέρεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει 19 έδρες ενώ ο Απόστολος Κατσιφάρας 17 έδρες, με τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο που έχει 6 έδρες, να προκρίνεται για το ρόλο του «ρυθμιστή» της πλειοψηφίας.

Όπως και να έχει, ο «Κλεισθένης» σύμφωνα και με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, θα φέρει «περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη συνεργασία και διαφάνεια στους δήμους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος