FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους: Τα παιδιά διηγήθηκαν μύθους και ιστορίες μέσα από τις ταινίες τους

Ημερομηνία: 28-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Εξαιρετική η εκδήλωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και τεσσάρων σχολείων της Ηλείας που παρουσιάστηκε στην Κρέστενα

Μύθους,  ιστορίες  και γεγονότα που έχουν σημαδέψει την παράδοση και τη ζωή των κατοίκων της Ηλείας, διηγήθηκαν στο κοινό την περασμένη Τρίτη μέσα από τις ταινίες τους, μαθητές τεσσάρων σχολείων της Ηλείας σε μια πολύ ωραία εκδηλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της γιορτής σταφίδας στην Κρέστενα και διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας για παιδιά και νέους  μαζί με τα σχολεία που συμμετείχαν. Το θεατράκι της Κρέστενας γέμισε – τηρουμένων όμως όλων των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό- και η ανταποκριση των θεατών ήταν θερμή.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Έναν μύθο θα σας πω…» και παρουσιάστηκαν οι  τέσσερις ταινίες που δημιούργησαν στα κινηματογραφικά εργαστήρια στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος του Φεστιβάλ, οι μαθητές και μαθήτριες από τα γυμνάσια Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας , Μακρισίων  και ΓΕΛ Κρεστένων , μια δράση που θα έχει τριετή διάρκεια, ενισχύεται από το πρόγραμμα CLLD – LEADER μέσω της Αναπτυξιακής Ολυμπίας.

Υπεύθυνοι των κινηματογραφικών εργαστηρίων ήταν τρεις έμπειροι και ταλαντούχοι συνεργάτες του Φεστιβάλ και του Νεανικού Πλάνου, το οποίο είχε την εκτέλεση παραγωγής των ταινιών: οι σκηνοθέτιδες Διονυσία Κοπανά και Άρτεμις Αναστασιάδου και ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, που παρευρέθηκαν και στην παρουσίαση των ταινιών, μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Δημήτρη Σπυρου.

Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • «Άμιλλα» από το Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας. Ταινία μυθοπλασίας βασισμένη στα ολυμπιακά ιδεώδη και τον μύθο του Ηρακλή και της Καλλιστεφάνου Ελαίας.
  • «Σταφίδα – Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας» από Γυμνάσιο Κρέστενας. Ταινία ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την ιστορία της μαύρης σταφίδας, τη συλλογική μνήμη και την παράδοση στην περιοχή της Κρέστενας από τις αρχές του 20ού αι. έως σήμερα.
  • «Τα Χοιροσφάγια» από το Γυμνάσιο Μακρισίων. Ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει πτυχές του εθίμου των χοιροσφαγίων στα Μακρίσια, το οποίο, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, μένει ζωντανό από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
  • «Φλόγα αναμνήσεων» από το Λύκειο Κρέστενας. Ταινία μυθοπλασίας με θέμα τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία και τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς και τα ψυχικά τραύματα που επέφερε σε πολλούς ανθρώπους η μεγάλη καταστροφή.

Δημήτρης Σπύρου

Ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Δημήτρης Σπύρου αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε πως «Όταν η γνώση αποκτιέται μέσω της Τέχνης γίνεται απόλαυση.Και τα παιδιά δεν θεωρούν τη διαδικασία αυτή “μάθημα” αλλά ψυχαγωγία. Και γι’ αυτό, κατακαλόκαιρο, δεν έλειψε ούτε ένα από την αποψινή εκδήλωση στην Κρέστενα.

Είναι μία όμορφη βραδιά, θα μας μιλήσουν τα ίδια τα παιδιά για αυτή την εμπειρία, θα μας μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί για την δική τους εμπειρία και θα μας μιλήσουν και οι σκηνοθέτες, οι επαγγελματίες επίσης για την δική τους εμπειρία. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος πάντα και δέχεται την υψηλή ποιότητα, όταν γίνεται αθόρυβα και επί της ουσίας».

Τι ανέφεραν οι σκηνοθέτες  των ταινιών

Από την πλευρά της η σκηνοθέτης Διονυσία Κοπανά ανάφερε ότι: «Με τα παιδιά εδώ στο σχολείο στην Κρέστενα, κάναμε μία ταινία ντοκιμαντέρ για την σταφίδα. Η καταγωγή μου είναι από την Ηλεία, ήταν πολύ ευχάριστη η εμπειρία μου να είμαι εδώ και να δουλεύω με αυτά τα παιδιά τα οποία πραγματικά είναι απίστευτα εύστροφα, απίστευτα δημιουργικά και όταν τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν. Η σταφίδα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό προϊόν, που έθρεψε κόσμο και δυστυχώς τώρα πια αρχίζει και εκλείπει. Παρόλα αυτά, μέσα από την ταινία προσπαθήσαμε να δώσουμε και ένα θετικό μήνυμα, και είδαμε νέους ανθρώπους που πια ξαναγυρνάνε στην λογική της καλλιέργειας της σταφίδας. Αυτό ήταν και μία επιθυμία των ίδιων των παιδιών, να δώσουμε και ένα θετικό μήνυμα ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολύ δημιουργική διαδικασία της παραγωγής της σταφίδας, που φέρνει και πλούτο και χαρά σε αυτόν τον τόπο.».

Για την μοναδική εμπειρία να δουλεύει με τα παιδιά μίλησε στην συνέχεια ο σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι « Στην συγκεκριμένη ταινία που κάναμε φέτος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τολμήσαμε κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Τολμήσαμε να αγγίξουμε ένα ευαίσθητο θέμα, για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη που είναι οι φονικές πυρκαγιές του 2007, όπου σημειωτέον τα παιδιά που συμμετείχαν, παιδιά λυκείου ήταν 3 και 4 χρονών τότε, δηλαδή δεν έχουν τα ίδια το βίωμα που έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Παρ´ όλα αυτά, καταφέραμε με την βοήθεια της Πυροσβεστικής και του Κέντρου Υγείας, να αναπαραστήσουμε σε μία μικρή κλίμακα, πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να κινηματογραφηθούν, τα παιδιά όμως μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Ήταν μία πολύ μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά αλλά και για εμάς να το κινηματογραφήσουμε. Πιστεύω ότι το καταφέραμε, τα παιδιά έβγαλαν πολύ μεγάλη ευαισθησία από μέσα τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος