FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας: “Μανταλένα” στην Αμαλιάδα και “Ευδοκία” στον Πύργο

Ημερομηνία: 04-04-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι προβολές του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου


Με τη “Μανταλένα” του Ντίνου Δημόπουλου και την “Ευδοκία” του Αλέξη Δαμιανού, συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα οι προβολές των δέκα εμβληματικών ταινιών από τον 20ο αιώνα του ελληνικού κινηματογράφου, που επέλεξε το Φεστιβάλ Ολυμπίας από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και παρουσιάζει με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟγια το κοινό της Ηλείας.

Το πρόγραμμα οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότηταςκαι διαθέτουνυπότιτλους στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους. Η αποκατάσταση των ταινιών έγινε με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριοςχορηγός), του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.


Τρίτη 5 Απριλίου, Αμαλιάδα, CineCinema, ώρα 21:30
“ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ” του Ντίνου Δημόπουλου

Η ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, που ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ Καννών το 1961, μπόρεσε να κοιτάξει πίσω από το όμορφο πρόσωπο του ελληνικού νησιωτικού τοπίου, εντοπίζοντας συμπεριφορές και ιδεοληψίες βαθιά ριζωμένες στον τόπο και τους ανθρώπους του, στήνοντας ταυτόχρονα ένα περίτεχνο ρομαντικό γαϊτανάκι γύρω από ένα γεμάτο ζωή κοινωνικό ψηφιδωτό. Η μεγάλη σταρ του ελληνικού σινεμά της εποχής, Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενσαρκώνει έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της, ο διευθυντής φωτογραφίας Γουόλτερ Λάσαλι εμπνέεται μοναδικά από την θάλασσα και το τοπίο της Αντιπάρου, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις γράφει για την ταινία μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του. Μια ταινία γεμάτη χάρη, νιότη και απαλότητα, με την υπογραφή ενός κλασικού σκηνοθέτη του ελληνικού στούντιο συστήματος, με μοναδική ευκινησία ανάμεσα στα κινηματογραφικά είδη.

Η προβολή της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη της Finos Film.

Παίζουν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παντελής Ζερβός, Θανάσης Βέγγος, Θόδωρος Μορίδης, Γιώργος Δαμασιώτης, Δέσπω Διαμαντίδου, Σμάρω Στεφανίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Λαυρέντης Διανέλλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Σπύρος Καλογήρου, Μαρία Γιαννακοπούλου, Θανάσης Τζενεράλης, Μαίρη Μεταξά, Παναγιώτης Καραβουσιάνος, Νίκος Φλόκας, Ελεάνα Απέργη, Βασίλης Καΐλας.


Τετάρτη 6 Απριλίου, Πύργος, Ορφέας, ώρα 21:00
“ΕΥΔΟΚΙΑ ” του Αλέξη Δαμιανού

Μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ένας λοχίας γνωρίζεται με μια πόρνη, την Ευδοκία, την οποία και παντρεύεται. Δέσμιοι πλέον μιας κοινής μοίρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν κοινωνικό περίγυρο που θέλει να τους (περι)ορίσει και τελικά να τους συντρίψει. Οι δύο εραστές ζουν στα όρια ενός γνώριμου αλλά και σουρεαλιστικού κόσμου, γεμάτο φτωχές γειτονιές και άδεια, σκληρά τοπία. Σαν μεταφορά κάποιας κλασικής τραγωδίας που ποτέ δεν γράφτηκε, η ταινία επιλέγει μια δραματουργικά αντισυμβατική οδό για τα δεδομένα της εποχής μακριά από την όποια εύκολη λύτρωση. Έχοντας στο επίκεντρο μια ηρωίδα (με βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη Μαρία Βασιλείου) που θέλει πάνω απ’ όλα να ζήσει και να αγαπηθεί, ελεύθερη.

Σκηνοθεσία: Αλέξης Δαμιανός, Έτος: 1971, Παίζουν οι: Μαρία Βασιλείου, Γιώργος Κουτούζης, Κούλα Αγαγιώτου, Χρήστος Ζορμπάς, Ελένη Ροδά (φωνή Ευδοκίας).



Το υπόλοιπο πρόγραμμα

O κύκλος των προβολών συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με το ακόλουθο πρόγραμμα:

o Τετάρτη 13 Απριλίου, Πύργος (Ορφέας, 20:30):Ο ΘΙΑΣΟΣ του Θόδωρου Αγγελόπουλου
o Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΠΡΟΣΩΠΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ του Γιώργου Τζαβέλλα
o Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου
o Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00):ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη
o Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου
o Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος