FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Αντωνάκης: «Εκτός αντιπυρικής περιόδου οι μισές πυρκαγιές στην Ηλεία!»

Ημερομηνία: 22-01-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”87789″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Δεν είναι πια θερινό φαινόμενο, τονίζει στην «Πρωινή» ο δ/κτής ΠΥ Πύργου, Δ.Αντωνάκης

Με επιτυχία αντεπεξήλθαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας το 2019, παρότι τα συμβάντα ήταν πάρα πολλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, την περασμένη χρονιά εκδηλώθηκαν 639 αστικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την Ηλεία, ενώ η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει και 329 περιπτώσεις παροχής βοήθειας, όπως οι πλημμύρες, οι απεγκλωβισμός από τροχαίο, κοπές δέντρων κλπ.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Δημήτρης Αντωνάκης, τόνισε στην «Πρωινή» ότι η κλιματική αλλαγή ήδη αφήνει ισχυρό αποτύπωμα καθώς οι πυρκαγιές δεν εκδηλώνονται μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Από τις 493 πυρκαγιές το 2019 στην περιοχή του Πύργου και της νότιας Ηλείας, οι 271 εκδηλώθηκαν εκτός της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον υπαρκτές, αφού έχουμε ενάρξεις πυρκαγιάς και σε χρονικές περιόδους που δεν εντάσσονται στην αντιπυρική περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πυρκαγιά τον Απρίλιο στο Κουνουπέλι. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, ειδικά τώρα που αρκετοί πολίτες καίνε υπολείμματα των ελαιοκαλλιεργειών και ελλοχεύει κίνδυνος να επεκταθεί σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις, καθώς ήδη έχουμε δύο αυτόφωρες συλλήψεις μέσα στο 2020», ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ. Αντωνάκης και πρόσθεσε πως οι πυροσβέστες επέδειξαν υψηλό βαθμό ετοιμότητας και αντιμετώπισαν εν τη γενέσει τους τα περισσότερα συμβάντα.

«Η Υπηρεσία αντιμετώπισε επιτυχώς τα συμβάντα, διότι είχαμε πάρα πολλές ενάρξεις αλλά όχι καιόμενες εκτάσεις αντίστοιχες του αριθμού των συμβάντων. Επίσης, στα πλημμυρικά φαινόμενα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, απεγκλωβίσαμε συμπολίτες μας αποτρέποντας τους κινδύνους για ανθρώπινες ζωές», ανέφερε.

Ο διοικητής της ΠΥ Πύργου σχολίασε και όσα έγιναν στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποκλείεται να είναι εικόνα από το μέλλον, που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Μου προξένησαν τεράστια εντύπωση όσα παρακολούθησα, διότι η Πυροσβεστική της Αυστραλίας φημίζεται για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης. Ωστόσο, από όσα πληροφορήθηκα, διαπιστώθηκε πολύ χαμηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η χαμηλή υγρασία συνεπάγεται μηδενική αντίσταση της καύσιμης ύλης και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και την ένταση του ανέμου, καθιστά την πυρκαγιά ανεξέλεγκτη», εξήγησε στην «Πρωινή» ο κ. Αντωνάκης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot