FOLLOW US: facebook twitter

Διαρκής μάχη με την κακοκαιρία – Ζημιές και προβλήματα από τη βροχόπτωση στον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ημερομηνία: 28-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
-Οι υποδομές άντεξαν αλλά είναι αναγκαία η επέκταση της Έκτακτης Ανάγκης, τόνισε ο δήμαρχος Σ. Μπαλιούκος
-Καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή εσπεριδοειδών

Μάχη χωρίς ανάσα δίνουν  με την κακοκαιρία τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες ζημιές και καταστροφές. Ο φόβος του «φουσκωμένου» Αλφειού παραμένει έντονος, αφού η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ σε αρκετά ρέματα και χειμάρρους ο υπερχειλισμός προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στο Πλουτοχώρι το ρέμα της Κόβιτσας ξεχείλισε και τα νερά «σκέπασαν» τον δρόμο διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων. Η κατάσταση βελτιώθηκε χθες το πρωί, ωστόσο άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΚ Πλουτοχωρίου, Μιχάλης Πυρλής, μαζί με τα πολλά νερά συσσωρεύτηκαν και κλαδιά και καλάμια, τα οποία φράκαραν το γεφύρι, με συνέπεια το νερό να βγει στο οδόστρωμα.

«Ευτυχώς ήρθε η περιστρεφόμενη τσάπα και βοήθησε να ξεβουλώσει το γεφύρι και να υποχωρήσει το νερό. Παραμένουμε σε επιφυλακή διότι ο Αλφειός έχει φουσκώσει και ήδη τρώει χωράφια», ανέφερε.

Στα Διάσελλα, χθες είχε διακοπεί λόγω κυκλοφορίας η κυκλοφορία στον δρόμο που ενώνει το χωριό με τον παραποτάμιο δρόμο, κοντά στα Παπα-Χάνια, και αναμενόταν μηχάνημα για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των υλικών και η άρση του αποκλεισμού. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Κώστας Βασιλακόπουλος, έχουν επίσης καταγραφεί προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους και σε γεφύρια, ενώ με την υποχώρηση των καιρικών φαινόμενων θα συνεχιστεί η καταγραφή σε όλα τα σημεία.

«Τα περισσότερα προβλήματα ήταν εντός και γύρω απ τον συνοικισμό Παπαχάνια, καθώς και στη γέφυρα στη Θέση Δαγκούνα Χάνι. Στο υπόλοιπο αγροτικό δίκτυο υπάρχουν κάποια προβλήματα από καταπτώσεις.Περισσότερα θα είμαστε σε θέση να δούμε αύριο μεθαύριο, όπου θα έχουμε περπατήσει σε περισσότερα σημεία», τόνισε.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στα Καλυβάκια, ωστόσο χθες το πρωί τα συνεργεία του δήμου προχώρησαν σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ζημιάς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Πάνος Γεωργακόπουλος.

Ισχυρή πίεση δέχτηκε και η Κρέστενα από την προχθεσινή βροχόπτωση, καθώς η στάθμη του Σελινούντα ανέβηκε επικίνδυνα απειλώντας προσωρινά τις Εργατικές Κατοικίες της πόλης. Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος  τόνισε ότι τα μεγάλα ύψη βροχής σε συγκεκριμένο εύρος περιοχής διαμόρφωσαν μια δύσκολη κατάσταση.

«Περάσαμε ένα δύσκολο τετράωρο. Τα ύψη της βροχής ήταν πολύ μεγάλα και είναι παράδοξο καθώς χτύπησε μόνο μία συγκεκριμένη περιοχή, η οποία οριοθετείται από Πλουτοχώρι, Γκρέκα, Διάσελλα, Κρέστενα, Κάτω Σαμικό και Καλυβάκια. Τα νερά ήταν πάρα πολλά , ευτυχώς οι υποδομές μας άντεξαν.

Ωστόσο, έχουμε ζημιές στο οδικό δίκτυο, ενώ ορισμένα γεφύρια τα γκρεμίσαμε εμείς για να διευκολύνουμε την απορροή των νερών, προκειμένου να αποφύγουμε πλημμύρες στα σπίτια. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο αυτό το διάστημα, όπως ήμασταν κι από την προηγούμενη πλημμύρα, διότι κι ο Αλφειός παραμένει σε ανεκτά επίπεδα προς το παρόν, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες. Ο δήμος μας στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα ζητήσουμε  να επεκταθεί και στις υπόλοιπες κοινότητες», τόνισε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει και κίνδυνος να αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς τη Φρίξα.

«Διαλύθηκε» η παραγωγή εσπεριδοειδών

Μεγάλο «θύμα» της πολυήμερης κακοκαιρίας ήταν δυστυχώς η παραγωγή εσπεριδοειδών, αφού τα αλεπάλληλα «χτυπήματα» κατέστρεψαν ολοσχερώς τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στα Μακρίσια, στα Καλυβάκια και στο Κάτω Σαμικό.

Ο κ. Μπαλιούκος ζήτησε από το κράτος να μεριμνήσει το ταχύτερο δυνατόν για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.

«Αυτό που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα είναι η παραγωγή των εσπεριδοειδών, η οποία χάθηκε παντελώς για φέτος. Ζητάμε στην πολιτεία να στρέψει την προσοχή της σε αυτό το πρόβλημα Τα άλλα θα τα φτιάξουμε σιγά σιγά, όμως οι παραγωγοί πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν. Κάνω έκκληση στην πολιτεία, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα», ανέφερε και προανήγγειλε επαφές και παραστάσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Γριβάκης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών υπέστη μη αναστρέψιμο πλήγμα από την κακοκαιρία, ζητώντας γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

«Δυστυχώς τα νερά του φουσκωμένου σε απειλητικό βαθμό Αλφειού άσκησαν ισχυρή πίεση στους προβόλους του προστατευτικού αναχώματος, με συνέπεια να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες με εσπεριδοειδή, φτάνοντας σε ορισμένα σημεία μέχρι και το ένα μέτρο. Το πορτοκάλι έχει υποστεί τεράστια ζημιά, διότι ο υπερκορεσμός του εδάφους από τον υδάτινο όγκο και οι συνεχείς βροχοπτώσεις έριξαν τον καρπό και ουσιαστικά διέλυσαν όλη τη φετινή παραγωγή. Είναι αναγκαία η άμεση καταγραφή της ζημιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ταχύτερη δυνατή καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυρόπληκτους παραγωγούς. Η περιοχή θα χάσει σημαντικό αγροτικό εισόδημα και οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση έπειτα από μια δύσκολη χρονιά που πέρασαν λόγω της πανδημίας», επισήμανε ο κ. Γριβάκης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος