FOLLOW US: facebook twitter

Δίκες «εξπρές» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ημερομηνία: 15-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”137675″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Τέλος από σήμερα η διά ζὠσης εκδίκαση των υποθέσεων του «ν.Κατσέλη»
-Επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ. Δημητρουλόπουλο

[/vc_column_text][vc_column_text]Με σκεπτικισμό και σοβαρές επιφυλάξεις υποδέχεται ο δικηγορικός κόσμος την ψηφιακή διαδικασία που θα εφαρμόζεται εφεξής στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τον νόμο 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, καθώς από σήμερα τερματίζεται η διά φυσικής διαδικασίας εκδίκασή τους, δηλαδή με εξέταση μαρτύρων ή του ιδίου του διαδίκου ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, μοναδικός τρόπος αξιολόγησης των σχετικών αιτήσεων θα είναι η εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας θα φτάνουν στα χέρια του δικαστή. Επισημαίνεται ότι ο δικαστής εξακολουθεί να παραμένει αυτός που θα εκφέρει την απαραίτητη κρίση για τη βασιμότητα της σχετικής αίτησης και τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών του δανειολήπτη, καθώς και τον τρόπο διάσωσης της κύριας κατοικίας του, αλλά χωρίς τη συνήθη ακροαματική διαδικασία.

Η διαδικασία εισαγωγής υποθέσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ξεκινήσει από τις αρχές σχεδόν του έτους για περιπτώσεις αιτήσεων που είχαν προσδιοριστεί να δικαστούν μετά τις 15 Ιουνίου, και πλέον η συγκεκριμένη διαδικασία καθίσταται αποκλειστική.

Αξίζει να τονιστεί πως το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για την εισαγωγή της πλατφόρμας και την κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας ήταν η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η γρήγορη εκκαθάριση συσσωρευμένων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ωστόσο δικηγόροι που ασχολούνται συστηματικά με αυτές τις υποθέσεις, υπογράμμισαν στην «Πρωινή» ότι οι ημερομηνίες που ορίζονται για νέα εκδίκαση, καταρρίπτουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.[/vc_column_text][vc_single_image image=”1934″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονες επιφυλάξεις από Δημητρουλόπουλο

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ανέλυσε με δήλωσή του στην «Πρωινή» τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης διαδικασίας σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπενθυμίζοντας ότι έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα της ισχύουσας

«Έχουμε εξαρχής διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις ακόμη και για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας αυτής, που στερεί από τον πολίτη τη δικονομική δυνατότητα να εκθέσει διά ζώσης στον φυσικό δικαστή του τους λόγους που τον οδήγησαν στην οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, ωστόσο η διαδικασία αυτή είναι πλέον μονόδρομος για τους οφειλέτες και τους δικηγόρους τους. Επειδή μάλιστα η καθυστερημένη εισαγωγή της σχετικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνεπάγεται την οριστική απώλεια του δικαιώματος του οφειλέτη να παραμείνει στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη, οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την παράταση της σχετικής προθεσμίας, ώστε να υπάρξει το χρονικό περιθώριο που απαιτείται προκειμένου κανένας πολίτης να μη στερηθεί τη σχετική δυνατότητα και καμία κατοικία που μπορεί να σωθεί, να μη μείνει απροστάτευτη για τυπικούς και μόνο λόγους. Αναμένουμε το προσεχές διάστημα θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας από την πλευρά του υπουργείου», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι για την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που ορίζει τον επαναπροσδιορισμό όλων των εκκρεμών υποθέσεων μετά τις 15/6 για «ηλεκτρονική» εκδίκαση, έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από δύο δικηγόρους της Ρόδου.

Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους οι Ροδίτες δικηγόροι, «εισάγεται ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται την αρχή της ισονομίας και της ισότητας»,  και θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 1, αλλά και με τα απαιτούμενα στοιχεία για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών, παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία προστατεύονται από τα άρθρα 2 και 9Α του Συντάγματος.

Επιπλέον στηλιτεύουν την έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή»  ως μεταγενέστερο νομοτεχνικό εφεύρημα, το οποίο «ως αόριστη νομική έννοια, απαιτεί συγκεκριμένη εξειδίκευση», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, όπως υποστηρίζουν.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot