FOLLOW US: facebook twitter

Διαψεύδει η Κομισιόν την κυβέρνηση: Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το εμβόλιο

Ημερομηνία: 20-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

«Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια», απάντησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Λουνέλα, όταν κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ερωτήθηκε σχετικά από έλληνα δημοσιογράφο, «αδειάζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας που ανακοίνωσαν πως η χώρα μας αναμένει τις πρώτες δόσεις τον Δεκέμβριο.

Ο δημοσιογράφος επανήλθε με δεύτερο ερώτημα ζητώντας να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για την ημερομηνία παράδοσης των δόσεων του εμβολίου με την Βίβιαν Λουνέλα να απαντά κατηγορηματικά: «Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ακριβή ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων» είπε και πρόσθεσε πως «στρατηγική της Ένωσης είναι να έχει τα εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά και με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για όλους τους ευρωπαίους πολίτες».

Η εκπρόσωπος ανέφερε πως η Κομισιόν διαπραγματεύεται την αγορά εμβολίων με διάφορες εταιρίες, προκειμένου να είναι σε θέση να τα παράσχει άμεσα στα Κράτη Μέλη και έχει ήδη έρθει σε μία πρώτη συμφωνία, ώστε να παραλάβει 300.000.000 δόσεις εμβολίων όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα.

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλας ανακοίνωσε πως από τα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν στην Ελλάδα τμηματικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Τα λεγόμενα του Β. Κικίλια επανέλαβε λίγο αργότερα κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ότι δηλαδή οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και άλλα εμβόλια».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος