FOLLOW US: facebook twitter

Διαπολιτισμική ατμόσφαιρα εξωστρέφειας στο 3ο ΓΕΛ Πύργου – Φιλοξένησαν ξένους μαθητές στο πλαίσιο του Erasmus+

Ημερομηνία: 19-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

Πέντε ολυμπιακοί κύκλοι, πέντε διαφορετικά χρώματα, πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, πέντε διαφορετικά σχολεία, πέντε διαφορετικές κουλτούρες έγιναν μια δυνατή ομάδα στην πρώτη διακρατική ανταλλαγή μαθητών στον Πύργο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνική ένταξη μέσω της ισότητας στον αθλητισμό υπό το ολυμπιακό πνεύμα και ιδεώδες. Συντονίστρια χώρα του προγράμματος είναι η Ισπανία και συμμετέχοντες χώρες η  Ιταλία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Ελλάδα με εκπρόσωπο το 3ο Λύκειο Πύργου-PierredeCoubertin. Στον Πύργο φιλοξενήθηκαν συνολικά 22 ξένοι μαθητές από  οικογένειες μαθητών του 3ου Λυκείου και 8 καθηγητές για το χρονικό διάστημα από 4 έως 8 Νοεμβρίου 2019. Είχε προηγηθεί η συνάντηση καθηγητών για την οργάνωση του προγράμματος στη Σαραγόσα από 6-9 Οκτωβρίου.

Η πρώτη ημέρα των ξένων αποστολών στην Ελλάδα ξεκίνησε στην Αθήνα με ξενάγηση στον ιερό βράχο και στο μουσείο της Ακρόπολης με συνοδούς μαθητέςτου 3ου Λυκείου Πύργου και τις καθηγήτριες Ευαγγελία Χατζηελευθερίου και Μαρίνα Αγγελακοπούλου. Η  δεύτερη ημέρα  περιλάμβανε υποδοχή και δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές παρουσίασαν αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς υπό την επίβλεψη του γυμναστή του σχολείου  Ιωάννη Νικολαϊδη, παρασύροντας στο τέλος  τους ξένους μαθητές και καθηγητές μαζί τους, ακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες και στη συνέχεια το μουσείο του σχολείου, στο οποίο εκθέτονται πιστά αντίγραφα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, άνοιξε τις πύλες του στους ξένους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από  μαθητές του σχολείου.

Μετά την παρουσίαση εργασιών και την απονομή αναμνηστικών, τα οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε προσωπικά ο καθηγητής του σχολείου  Δημήτριος Καλλιμώρος, παρατέθηκε μπουφές με πληθώρα παραδοσιακών φαγητών και γλυκισμάτων τα οποία  απλόχερα και με αγάπη προσέφεραν οι γονείς των μαθητών του 3ου Λυκείου. Τις ξένες αποστολές υποδέχτηκε στο δημαρχείο ο δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος.

Η 3η ημέρα ξεκίνησε στην Αρχαία Ολυμπία με υποδοχή από το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ.Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιδήμαρχο και καθηγητή του 3ου Λυκείου κύριο Παναγιώτη Φλέσσα. Στη συνέχεια στο χώρο μεταξύ του αρχαιολογικού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου μαθητές υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη των καθηγητών τους πραγματοποίησαν δρώμενα όπως αναπαράσταση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με όλο το τελετουργικό, και λαμπαδηδρομία με την δάδα της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης που παραχώρησε ο καθηγητής Νίκος Στεφανίδης.

Στη συνέχεια έγινε αναπαράσταση αρχαίων αθλημάτων όπως τρέξιμο, πάλη, δίσκος και απονεμήθηκε στους συμμετέχοντες αθλητές στεφάνι ελιάς. Ακολούθησε γεύμα από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Β. Δημητρέλλος.  Την 4η  ημέρα ξένοι και Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και να τρέξουν στο αρχαίο στάδιο. Δε θα μπορούσε να λείψει από το πρόγραμμα η επίσκεψη στο χώρο ταφής της καρδιάς του PierredeCoubertin. Η 5η και τελευταία ημέρα φιλοξενίας περιλάμβανε επίσκεψη στο Κατάκολο, ξενάγηση στο μουσείο αρχαίας τεχνολογίας και στο ιστορικό μοναστήρι της Σκαφιδιάς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και της πρώτης μετακίνησης στον Πύργο οι μαθητές συνεργάστηκαν για τη συγγραφή άρθρου σχετικά με τους ολυμπιακούς αγώνες και τη συμμετοχή των πέντε χωρών σε αυτούς. Μαθητές, καθηγητές, γονείς έδωσαν και πήραν αγάπη και συναισθήματα, κέρδισαν  φιλίες για μια ζωή. Η καθημερινή σχολική ρουτίνα για μια εβδομάδα απέκτησε μια διαπολιτισμική ατμόσφαιρα εξωστρέφειας που θα την  ακολουθεί για πάντα. Και τώρα μαθητές και καθηγητές προετοιμάζουν την επόμενη μετακίνηση στην Ιταλία που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο. Άλλωστε το ταξίδι του ΕRASMUS+ για το 3ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος