Διμερής συντονιστική συνάντηση Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου με τον Kim Sung-bum στο περιθώριο της COP 29
Συνεργασία της Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς με τον Αναπληρωτή Υπουργό Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Ωκεανών και Αλιείας της Δημοκρατίας της Κορέας
Σε κλίμα συνεργασίας και κοινής δέσμευσης για τη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών, πραγματοποιήθηκε διμερής συντονιστική συνάντηση μεταξύ της Βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου, Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τους Ωκεανούς και επικεφαλής της διοργάνωσης του 9ου Our Ocean Conference, και του Kim Sung-bum, Αναπληρωτή Υπουργού Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Ωκεανών και Αλιείας της Κορέας.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Korean Pavilion στο περιθώριο της 29ης Συνόδου των Μερών της Σύμβασης για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29) που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν καθώς και στο πλαίσιο της μετάβασης της διοργάνωσης του συνεδρίου από την Ελλάδα στη Δημοκρατία της Κορέας, με την Ελλάδα να κατέχει τη συμπροεδρία του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού για την επιτυχία του 10ου “Our Ocean Conference”, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Δημοκρατία της Κορέας. Το συνέδριο αποτελεί μια παγκόσμια πλατφόρμα για τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην προστασία των ωκεανών, την προώθηση βιώσιμων ναυτιλιακών πρακτικών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ναυπηγοκατασκευαστικής, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων πλοίων με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων στόλων με σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου συνεργασίας ενόψει του 10ου “Our Ocean Conference”. Με κοινό όραμα και στρατηγική, Ελλάδα και Κορέα ενώνονται με στόχο τη διοργάνωση μιας ακόμη επιτυχούς Διάσκεψης, προωθώντας καινοτόμες λύσεις και δράσεις που θα διασφαλίσουν την προστασία των ωκεανών και τη μετάβαση σε μια γαλάζια οικονομία, προς όφελος των επόμενων γενεών.
Σημειώνεται πως η χώρα μας φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το 9ο Our Ocean Conference στις Απρίλιο του 2024, με τη συμμετοχή άνω των 3.500 συμμετεχόντων από 130 χώρες. Το συνέδριο κατέληξε σε 471 νέες δεσμεύσεις συνολικής αξίας 11,3 δις ευρώ, εισάγοντας τέσσερις νέες κατευθύνσεις: Βιώσιμο Τουρισμό στις Παράκτιες Περιοχές, Μείωση Ρύπανσης από Πλαστικά, Πράσινη Ναυτιλία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεσόγειο. Από πλευράς της, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για 21 μέτρα με εκτιμώμενο προϋπολογισμό υλοποίησης άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ: μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων και η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Η χώρα μας, επιπλέον, εγκαινίασε Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, ενώ προωθήθηκαν δράσεις για την απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Γαλάζια Οικονομία.