FOLLOW US: facebook twitter

Δήμητρα Ζαφειροπούλου: Γιατί βαλτώσαμε άραγε

Ημερομηνία: 25-06-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90988″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Νομός Ηλείας αν και είναι ένας από τους πιο εύφορους και όμορφους νομούς της πατρίδας μας παραμένει εδώ και χρόνια στάσιμος. Η Ηλεία με τον Αλφειό και τον Πηνειό της να αρδεύουν τα γόνιμα εδάφη θα έπρεπε να είχε απογειωθεί.Αντιθέτως, παρουσιάζει χρόνια καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση και σεσυνδυασμό με τις καταστροφές που υπέστη από τις φωτιές και τους σεισμούς, βρίσκεται σε μηδενική βάση αναπτυξιακής οργάνωσης καιπροοπτικής. Τα δε συγκριτικά της πλεονέκτημα μένουν αναξιοποίητα. Τι έχει φταίξει όμως και ΄΄βαλτώσαμε΄΄ τόσο πολύ ;

H Αρχαία Ολυμπία, το μνημείο Παγκόσμιας εμβέλειας, δεν πήρε το μερίδιο που της άξιζε το 2004, κατά την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα. Τα μεγάλα έργα έγιναν μόνο στην πρωτεύουσα. Η εθνική οδός Πάτρα-Τσακώνα καθυστερεί υπερβολικά, τα πάντα δυστυχώς σταματούν στην Πάτρα και η Ηλεία εκλιπαρεί για τα αυτονόητα.

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου στέκεται ‘’καλυμμένος’’ και απομονωμένος περιμένοντας τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί βασικό κίνητρο για την προσέλκυση των τουριστών ωστόσο η περιοχή εκεί ρημάζει.

Η κατάσταση αυτή ενσωµάτωσε και µια αντίστοιχη κουλτούρα πολιτικών,οι οποίοι ακολουθώντας την πεπατηµένη, έκαναν µικροπολιτική χωρίς όραµα για τον τόπο, εξαντλώντας την δραστηριότητα τους σε µικροκαθηµερινάθέµατα ρουσφετολογικού χαρακτήρα.

Καϊάφας

Ακούμε εδώ και χρόνια για το μεγαλόπνοο έργο της αποκατάστασης του Καϊάφα με προϋπολογισμό 5 εκατ. Ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ προκειμένου να αναδειχθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣτο πανέμορφο σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών και να εκσυγχρονισθούν οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές,οι οποίες θυμίζουν ΄΄φάντασμα΄΄ του παρελθόντος. Ωστόσο όλα αυτά παραμένουνέως σήμερα  «ΈπεαΠτερόεντα»!! Τα δύο Σπήλαια αποτελούν τις ιαματικές πηγές με νερά κατάλληλα για λουτροθεραπεία και την πιο μεγάλη αξία του Καϊάφα, καθώς συνιστούν σπάνιο συνδυασμό ενός μοναδικού αρχαιολογικού μνημείου, που χρησιμοποιείται ως χώρος ιαματικών λουτρών εδώ και χιλιάδες χρόνια Η αξιοποίηση τους θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις εργασίας και τουρισμό όλο τον χρόνο.

Απαιτούνται άμεσα:

– Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομών της περιοχής Λίμνης Καϊάφα, όπως έργα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δικτύων υποδομής (ύδρευση, ενέργεια,αποχέτευση κλπ.

– Έργα βελτίωσης της πρόσβασης, της κυκλοφορίας και της περιήγησης των επισκεπτών.

– Έργα εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως ενδεικτικά: διαμόρφωση και οργάνωση χώρων στάθμευσης, κ.ά.

– Στήριξη και ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού.

Μεταφορές – Αεροδρόμιο

Ο τοµέας των µεταφορώντου Νοµού πάσχει συνολικώς. ∆εν υπάρχει αεροπορική σύνδεση µε ότι συνεπάγεται αυτό για την διακίνηση τουριστών,αγροτικών προϊόντων κ.α Εάν υπήρχε δυνατότητα άµεσης αεροπορικής σύνδεσης µέσα από συλλογική προσπάθεια τα γεωργικά προϊόντα θα µπορούσαν την ίδια νύχτα της συλλογής τους να είναι σε µεγάλες αγορές της Ευρώπης. Εάν δεν ευδοκιµήσει τελικά η λύση του Αεροδροµίου της Ανδραβίδας, η λύση του παλιού αεροδροµίου του Επιταλίου είναι ιδανική για έναρξη µεταφορών γεωργικών προϊόντων και φυσικά τουριστών µε προορισµό την Αρχαία Ολυµπία.

H υγεία στην Ηλεία

Η υγεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον καθένα µας αλλά και για τις κοινωνίες ως σύνολο,διότι εξ’ αυτής πηγάζουν και σε αυτήν καταλήγουν άµεσα η έµµεσα όλες οι άλλες πλευρές του καθηµερινού προσωπικού η συλλογικού βίου µας.

Η Ηλεία έχει 3Νοσοκοµεία,αλλά επί της ουσίας κανένα. Για αυτό απαιτείται διεκδίκηση µακροπρόθεσµηςαναβάθµισης του Νοσοκοµείου του Πύργου σε Πανεπιστηµιακό στα πλαίσια ενός περιφεριακούσχεδιασµού του Πανεπιστηµίου της Πάτρας….

Αγροτικός τομέας

Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης έχει ο  πρωτογενής τομέας στην Ηλεία, που είναι στην ουσία μαζί με τον τουρισμό, ο στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας, σε πολλές περιπτώσεις κρατά τα σκήπτρα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και γι’ αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί κατεξοχήν αγροτικός νομός, χωρίς ωστόσο να έχει προσεχθεί και να στηριχθεί ο Ηλείος αγρότης όπως πρέπει. Το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ηλείας είναι το  καρπούζι, το οποίο εξάγεται τυποποιημένο σε ποσοστό 80% (περισσότερους από 50.000 τόνους ετησίως), αλλά και η φράουλα, η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Βάρδας και της Μανωλάδας σε θερμοκήπια και εξάγεται σε όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις βιώσιμες και ανταγωνιστικές παραδοσιακές καλλιέργειες αλλά να δώσουμε ταυτόχρονα ώθηση σε νέες και καινοτόμες καλλιέργειες. Θα πρέπει όμως να γίνεται σωστή επιλογή του τύπου των καλλιεργειών ανάλογα με την περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προσπάθεια του παραγωγού.

Σε μια εποχή που οι νέοι άνθρωποι απομακρύνονται από την πολιτική και τους πολιτικούς οφείλουμε να τους μιλήσουμε με αλήθειες. Ρεαλισμός στην εξουσία: Να συντηρήσουμε αυτά που έχουμε, να αναδείξουμε τις ομορφιές του νομού μας, την εργατικότητά μας, την φιλοξενία και την καλοσύνη των Ηλείων.

Η συνεργασία του κρατικού και ιδιωτικού φορέα και η μείωση της φορολογίας, θα αποκαταστήσει την μεσαία τάξη που είναι η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας. Η εισοδηματική πολιτική και ο λαϊκισμός κούρασαν πλέον τον κόσμο. Οι νέοι θέλουν δουλειά για να νιώσουν ενεργοί και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «σήκωσε» στους ώμους του σαν τον Άτλαντα της Μυθολογίας όλη την κρίση και το Κίνημα Αλλαγής με υπευθυνότητα μπορεί να δείξει το δρόμο για το ξέφωτο.

Η ΗΛΕΙΑ χρειάζεται ανθρώπους με γνώση, όραμα και πείσμα, ανθρώπους που μπορούν να βρούν τον δρόμο για αυτό το ξέφωτο….

Με τιμή

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ-ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 27-ΚΡΕΣΤΕΝΑ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot