Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Αρχαία Ολυμπία για την Ενταξιακή Εκπαίδευση
Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Ενταξιακή Εκπαίδευση στον 21ο Αιώνα με τίτλο “International Summer School on Inclusive Education: Inclusion theory and best practices through a transdisciplinary context” διοργανώνει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη Savvy Business.
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, διευθυντές, διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και ειδικούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την υγεία. Η δράση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 6 Μαΐου 2025 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στο Διεθνές Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί, ειδικοί και επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική, οι οποίοι θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα, αποτελεσματικές πρακτικές αλλά και αρχές και στρατηγικές για την ενίσχυση και τη δημιουργία πιο ενταξιακών/συμπεριληπτικών περιβαλλόντων μάθησης τόσο στο επίπεδο του σχολείου όσο και στο επίπεδο της τάξης. Την επιστημονική εποπτεία του Διεθνούς Θερινού Σχολείου έχουν οι καθηγήτριες του ΕΚΠΑ Αναστασία Βλάχου και Αγγελική Γενά.
Το Διεθνές Θερινό Σχολείο αποτελεί ένα μέσο ουσιαστικής ανταλλαγής εμπειριών, απόψεων, γνώσεων, δεξιοτήτων, αρχών, στάσεων και αξιών αλλά και πρακτικών από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και διεθνώς.
Επιπλέον θα συνεισφέρει στη δημιουργία δικτύου (networking) επαγγελματιών στο χώρο της ενταξιακής – συμπεριληπτικής εκπαίδευσης με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία μία μοναδική κοιτίδα διαχρονικά συνδεδεμένη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια.
Μέσα από κεντρικές Εισηγήσεις, Ομάδες Εργασίας, Βιωματικά Σεμινάρια, Κοινότητες Πρακτικής, αλλά και δράσεις που σχετίζονται με την Τέχνη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό, όλοι οι συμμετέχοντες θα ζήσουν μία μοναδική εμπειρία ενταξιακών κοινοτήτων πρακτικής και θα έχουν τη δυνατότητα, με βιωματικό τρόπο, να κατανοήσουν και στη συνέχεια, ως πολλαπλασιαστές, να είναι σε θέση να εφαρμόσουν στα σχολεία τους αποτελεσματικές ενταξιακές πρακτικές- πολιτικές, διαδικασίες Καθολικού Σχεδιασμού για την Μάθηση, διεργασίες Διαφοροποιημένης Παιδαγωγικής, Ενταξιακά Εξατομικευμένα Πλάνα Αξιολόγησης και Εκπαίδευσης, Εφαρμογές Ανάλυσης της Συμπεριφοράς, Πρακτικές Υποστήριξης μαθητών/τριών με Αναπτυξιακές Αναπηρίες (π.χ. αυτισμός, νοητική αναπηρία), Στρατηγικές Ενίσχυσης της γνωστικής, γλωσσικής και κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών/τριών με αναπηρία εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά και τη χρήση της Τέχνης και του Θεάτρου στην εκπαιδευτική πράξη.