FOLLOW US: facebook twitter

Διαρκής κίνδυνος οι δασικές πυρκαγιές – Τι επισημαίνουν οι μελέτες της WWF για την επόμενη μέρα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 06-06-2023 | Συντάκτης:

– Χάθηκαν 130.000 στρέμματα σε δύο χρόνια από τις φωτιές σε Κρέστενα και Αρχ. Ολυμπία

-Προτεραιότητα η περιβαλλοντική θωράκιση, τονίζουν στην «Πρωινή» η δ/ντρια Δασών Ηλείας, Αγγ. Τσάκωνα, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, και ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οι όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες περιβαλλοντικού πλούτου είναι ο κύριος στόχος για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς η Ηλεία πλήρωσε βαρύ τίμημα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Οι συνολικές απώλειες από τις μεγάλες φωτιές στην Κρέστενα το 2022 και στη ζώνη Πύργου-Ολυμπίας το 2021 «αγγίζουν» τα 130.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δασαρχείου, τα οποία δημοσίευσε και επεξεργάστηκε σε δικές της μελέτες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Στην περιοχή των Κρεστένων οι καμένες εκτάσεις έφτασαν τα 723 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα), εκ των οποίων τα 304,8 αφορούν δασικές εκτάσεις, δηλαδή ποσοστό 41,6%. Τα καμένα δάση αφορούν κυρίως χαλέπιο πεύκη και τα μισά από αυτά είναι διπλοκαμένες εκτάσεις, δηλαδή έχουν ξανακαεί τα τελευταία 20 χρόνια. Yπάρχουν επίσης καμένες συστάδες χαλεπίου πεύκης, σε ισχυρές κλίσεις 50-100%, στις οποίες η φυσική αναγέννηση αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η πρόταση της WWF είναι να γίνουν αναδασώσεις μόνο στις διπλοκαμένες εκτάσεις δάσους χαλεπίου πεύκης και στις καμένες συστάδες χαλεπίου πεύκης σε ισχυρές κλίσεις 50-100%, καθώς να υλοτομηθούν τα καμένα δέντρα σε κλίσεις 50% κατά το δυνατόν  από πριν την έναρξη των αντιδιαβρωτικών έργων. Επίσης, στις καμένες εκτάσεις δασών χαλεπίου πεύκης, με μέτριες κλίσεις 20-50% μπορούν να εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα (κορμοδέματα και κλαδοδέματα), κατόπιν σχετικής μελέτης. Απαραίτητη θεωρείται και η προστασία από τη βοσκή για μια 5ετία τουλάχιστον, σε όλη την έκταση των καμένων δασικών οικοσυστημάτων με επανέλεγχο για πιθανή παράταση, η λήψη μέριμνας στις αναδασωτέες εκτάσεις για την μεταφυτευτική περιποίηση των φυταρίων (π.χ. άρδευση, προστασία από τα ζιζάνια) και η γενικότερη εφαρμογή προγράμματος πλήρους παρακολούθησης της εξέλιξης της αποκατάστασης για 10 χρόνια.

Για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης αρχαίας Ολυμπίας, το δασαρχείο Πύργου έχει ήδη προβεί σε σειρά ενεργειών αποκατάστασης του φυσικού πλούτου και προστασίας των περιοχών με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 άφησε πίσω της 121. 300 στρέμματα, εκ των οποίων το 50% ήταν δάση και δασικές εκτάσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Όσον αφορά τα ποσοστά των καμένων περιοχών επί του συνόλου των εκτάσεων, τη μεγαλύτερη ζημιά την υπέστησαν η ΔΕ Φολόης (26,5%) και η ΔΕ Αρχαίας Ολυμπίας (36,7%).

Εθνική προτεραιότητα η δασοπροστασία

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Αγγελική Τσάκωνα, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις πως η Ηλεία διαθέτει πλούσια φυσική κληρονομιά, με δάση που είναι στην πλειοψηφία τους φυσικά και χαρακτηρίζονται μεσογειακά, με οικοσυστήματα προσαρμοσμένα σε ξηρά, ζεστά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες.

«Τα  ιδιαίτερα όμως αυτά μεσογειακά εύφλεκτα οικοσυστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις πυρκαγιές του 2007 και 2021. Οι Δασικές Υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα με αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές και τεχνητές αναδασώσεις   σε περιοχές όπου είχαν υποβαθμιστεί λόγω των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών, όπως στην περιοχή της Αμαλιάδας με σπορές σπόρων, φύτευση 67.410 φυτών, στην Αρχ. Ολυμπία με την φύτευση 223.500 φυτών, αλλά και σε μικρότερης έκτασης φυτεύσεις φυτών σε περιοχές σε όλο το Νομό. Σήμερα, η Ηλεία προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της από το 2021 και πρέπει εδώ να επισημαίνουμε ότι η διαχείριση των δασών μας που υλοποιείται μετά από αρκετά χρόνια με καθαρισμούς στο Κ. Σαμικό, στις Θίνες Βαρθολομιού, στη Μανωλάδα, περιμετρικά του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχ. Ολυμπίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και η δασοπροστασία, πρέπει να μας απασχολήσει ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας», ανέφερε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στα συμβάντα και είχε ενεργό ρόλο στη διαχείρισή τους, τόνισε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον αντιληπτές και επιβάλλουν εγρήγορση και διαρκή αναπροσαρμογή του σχεδιασμού, με έμφαση στην πρόληψη.

«Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία το 2021 και στην Κρέστενα το 2022 αποτέλεσαν ίσως τις πιο δύσκολες και απαιτητικές περιόδους στην τετραετή θητεία της σημερινής περιφερειακής αρχής. Σε συνεργασία με όλες τις Αρχές και τους φορείς καταφέραμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή και κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να περιορίσουμε τη ζημιά στο περιβάλλον και στην αγροτική οικονομία. Χωρίς χρονοτριβή δρομολογήσαμε και εκτελέσαμε σειρά αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των συμβάντων στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία. Δεν εφησυχάζουμε και σχεδιάζουμε δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της επιστημονικής κοινότητας», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ο δήμαρχος Πύργου, Παν. Αντωνακόπουλος, δήλωσε πως είναι υποχρέωση η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου ως ελάχιστη υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές.

«Το περιβάλλον δεν το έχουμε κληρονομήσει, το έχουμε “δανειστεί” από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε ιερή και ηθική υποχρέωση να το παραδώσουμε στις επόμενες όπως το παραλάβαμε και ακόμη καλύτερο. Οφείλουμε να δράσουμε ως ενεργοί άνθρωποι και όχι ως αδιάφορα άτομα», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia