FOLLOW US: facebook twitter

Δικαίωση των ηθοποιών του Χόλιγουντ έπειτα από 118 μέρες απεργίας

Ημερομηνία: 09-11-2023 | Συντάκτης:

Πανηγυρική ανακοίνωση του σωματείου ηθοποιών του Χόλιγουντ. Πάνω από έξι δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στα μεγάλα στούντιο η τετράμηνη απεργία.

Μια μεγάλη νίκη πέτυχαν οι ηθοποιοί και οι εργαζόμενοι του Χόλιγουντ έπειτα από τέσσερις μήνες απεργίας και κινητοποιήσεων.

Το συνδικάτο των ηθοποιών έφτασε σε προσωρινή συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο την Τετάρτη για τη λήξη της δεύτερης από τις δύο μεγάλες απεργίες που συγκλόνισαν τη βιομηχανία του θεάματος των ΗΠΑ φέτος, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούσαν υψηλότερες αμοιβές και περισσότερα δικαιώματα στην εποχή της streaming TV.

Η απεργία διάρκειας 118 ημερών έληξε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα ΗΠΑ), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο SAG-AFTRA, αφού η διαπραγματευτική του επιτροπή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας.

Η αξία της νέας τριετούς σύμβασης, η οποία εκτιμάται σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, περιλαμβάνει αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ένα νέο μπόνους «συμμετοχής στο streaming», ανέφερε το συνδικάτο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης προστασία από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση εικόνων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ένας τομέας που είχε δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στους καλλιτέχνες που φοβούνταν ότι θα αντικατασταθούν από «ψηφιακούς σωσίες».

«Φτάσαμε σε μια σύμβαση που θα επιτρέψει στα μέλη της SAG-AFTRA από κάθε κατηγορία να χτίσουν βιώσιμες καριέρες», δήλωσε το συνδικάτο.

Η πρόεδρος της SAG-AFTRA και πρωταγωνίστρια της σειράς “The Nanny” Fran Drescher έγραψε στο Instagram: «Τα καταφέραμε!!!! The Billion+ $ Deal!».

Το εθνικό συμβούλιο του συνδικάτου θα εξετάσει τη συμφωνία την Παρασκευή και ο συλλογικός φορέας δήλωσε ότι θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Η Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), η οποία διαπραγματεύτηκε εκ μέρους της Walt Disney, της Netflix και άλλων μεγάλων εταιρειών παραγωγής του Χόλιγουντ, δήλωσε ότι η συμφωνία της Τετάρτης αντιπροσωπεύει «ένα νέο παράδειγμα» που έδωσε στο συνδικάτο τα «μεγαλύτερα κέρδη από παλιά σύμβαση σε νέα σύμβαση» στην ιστορία του.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι «ανυπομονεί η βιομηχανία να συνεχίσει το έργο της αφήγησης σπουδαίων ιστοριών».

Με τη λήξη της απεργίας, το Χόλιγουντ μπορεί να ξαναστήσει τα πλατό και τις κάμερες για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

«Είμαι ανακουφισμένη», δήλωσε σε συνέντευξή της η ηθοποιός Φάνι Γκράντε: «Ήταν πραγματικά δύσκολα για τους περισσότερους ανθρώπους στη βιομηχανία, ειδικά για τους έγχρωμους. Όπως έχουν τα πράγματα, δεν έχουμε τόσες πολλές ευκαιρίες. Δεν είμαστε μεγάλες διασημότητες που έχουν χρήματα στην τράπεζα για μήνες».

Οι ηθοποιοί είχαν παρόμοιες ανησυχίες με τους σεναριογράφους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι τόνισαν ότι οι απολαβές για τους χαμηλόμισθους ηθοποιούς μειώθηκαν λόγω της επικράτησης του streaming, κάνοντας δύσκολη την εξασφάλιση ενός μισθού που να τους παρτέχει τα προς το ζην σε μητροπόλεις με υψηλό κόστος ζωής, όπως το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη, όπου εδράζεται ο μεγαλύτερος όγκος της δραστηριότητας της πολιτιστικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Οι τηλεοπτικές σειρές στις πλατφόρμες streaming δεν προσέφεραν τις ίδιες υπολειμματικές πληρωμές που απολάμβαναν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια της ακμής της τηλεοπτικής μετάδοσης.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ και άλλοι ηθοποιοί αντίστοιχου βεληνεκούς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους μεσαία και χαμηλά αμοιβόμενους ηθοποιούς.

Πολλά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό έκλεισαν αρχικά όταν η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής (WGA) κάλεσε σε απεργία την άνοιξη. Ενώ τα μέλη της WGA επέστρεψαν στη συγγραφή σεναρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου, η απεργία διαρκείς του SAG-AFTRA συνέχισε και άφησε πολλές παραγωγές με κατεβασμένα ρολά.

Η απεργία κόστισε στα στούντιο της Καλιφόρνια περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη παραγωγής, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Milken.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot