FOLLOW US: facebook twitter

Δικηγόροι: Καθολική αποχή 23 και 24 Ιανουαρίου

Ημερομηνία: 21-01-2025 | Συντάκτης:

Καθολική αποχή στις 23 και 24 Ιανουαρίου αποφάσισαν  οι δικηγόροι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας.

Αφορμή είναι η εισαγωγή στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας – Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις».

Η Συντονιστική Επιτροπή  της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξηγεί πως το δικηγορικό σώμα καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες – θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας.

Η Συντονιστική εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία της, αφενός διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του εν λόγω σχεδίου νόμου, ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του, αφετέρου διότι το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.

Ως προς τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη διαφωνία της σε σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ, οι οποίες, όπως επισημαίνει, δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας.

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή, που υπέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεκριμένες προτάσεις προς απάλειψη/βελτίωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της και τη διαμαρτυρία της, αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την καθολική αποχή των δικηγόρων- μελών τους την Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Ιανουαρίου.


Συμμετέχει στην απεργία  ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας τονίζοντας ότι αποφάσισε την καθολική συμμετοχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Ηλείας στην απεργία. Κατά συνέπεια το διήμερο αυτό δεν θα διεξαχθεί καμία δίκη πλην ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες θα δοθεί άδεια από το Σύλλογο.

 Ειδικότερα αναφέρθηκαν τα εξής:

 «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, αποδεχόμενος την από 16.1.2025 εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποφάσισε την καθολική αποχή των μελών του Συλλόγου από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 23.1.2025 και την Παρασκευή 24.1.2025, επ’ αφορμή την εισαγωγή του Σχεδίου Νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών –Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385– Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας– Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών –Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust –  Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», για τους εξής λόγους:

Α. διότι το δικηγορικό σώμα ουδέποτε κλήθηκε να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του άνω Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του,

Β. διότι το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που δεν επέτρεψε την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης,

Γ. διότι, ως προς τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, υπάρχει από μέρους μας έντονη διαφωνία για σειρά διατάξεων, που αναφέρονται σε νέες (για άλλη μία φορά) τροποποιήσεις του ΠΚ και του ΚΠΔ και οι οποίες δεν έχουν επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και προφανώς προωθούνται υπό την πίεση της επικαιρότητας, εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, την αρχή της αναλογικότητας, δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων και έρχονται σε αντίθεση ιδίως με τα άρθρα 5, 6 και 25 του Συντάγματος και 5 και 6 της ΕΣΔΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποχής άδειες προς παράσταση στα δικαστήρια θα δοθούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο αδειών.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia