FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ημερομηνία: 18-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”76497″ img_size=”full”][vc_column_text]Κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας,  με το οποίο αναμορφώνεται ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μετά από πολλές δεκαετίες υλοποιείται το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος, εκπαιδευτικών και φοιτητών, για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Τώρα, έχοντας μπροστά μας την πλήρη εικόνα για την περιοχή μας, μπορούμε όλοι να κρίνουμε και να συγκρίνουμε. Να συγκρίνουμε την αυριανή πραγματικότητα, τις πανεπιστημιακές σχολές που για πρώτη φορά δημιουργούνται στην Ηλεία, με αυτό που υπάρχει σήμερα, το αποτέλεσμα δηλαδή του καταστροφικού σχεδίου “Αθηνά” που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υλοποίησαν το 2013.

Τι έχουμε σήμερα; Είμαστε ο μοναδικός νομός σε όλη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα που δεν έχουμε πανεπιστημιακές σχολές. Υπάρχουν δύο τμήματα ΤΕΙ, ένα στον Πύργο με έναν τίτλο – σιδηρόδρομο που δύσκολα κανείς μπορεί να κατανοήσει και ένα στην Αμαλιάδα, Τεχνολόγων Γεωπόνων. Μέχρι το 2013 υπήρχαν στον Πύργο δύο ιδιαίτερα αξιόλογα τμήματα, Μουσειολογίας και Πληροφορικής και ΜΜΕ, τα οποία οι “εκτελεστές” του σχεδίου “Αθηνά” κυριολεκτικά διέλυσαν. Ο αριθμός των πραγματικά ενεργών φοιτητών που ζουν σήμερα στις δύο πόλεις είναι εξαιρετικά μικρός και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με όσα ανυπόστατα διαδίδουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού κατεστημένου.

Τι προβλέπει το δικό μας σχέδιο; Για πρώτη φορά η Ηλεία μπαίνει στον πανεπιστημιακό χάρτη. Για πρώτη φορά η Ηλεία αποκτά πανεπιστημιακά τμήματα. Συγκεκριμένα:

– Στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με την επιθυμία των φορέων της πόλης, το υπάρχον τμήμα του ΤΕΙ αναβαθμίζεται. Μετατρέπεται σε τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πενταετούς φοίτησης όπως όλα τα γεωπονικά τμήματα. Το νέο τμήμα μπορεί να έχει όλες τις κατευθύνσεις της γεωπονικής επιστήμης. Οι σημερινοί φοιτητές μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ και, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν παίρνοντας επιπλέον μαθήματα ώστε να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

– Στον Πύργο δημιουργούνται δύο πανεπιστημιακά τμήματα, ένα τμήμα Μουσειολογίας και ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Πρόκειται για τμήματα εξαιρετικά δημοφιλή που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των μελλοντικών φοιτητών.

Το τμήμα Μουσειολογίας θα ξαναπιάσει το νήμα από το 2013, αναβαθμισμένο σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Οι φοιτητές του σημερινού τμήματος μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ και, εφόσον το επιθυμούν, να συνεχίσουν παίρνοντας επιπλέον μαθήματα ώστε να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο από το νέο τμήμα Μουσειολογίας.

Το ΤΕΦΑΑ, όπως όλα τα νέα τμήματα, δεν θα λειτουργήσει αμέσως αλλά από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Το ίδιο συμβαίνει και με το τμήμα Νομικής στην Πάτρα και με τα νέα τμήματα του Αγρινίου. Το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει για όλα τα νέα τμήματα από 8 θέσεις μελών ΔΕΠ, δηλαδή καθηγητών. Αυτό δείχνει και τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται τμήματα στα χαρτιά αλλά με σχεδιασμό ώστε να υποδεχτούν με σοβαρότητα τους αυριανούς φοιτητές. Για Πανεπιστήμιο μιλάμε, όχι για περίπτερο!

– Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται σαφής αναφορά στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας που συνδέονται με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε ξένους φοιτητές και στοχεύουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων από όλο τον κόσμο σε έναν τομέα που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και ζήτηση.

– Ιδρύεται, τέλος, Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με Ινστιτούτα σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Είναι στο χέρι μας να υποδείξουμε κάποιο από τα Ινστιτούτα αυτά να λειτουργήσει στην Ηλεία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και υποδομές που ήδη υπάρχουν.

Μπορούμε τώρα όλοι να συγκρίνουμε το χθες με το αύριο. Όσο κι αν κραυγάζουν οι τοπικοί εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού κατεστημένου, μπορούμε όλοι να συγκρίνουμε από τη μια μεριά τα ερείπια που προκάλεσαν το 2013 με το σχέδιο “Αθηνά” και από την άλλη το σχέδιο που καταθέτουμε σήμερα για το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia