FOLLOW US: facebook twitter

Δημιουργία Θεματικού Μουσείου για την σταφίδα στον Πύργο

Ημερομηνία: 27-04-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1303″ img_size=”full”][vc_column_text]

Πρόταση προς το δήμο Πύργου από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας

[/vc_column_text][vc_column_text]Την δημιουργία Θεματικού Μουσείου για την σταφίδα, ενός προϊόντος που τον 19ο αιώνα υπήρξε ατμομηχανή της οικονομίας του τόπου, ζητά από τον δήμο Πύργου με επιστολή του  προς τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας Πύργου.  Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Ηλίας Ανδριόπουλος και ο Γραμματέας Κώστας Κοροντζής αναφέρονται τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

Ο  Όμιλος Φίλων Σταφίδας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, ιδρύθηκε με σκοπό αφ ενός την διατήρηση της  ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας από την καλλιέργεια της σταφίδας και αφ ετέρου την ανάπτυξη δράσεων και ενημέρωσης με σκοπό την στήριξη των σημερινών καλλιεργητών  αυτού του εμβληματικού προιόντος του τόπου μας, σε λίαν  ανταγωνιστικές συνθήκες και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των υπαρχόντων  νεοκλασσικώνκτιρίων , της πόλης του Πύργου, της Αμαλιάδας και των πόλεων όλης της ακτογραμμής μέχρι την Κόρινθο οφείλουν την ύπαρξή τους στον πλούτο που έφερε στην Πελοπόννησο η  καλλιέργεια της σταφίδας.

Έχουν γραφτεί  πολλές  επιστημονικές μελέτες  για την σταφιδοκαλλιέργεια όπως του συμπατριώτη μας και μέλους του Ομίλου  κ. Σάκη  Τραμπαδώρου, του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και πολλά λογοτεχνικά βιβλία που στον πυρήνα τους υπάρχει η καλλιέργεια της σταφίδας.

Η σταφίδα, τον 19ο αιώνα υπήρξε η ατμομηχανή της Εθνικής μας οικονομίας και χάρις σε αυτήν έγινε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ο λιμένας και η Γραμμή του Κατακόλου και η ανάπτυξη του λιμένα της Πάτρας.

Στην περιοχή του Πύργου, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας ,κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία εγκαταστάσεων του ΑΣΟ  όπως  αποθήκες συγκέντρωσης της σταφίδας ,καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας της.

Σε ένα από τα κτίρια του ΑΣΟ  στο τετράγωνο της οδού Κοκκίνου που σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια, υπάρχουν  σήμερα , όπως έχουμε διαπιστώσει , μηχανήματα σειράς επεξεργασίας  της σταφίδας, παροπλισμένα βέβαια,  καθώς επίσης και ιδιαιτέρως μεγάλος αριθμός εγγράφων και βιβλίων αναφορικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού και τις δοσοληψίες μεταξύ αυτού και των παραγωγών.

Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας , έχοντας κύριο στόχο,  όπως αναφέρθηκε παραπάνω,  την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της σταφίδαςθεωρεί ότι η δημιουργία ενός  Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή του Δήμου Πύργου είναι καθοριστικό βήμα για την επιτυχία του σκοπού αυτού. Ανάλογα εννέα θεματικά Μουσεία έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως : Μετάξης στο Σουφλί,Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Βιομηχανικής  Ελαιουργίας στη Λέσβο, Ελιάς-λαδιού στη Σπάρτη, Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο ,Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, Μαρμαροτεχνίας  στη Τήνο,

Μαστίχας στη Χίο, Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, και τα οποία αποτελούν σημαντικούς  τουριστικούς προορισμούς στις  περιοχές τους.

Σε αυτή τη λογική λοιπόν ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας   με την επιστολή του αυτή απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας  και προτείνει :

  1. Τη λήψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτικής Απόφασης  δημιουργίας Θεματικού Μουσείου σταφίδας στο  Δήμο του Πύργου.
  2. Να μεριμνήσει ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί όλο το υλικό (μηχανολογικός εξοπλισμός και έγγραφο υλικό) από τις αποθήκες του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου σε ασφαλές  μέρος, όπου θα διατηρηθεί με σκοπό τη μελλοντική  χρήση του στο Μουσείο που θα ιδρυθεί, όλο ή μερικά ,σύμφωνα με μουσειακή μελέτη. Αυτό είναι απαραίτητο διότι ως γνωστό πρόκειται  το κτίριο του ΑΣΟ να ανακαινισθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ  για να στεγασθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται στην Πόλη μας. Σε αντίθετη περίπτωση ένας όγκος υλικού που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή  για την Ηλεία, που συνδέθηκε με ανάπτυξη, πολιτιστικά δρώμενα και κοινωνικούς αγώνες, κινδυνεύει να καταστραφεί και θα είναι κρίμα για την ιστορία του Τόπου. Θα επαναληφθεί  έτσι το έγκλημα της καταστροφής  του μουσειακού και αρχειακού υλικού του Ινστιτούτου  Σταφίδας της Πόλης μας  που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
  3. Να στηρίξει ενεργά ο Δήμος Πύργου  ένα κάλεσμα στο Νομό για την συλλογή  και φύλαξη  μουσειακού υλικού , πρίν  αυτό χαθεί, αφού  πρώτα προηγηθεί  μια συνδιάσκεψη  Φορέων του Νομού μας (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Βουλευτές , Μητρόπολη,Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΜΜΕ  κ.λ.π.  προσωπικότητες), στην  οποία θα συζητηθεί διεξοδικά  η ίδρυση του Μουσείου Σταφίδας.
  4. Τέλος να δεσμεύσει ο Δήμος Πύργου ανάλογο χώρο για την δημιουργία  του μελλοντικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή  του, με κριτήρια  εκτός των άλλων την προσβασιμότητα-επισκεψιμότητα, και την ιστορική μνήμη των υποψήφιων χώρων. Από την πλευρά μας μετά από έρευνές μας προτείνουμε σαν τέτοιους χώρους:

Α. Το κτίριο του παλιού απεντομωτηρίου στο  χώρο του Λιμένα του Κατακόλου όπου προβλέπεται  η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του.

Β. Το Ινστιτούτο Σταφίδας στην Πατρών απέναντι από το Στάδιο

Γ. Μέρος του Κτιρίου του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου στο μέτρο που δεν θα δεσμευθεί αυτό ολόκληρο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia