FOLLOW US: facebook twitter

«Διαρκής η κοροϊδία για τη σταφίδα»

Ημερομηνία: 24-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Κοινωνία, Νέα

Ενοχλημένοι από τα «ψίχουλα» των 0,15€ οι σταφιδοπαραγωγοί του Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αδιέξοδο διαρκείας επικρατεί στην παραγωγή της σταφίδας, καθώς οι παραγωγοί παραμένουν έντονα δυσαρεστημένοι από τα όσα αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως ενίσχυση, τονίζοντας ότι τα 0,15 ευρώ ανά κιλό είναι «ψίχουλα» που μόνο υποτίμηση και απαξίωση προς τον αγρότη φανερώνουν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η εξαγγελθείσα ενίσχυση δεν έχει το παραμικρό αντίκρισμα. «Εμείς περιμέναμε τόσο καιρό να ακούσουμε κάτι που θα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την καλλιέργεια της σταφίδας και προφανώς απογοητευτήκαμε με το βοήθημα που θέλουν να μας δώσουν. Αυτή τη στιγμή το προϊόν είναι στα αζήτητα και αν κάποιος θέλε να πάρει, η τιμή που προσφέρει, είναι 0,70 ευρώ το κιλό. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη και μπαίνουμε μέσα. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί η καλλιέργεια με αυτά τα δεδομένα. Ήδη από πέρυσι, κάποιοι την κόβουν, γιατί σας θυμίζω πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η τιμή είναι σε αυτά τα χάλια», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, έκανε λόγο για διαρκή κοροϊδία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι κρύβεται πίσω από το επιχείρημα της ελεύθερης αγοράς για τα παιχνίδια στις τιμές.

«Στις εταιρείες διοδίων γιατί προβλέπουν ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Στους εφοπλιστές γιατί προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμα θέλουν λοιπόν να δώσουν λύση στη σταφίδα, μπορούν.

Εμείς έχουμε προτείνει σειρά μέτρων, αλλά δεν τις υιοθετούν, ενώ δεν κάνουν τίποτα για την αισχροκέρδεια εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών. Δείτε πόσο πουλάμε τη σταφίδα και πόσο έχει στο ράφι. Πέντε και δέκα φορές πάνω η τιμή. Εμείς ζητάμε εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής. Έχουμε και εμείς δικαίωμα να ζούμε αξιοπρεπώς από τον κόπο μας. Με την αδιαφορία που δείχνει το υπουργεί, η καλλιέργεια της σταφίδας, ενός προϊόντος ταυτισμένου με την ιστορία της Ηλείας θα σβήσει. Άλλωστε, την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε με τον υπουργό αυτό μας είπε επί της ουσίας, ότι θεωρεί “τελειωμένη” την παραγωγή σταφίδας», σχολίασε ο κ. Βομπίρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot