FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας: Κλείνει η αυλαία με την παράσταση χορού «Ο Μύθος των Αμαζόνων»  

Ημερομηνία: 05-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

-Την Πέμπτη 8/9 στο Θέατρο Ολύμπια (Φλόκα) σε χορογραφία της χορογράφου της Τελετής Αφής & Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, Άρτεμης Ιγνατίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάζει την παράσταση χορού «Ο Μύθος των Αμαζόνων», σε χορογραφία της χορογράφου της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, κας Άρτεμης Ιγνατίου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 21:30, στο θέατρο Ολύμπια (Φλόκα), με ελεύθερη είσοδο.

Οι Αμαζόνες ήταν μυθικός λαός πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό του πολέμου Άρη και τη νύμφη Αρμονία. Πατρίδα των Αμαζόνων ήταν η Θεμίσκυρα του Ευξείνου Πόντου. Ήταν όλες τους εξασκημένες στη χρήση τόξου και ξίφους, και θεωρούνταν ισάξιες με τους άνδρες πολεμιστές, στην ανδρεία και την πολεμική ικανότητα.

Στην παράσταση μέσω της κίνησης και της τέχνης του χορού οι χορευτές προσπαθούν να δώσουν την ατμόσφαιρα της ζωής των Αμαζόνων και επικεντρώνονται στους δυο πιο γνωστούς μύθους. Την αρπαγή της χρυσής ζώνης της βασίλισσάς Ιππολύτης από τον Ηρακλή, όπου ήταν ένας από τους άθλους του. Και την μάχη του Αχιλλέα με την Πενθεσίλεια, όπου αφού την σκοτώσει, βγάζοντας την ασημένια μάσκα που φορούσε η Πενθεσίλεια, θαμπώνεται από την ομορφιά της και την ερωτεύεται.

Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου

Μουσική: Μιράν Τσαλικιάν

Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Βοηθός Παραγωγής: Αλεξάνδρα Νικολόπουλου

Ερμηνεύουν:

Ιππολύτη: Αίγλη Σαρλάνη

Ηρακλής: Νίκος Κορμπάκης

Πενθεσίλεια: Αφροδίτη Βερβενιώτη

Αχιλλέας: Νίκος Κορμπάκης

Αμαζόνες: Μελίνα Μπαλλά, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Αναστασία Πατελλάκη, Αίγλη Σαρλάνη, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Αφροδίτη Βερβενιώτη.

Η παράσταση εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Είναι αφιερωμένη σ όλες τις γυναίκες, τις σημερινές σύγχρονες Αμαζόνες της Ελλάδας και όλου του κόσμου που δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για την οικογένεια τους και τα παιδιά τους! Το 2022 παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο της Λίμνης στα Τίρανα και στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας στο Φιέρι, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας και της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.

Το Χοροθέατρο ARΤ έχει παρουσιάσει παραγωγές σε Αρχαιολογικούς Χώρους: Ρωμαϊκή Αγορά, σε Μουσεία: Ε.Μ.Σ.Τ. (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Μουσείο Μπουμπουλίνας-Σπέτσες, Λουτρό των Αέρηδων- Πλάκα. Έχει συμμετάσχει και στις τέσσερις Πλατφόρμες Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και έχει δώσει παραστάσεις σε πολλά θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ιταλία, Σερβία, Κύπρος, Αλβανία, Γερμανία, Τυνησία, Κίνα). Το 2007 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός – Κύπρος ) και το 2008 παρουσίασε την παράσταση “Μούσες”, στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα Κίνα 2008.

H ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σπούδασε θέατρο στο Studio υποκριτικής τέχνης του Α. Δαβή. Συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη στις σχολές Χορού Merce Cunningham, Movement Research και Martha Graham και Θέατρο στο H.B. Studio (Herbert Berghof – Uta Hagen). Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία και στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Χορογράφος της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008: Beijing 2008, Vancouver 2010, London 2012, Sochi 2014, Rio 2016, τους 1ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Singapore 2010”, 1ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Innsbruck 2012”, 2ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Nanjing 2014”, 2ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων “Lillehammer 2016”.  

Χορογράφησε ακόμη, τις τελετές Αφής για τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας στην Πνύκα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, Tbilisi 2015, Vorarlberg & Liechtenstein 2015, Utrecht 2013, Brasov 2013, Trabzon 2011, Liberec 2011, Tampere 2009, Belgrade 2007, Lignano 2005, Paris 2003 και Bath 1995, όπου συμμετείχε και ως Πρωθιέρεια. 

Τέλος, συμμετείχε ως λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Torino 2006, Vancouver 2010, London 2012 και Sochi 2014.

Είναι ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART (ART Dance Theater) και παρουσιάζει πολλές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Με το Χοροθέατρο ΑRT εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2007 στο 10ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού (Λεμεσός – Κύπρος), το  2008 στην Τελετή Έναρξης του 6ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πεκίνου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα Κίνα 2008 και το 2014 στο Festival International De Sousse 2014 (Τυνησία). Είναι Καθηγήτρια Χορού – Κίνησης στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1991 μέχρι το 2012 Καθηγήτρια  Xορού, Κίνησης και Αυτοσχεδιασμού στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και από 2010 μέχρι το 2014  Καλλιτεχνική Διευθύντρια και καθηγήτρια Χορού στην Δραματική Σχολή Ίασμος- Β. Διαμαντόπουλος. Χορογράφησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και όπερες.

Από το 2010 ως το 2012  συνεργάστηκε με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΝ.Ο.Α “Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας”, αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία για την αναβίωση της Ιστορίας των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. 

Η Άρτεμις Ιγνατίου είναι: Πρόεδρος του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής (1999 – 2003), Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (2006 – σήμερα), Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO (2011-σήμερα), Μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις Εισαγωγικές και Διπλωματικές Εξετάσεις Χορού (2010 – σήμερα). Είναι μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα Χορού (2014-σήμερα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia