FOLLOW US: facebook twitter

Διάσταση απόψεων για την άρδευση

Ημερομηνία: 11-06-2024 | Συντάκτης:

-Κοινή γραπτή πρόταση ζήτησε η Περιφέρεια από τους ΤΟΕΒ του Κάμπου για το πότισμα

-Δεν επαρκούν τα αποθέματα χωρίς ρύθμιση, τόνισαν τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας

-Αν κοπεί τώρα το νερό, θα καταστραφούν οι καλλιέργειες, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ του Κάμπου

Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην απόφαση για υποβολή επίσημης κοινής πρότασης από τους ΤΟΕΒ της Βόρειας Ηλείας σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο άρδευσης των καλλιεργειών από το φράγμα Πηνειού κατέληξε χθες η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια και με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Βασίλη Γιαννόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Ηλείας και του δήμου Ήλιδας, προκειμένου να καταλήξουν σε μια δίκαιη και ρεαλιστική λύση άρδευσης, την οποία φαίνεται ότι καθιστούν επιβεβλημένη τα λιγοστά αποθέματα στο φράγμα Πηνειού.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου, η αυτοψία που έγινε χθες το πρωί έδειξε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα νερού είναι 115 κυβικά μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν είναι βέβαιο πως όλα είναι διαθέσιμα για άρδευση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι η εικόνα του φράγματος είναι απογοητευτική καθώς τα μειωμένα αποθέματα και οι κατασκευαστικές ατέλειες ενός έργου 60 ετών διαμορφώνουν μια κατάσταση δύσκολή στη διαχείρισή της και υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλουν σε μια λύση που θα αποτρέπει δυσάρεστες καταστάσεις για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.

«Είμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση και το έχουμε επισημάνει από τον Φεβρουάριο. Ο χειμώνας και η άνοιξη δεν ήταν όπως θα θέλαμε και τώρα βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση διαχείρισης. Το νερό στο φράγμα έχει κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είμαστε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και θα πρέπει όλοι να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας για να διασφαλίσουμε νερό για όλες τις καλλιέργειες τουλάχιστον ως τις 15 Οκτωβρίου», σημείωσε.

«Αν κοπεί το νερό τώρα, θα καταστραφεί ο Κάμπος»

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους στο να εφαρμοστεί εκ περιτροπής άρδευση με διακοπή νερού τα Σαββατοκύριακα, κάνοντας λόγο για καταστροφική εξέλιξη στις καλλιέργειες του ηλειακού Κάμπου, και αντιπρότειναν την επανεξέταση αυτού του μέτρου μετά τα μέσα Ιουλίου, αφού διασφαλιστεί η τωρινή παραγωγή. Παράλληλα, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι χάνεται νερό που καταλήγει προς τη θάλασσα, εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου.

«Αν κοπεί το νερό τώρα, θα καταστραφεί ο Κάμπος. Κατ’ εμέ η εκτίμηση του ΓΟΕΒ για τα αποθέματα νερού είναι λάθος. Από την 20ετή μου εμπειρία στον ΤΟΕΒ Γαστούνης έχω δει να ξεκινά η άρδευση και με λιγότερο νερό στο φράγμα και πάλι έφτανε. Το νερό στη βάση του πύργο φτάνει και περισσεύει. Η μόνη επιφύλαξη που έχω είναι για τα κηπευτικά, δηλαδή τις δεύτερες καλλιέργειες, που δεν είναι υποχρεωμένο το δίκτυο να δώσει νερό. Δηλαδή να καταστραφούν οι πρώτες καλλιέργειες για να κρατήσουμε νερό για τις δεύτερες; Είναι παραλογισμός. Τώρα είμαστε σε φουλ σεζόν. Αν δεν δώσουμε νερό τώρα Ιούνιο και Ιούλιο, θα καταστραφούν τομάτες, καρπούζια, καλαμπόκια, όλες οι βασικές καλλιέργειες του νομού μας. Τι θα πούμε στον κόσμο; Έχω στείλει χαρτί στον ΓΟΕΒ από τον Φλεβάρη για να ενημερώσω τους παραγωγούς-μέλη του οργανισμού» δήλωσε και στη συνέχεια εξήγησε γιατί κατά την άποψή του η διήμερη διακοπή δεν θα είναι ωφέλιμη.

Ο πρόεδρος του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κήπος», Γιάννης Αρβανιτάκης, στάθηκε στην ψυχολογική διάσταση εφαρμογής ποτίσματος εκ περιτροπής, εξηγώντας ότι δεν είναι εύκολο για έναν παραγωγό να διαχειριστεί την καλλιέργειά του όταν γνωρίχει πως θα διακοπεί η παροχέτευση.

Δίκαιη λύση ζήτησαν Γιαννόπουλος, Φίλιας και Τσεριώνης

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας, Κώστας Τσεριώνης, ο οποίος υπενθύμισε πως η Αμαλιάδα υδροδοτείται από το φράγμα, καταγράφοντας υψηλή κατανάλωση, και ζήτησε την εξεύρεση μιας δίκαιης και ρεαλιστικής λύσης.

 Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό και όχι το προσωπικό συμφέρον, προσθέτοντας ότι η εθελοτυφλία σε ένα πρόβλημα γνωστό και δύσκολο είναι επιζήμια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, αφού άκουσε όλες τις απόψεις και συζήτησε τις παραμέτρου κάθε πιθανής απόφασης, ζήτησε από τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση ρύθμισης και να την υποβάλουν γραπτώς έως αύριο στον ίδιο, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

«Είχαμε έναν χειμώνα άνυδρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί το έντονο αυτήν την εποχή πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς η στάθμη του νερού έχει κατέβει σε τέτοιο σημείο, που να χρειαστεί από εδώ και πέρα να ληφθούν μέτρα για να υπάρχει επάρκεια νερού για τις καλλιέργειες, που είναι πολύ σημαντικές για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα. Εάν δεν κάνουμε τίποτα και εάν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις, το νερό δεν επαρκεί ως το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Φίλιας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος