«Δίδυμες» πυρκαγιές τρόμαξαν τον Πύργο
-Λίγο έλειψε να καούν σπίτια στη Σπιάντζα και το Δημοτικό Στάδιο
-«Αν φυσούσε Βορειοδυτικά θα καίγονταν σπίτια και το αλσύλλιο», δήλωσε στην Πρωινή ο Δημ. Παναγιωτόπουλος, που με δικό του μηχάνημα περιόρισε τη φωτιά στο Ενωσιακό
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Εφιαλτικό μεσημέρι έζησαν χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι του Πύργου, εξαιτίας δύο μεγάλων συμβάντων πυρκαγιάς που ξέσπασαν με πολύ λίγα λεπτά διαφορά και προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους, αφού απείλησαν κατοικημένη ζώνη.
Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 3μ.μ. σε ξερόχορτα και καλάμια ακαθάριστων οικοπέδων πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Πύργου και έλαβε γρήγορα απειλητικές διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την στιγμή. Οι φλόγες «κατάπιαν» πολύ γρήγορα ολόκληρα δέντρα και έφτασαν ελάχιστα μέτρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα έντρομοι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Τα πυροσβεστικά οχήματα της ΠΥ Πύργου περικύκλωσαν την πυρκαγιά και οι πυροσβέστες κατάφεραν να την αποτρέψουν την απειλή προς τα κτίρια και το «Μαρακανά», ενώ το ελικόπτερο Erickson και τα Air Tractor έκαναν απανωτές ρίψεις τόσο με νερό όσο και με το νέο υγρό που επιβραδύνει την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Παράλληλα, αφίχθη στον Πύργο με ελικόπτερο και η αερομεταφερόμενη μονάδα των «δασοκομάντος», οι οποίοι εντέλει δεν χρειάστηκε να επέμβει, καθώς η φωτιά μέσα σε μισή ώρα περίπου τέθηκε υπό έλεγχο. Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία, καθώς και όχημα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, που συνέδραμε στην κατάσβεση.
Φωτιά «καμπανάκι» για το αλσύλλιο της Σπιάντζας
Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε μερικά λεπτά αργότερα σε ξερόχορτα στην περιοχή της Σπιάντζας, μερικά μέτρα μακριά από το Ενωσιακό Γήπεδο, και λίγο έλειψε να απειλήσει σπίτια και να επεκταθεί στο αλσύλλιο και στον παραθαλάσσιο οικισμό.
Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει μάντρα οικοδομικών υλικών στην περιοχή, αν ο άνεμος φυσούσε λίγο διαφορετικά, η πυρκαγιά θα εξελισσόταν σε καταστροφή.
«Η φωτιά αναπτύχθηκε σε χρόνο μηδέν, δεν είδαμε από πού ξεκίνησε. Ο αέρας ήταν ισχυρό, και η φωτιά είχε βρει “φαΐ” και περπάταγε. Όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπόρεσα, πήρα με δική μου πρωτοβουλία το δικό μου μηχάνημα για να μην περάσει στο δρόμο η φωτιά και μπει μέσα στα σπίτια. Το κατάφερα και άνοιξα μια ζώνη, για να έρθουν τα πυροσβεστικά. Έριχνα χώμα για να τη φρενάρω. Αυτό το σκηνικό έχει γίνει πάρα πολλές φορές και αν ήταν βορειοδυτικός ο αέρας, θα πήγαινε στα σκουπίδια που βλέπετε κάθε μέρα. Μία καύτρα να έφευγε, θα πήγαινε στο αλσύλλιο και δε θα έμενε τίποτα. Δεν είναι 100 μέτρα από τα σκουπίδια το δάσος. Ένα αμάξι Πολιτικής Προστασίας δεν αρκεί. Εδώ πρέπει να υπάρχουν σε 24ωρη βάση δύο πυροσβεστικά για να φυλάνε την περιοχή», επισήμανε.
Ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λίμνης Μουριάς, Παναγιώτης Αποστολόπουλος δήλωσε πως το φαινόμενο είναι πια σε μόνιμη βάση. «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, οι φωτιές άπειρες, όπως και σήμερα και αύριο, όλο το καλοκαίρι θα έχουμε το φαινόμενο αυτό. Ευτυχώς σήμερα ο Δημήτρης βοήθησε την Πυροσβεστική ανοίγοντας μια ζώνη για να δώσει δρόμο στους πυροσβέστες. Παραλίγο να περάσει την άσφαλτο η φωτιά και να μπει απέναντι στα σπίτια, ήταν πολύ επικίνδυνη», υπογράμμισε.
Στη Σπιάτζα βρέθηκε και ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η Υπηρεσία Πρασίνου «τρέχει» εργολαβίες για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου και επισήμανε την ανάγκη τήρησης της ατομικής ευθύνης αλλά και της ενίσχυσης από την πολιτεία με πόρους.
«Ευτυχώς η έγκαιρη ανταπόκριση της ΠΥ Πύργου και της Πολιτικής Προστασίας περιόρισαν σε λίγα στρέμματα τις καμένες εκτάσεις. Το ένα συμβάν εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική επιφάνεια της αποξηρανθείσας λίμνης Μουριάς, όπου διαπιστώνεται η σύμπτωση να έχουμε λειβάδια μετά από κάθε φωτιά. Το δεύτερο συμβάν ήταν σε εκτός σχεδίου πόλης έδαφος –οικόπεδα του ΟΑΕΔ και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις πολλών κληρονόμων. Ο δήμος ασχολείται με τα εντός σχεδίου και η υπηρεσία Πρασίνου κάνει διαρκείς καθαρισμούς. Ήδη έχουμε δύο εργολαβίες, η μία για το παραλιακό μέτωπο Σπιάτζα-Κατάκολο, όπου έχουμε απομακρύνει σωρευμένα απορρίμματα. Επίσης στέλνουμε έγγραφα και κάνουμε οχλήσεις στους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων, για αυτό επισημαίνουμε και την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία μάς δίνει “ψίχουλα” και αποφεύγει τις συγκρούσεις με τη μεταφορά ευθυνών στους ΟΤΑ χωρίς τις αντίστοιχες πιστώσεις», δήλωσε.