FOLLOW US: facebook twitter

Δήμητρα Σκαλτσά: Στόχος μας ο Δήμος Ζαχάρως να έχει τη θέση και το ρόλο που του αξίζει!

Ημερομηνία: 20-01-2023 | Συντάκτης:

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής στην «Πρωινή»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

Λίγους μόλις μήνες πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας και στο Δήμο Ζαχάρως πολλά είναι εκείνα που δείχνουν πως έχουν αλλάξει βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών με τη συμβολή της αντιδημάρχου Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Δήμητρας Σκαλτσά να είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς «άνοιξε» δρόμους πετυχαίνοντας σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων της.

Η «Πρωινή» σε μια σύντομη κουβέντα μαζί της, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλες τις δράσεις πολιτισμού, παιδείας και επιμόρφωσης που έχουν αναπτυχθεί στο Δήμο Ζαχάρω αλλά και για την κοινωνική πολιτική που ακολουθείται στηρίζοντας καθημερινά δεκάδες αδύναμους πολίτες.

Ποιοι ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Αναλάβαμε το δύσκολο έργο της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη και της επίλυσης χρόνιων και δυσεπίλυτων προβλημάτων που αφορούν όχι μόνο δήμο μας αλλά και την ανάπτυξη του νομού μας. Αναφέρομαι στην αξιοποίηση του Καϊάφα και  στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος του 2018 που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας και του νομού μας. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής και στόχο έχει με προσήλωση στις αρχές μας να εμπιστεύονται οι δημότες την δημοτική τους αρχή και ο Δήμος Ζαχάρως να έχει τη θέση και το ρόλο που του αξίζει.

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις σας στο κομμάτι της Παιδείας και της Επιμόρφωσης;

Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αποτελεσματικά όλες τις δομές της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης και ενισχύουμε τη Δια Βίου Μάθηση. 

Στα σχολεία μας έχουμε πετύχει σημαντικό έργο. Έχουμε καταφέρει με παρεμβάσεις μας στα κτίρια να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.  Πολύ σημαντική είναι η ίδρυση Εσπερινού Λυκείου  το οποίο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο δήμο μας λειτουργεί επίσης Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) το οποίο στηρίζουμε με κάθε μέσο.

Είμαστε υπερήφανοι για το Κέντρο Δια βίου Μάθησης που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε ο covid. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη θεματική ενότητα «Διαμόρφωση και Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων», έχουν ξεκινήσει άλλες τρεις, Αγγλικά, Ιταλικά για τον Τουρισμό και Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα και είναι στο σχεδιασμό άλλες δύο. Πρόκειται για προγράμματα που πραγματοποιούνται διαδικτυακά και δια ζώσης και δίνουν την ευκαιρία της επιμόρφωσης σε κάθε πολίτη, όχι μόνο του δήμου Ζαχάρως. Στόχος μας είναι η εδραίωση τους και η διεύρυνσή τους με περισσότερες θεματικές ενότητες δεδομένης της ανταπόκρισης των πολιτών και  των αυξημένων σύγχρονων απαιτήσεων που καθιστούν την επιμόρφωση και τη Δια Βίου Μάθηση επιτακτική.  Τέλος, όλα βαίνουν αίσια ώστε την προσεχή  σχολική χρονιά να λειτουργήσει ο νέος παιδικός Σταθμός Φιγαλείας, σε κτίριο που είναι έτοιμο να παραδοθεί από τον εργολάβο εντός του Ιανουαρίου.

Μιλήστε μας λίγο για τις γενικότερες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού που αναπτύξατε.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ημερίδες από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο στους  μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και των τελευταίων τάξεων του δημοτικού του Δήμου και στους γονείς τους  και ημερίδα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε συνεργασία με την εφημερίδα «Πρωινή». Εστιάζουμε σε θέματα των δικαιωμάτων των δύο φύλων, σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και πρόληψης. Με τη συμβολή των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων  του δήμου έχει πραγματοποιηθεί  ημερίδα με τίτλο «Η αυτοεκτίμηση και η Αυτοπεποίθηση δεν έχουν φύλο», συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Πρόληψης του Πύργου και το ΚΕΘΕΑ κι έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες δράσεις. Στα σχέδια μας είναι η διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων ενημέρωσης σε θέματα προστασίας του παιδιού,  ενδοοικογενειακής βίας και προστασίας από τους κινδύνους που ελλοχεύει το Διαδίκτυο.

Στο κομμάτι του Πολιτισμού θα μπορούσε να πει κανείς ότι «χτίζεται» αργά και σταθερά μια παράδοση με εκδηλώσεις και δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς…

Ο δήμος μας μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι «χτίζει» μια παράδοση σε θέματα πολιτισμού. Για πρώτη φορά φέτος, αφού οι περσινές συνθήκες λόγω του covid δεν το επέτρεψαν, γιορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στο Δήμο Ζαχάρως με εκδηλώσεις για τα παιδιά, με Χριστουγεννιάτικο Μουσικό Εργαστήρι, με μια εξαιρετική θεατρική παράσταση σε Ζαχάρω και Φιγαλεία που την απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι. Με τη φετινή εμπειρία ευελπιστώ ότι τα επόμενα Χριστούγεννα οι εκδηλώσεις θα διευρυνθούν και θα είναι ακόμη καλύτερες. Σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους πολιτιστικούς συλλόγους οργανώνουμε, μετά από δυο χρόνια απουσίας, το καρναβάλι της Ζαχάρως.  Πολλές  ήταν και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις με θέατρο, κινηματόγραφο και μουσική. Στόχος για το φετινό καλοκαίρι είναι να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά σε όλες κατά το δυνατόν τοπικές κοινότητες και εκδηλώσεις για τους ενήλικες. 

Μέσα σε όλα αυτά, έχετε αναπτύξει και Κοινωνική Πολιτική στηρίζοντας δεκάδες συμπολίτες σας…

Το Κέντρο Κοινότητας και η  Βοήθεια στο Σπίτι εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες πολίτες που έχουν ανάγκη. Ως δήμος δεχόμαστε αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση και κατόπιν εξέτασης από τις κοινωνικές μας υπηρεσίες ενισχύουμε  συμπολίτες μας που πληρούν τις προϋποθέσεις. Συμμετέχουμε, τέλος, στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ. 

Οι στόχοι σας για την επόμενη περίοδο;

Εργαζόμαστε τρία χρόνια με μεθοδικότητα και προσήλωση στις αρχές μας. Επιτύχαμε την ένταξή του Δήμου Ζαχάρως σε σημαντικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση έργων και βάλαμε σε σειρά κατασκευής έργα αποτελματωμένα. Οι στόχοι μας για τη νέα χρονιά, πέρα από τα έργα υποδομής που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη το δήμο μας, είναι να προχωρήσουμε στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των σχολείων μας, να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, να οργανώσουμε περισσότερες εκδηλώσεις επιμόρφωσης και πολιτισμού, να στηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του δήμου μέσα από τις δομές μας. Αμετάθετος στόχος μας παραμένει να καταστεί ο Δήμος Ζαχάρως  ένας δήμος που θα προσφέρει επιλογές στους δημότες και ειδικότερα στους νέους του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος