FOLLOW US: facebook twitter

Διαμαρτυρία από τους Συλλόγους Δασκάλων της Ηλείας στην Πρωτοβάθμια: Θέλουμε ασφαλή σχολεία και 15 μαθητές ανά τμήμα

Ημερομηνία: 16-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα
-Το Υπ. Παιδείας αποδείχτηκε ότι ήταν ανέτοιμο και ανοργάνωτο δήλωσαν οι εκπαιδευτικοί Πύργου- Ολυμπίας και περιφερειών Αμαλιάδας και Λεχαινών

Διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, πραγματοποιήσαν χθες οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, του Πύργου- Ολυμπίας και των εκπαιδευτικών περιφερειών Αμαλιάδας και Λεχαινών, επιδίδοντας και σχετική κοινή ανακοίνωση στον Διευθυντή Εκπαίδευση αναφορικά με την ελλιπή οργάνωση του Υπ. Παιδείας που όπως αποδείχτηκε ήταν ανέτοιμο και ανοργάνωτο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αντωνία Μπρή, επισήμανε ότι τα πρώτα προβλήματα έχουν ήδη φανεί όπως λειτουργικά κενά που δεν επιτρέπουν σε σχολεία να ανοίξουν ή ανοίγουν με πολύ λίγο προσωπικό και καθαρίστριες που δεν είναι στη θέση τους ή είναι με πολύ λίγο ωράριο. “Επιπλέον αναγκαζόμαστε να γίνουμε πέραν όλων των υπολοίπων ειδικοτήτων που έχουμε πάρει τελευταία, και γιατροί προκειμένου να διαγνώσουμε και να διαχειριστούμε πιθανά συμπτώματα κορονοϊού στο σχολείο μας! Παράλληλα όσον αφορά τις τοποθετήσεις που γίνονται από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας χωρίς τη σύγκληση του υπηρεσιακού συμβουλίου για πρώτη φορά στα 16 χρόνια, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους δεδομένου ότι η φωνή των μελών μας, οι εκπρόσωποι αιρετοί μας δεν ακούγονται μέσα στα συμβούλια”.

“Προχειρότητες απο το Υπουργείο…”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών Αμαλιάδας κ. Κώστας Ντούμας τόνισε ότι στις ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες το Υπουργείο Παιδείας δε θα έπρεπε να λειτουργεί με τέτοια προχειρότητα, προσφέροντας στους μαθητές τεραστίων διαστάσεων μάσκες, χωρίς καθαρίστριες, χωρίς αντισηπτικά και χωρίς δασκάλους σε όλα τα σχολεία. “Ως δάσκαλοι διεκδικούμε σχολεία ασφαλή, με όλα τα πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να έχουμε. Και κακά τα ψέματα μπορεί να έγιναν γρήγορα διορισμοί αναπληρωτών αλλά παρόλα αυτά έχουμε πολλά κενά. Για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών με  μέγιστο 15 ανά τμήμα. Ας βρεθούν αίθουσες έξω, ας φροντίσουν οι δήμοι και το κράτος ας διαθέσει 2 ευρώ παραπάνω δε χάλασε ο κόσμος. Διεκδικούμε επίσης καλύτερη χρηματοδότηση ώστε όλα τα σχολεία να μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα τη στιγμή που δε τα διαθέτει το κράτος και να λυθεί άμεσα το θέμα των καθαριστριών καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν καθαρίστριες που δεν έχουν εμφανιστεί στα σχολεία. Τέλος διεκδικούμε διορισμούς εκπαιδευτικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ίσα δικαιώματα αναπληρωτών -μονίμων. Ας κάνουμε όλοι υπομονή και από κει και πέρα το  υπουργείο να είναι υπεύθυνο”.

“Δεν είμαστε Νοσηλευτές, αυτά είναι… γελοιότητες”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών περιφέρειας Λεχαινών κ. Βαγγέλης Ζάγκας, κατήγγειλε πως παρότι το Υπουργείο Παιδείας γνώριζε τι θα αντιμετώπιζαν, βρέθηκε ανέτοιμο και όλες οι ενέργειες του, αυτό αποδεικνύουν. “Για να μη μιλήσω για το φιάσκο με τις μάσκες όπου άλλες ήταν οι προδιαγραφές και άλλο το μέγεθος που ήρθαν στα παιδιά με αποτέλεσμα να παγώσει η παραγωγή και να δοθούν νέες προδιαγραφές.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της ανοργανωσιάς και ποσό ανέτοιμο αποδείχτηκε ήταν το υπουργείο. Μπορεί να διατυμπανίζει ότι για πρώτη φορά μεγάλο μέρος αναπληρωτών 1η Σεπτέμβρη ανέλαβε υπηρεσία όμως το πρόβλημα ακόμα δε λύθηκε. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολεία που δεν έχουν εκπαιδευτικούς, λίγα μεν αλλά υπάρχουν. Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εάν νέο ρολό, αυτό του νοσηλευτή. Και ταυτόχρονα το υπουργείο καλεί τις σχολικές μονάδες να ορίσουν έναν υπεύθυνόν ο οποίος θα εκπαιδεύσει και τους άλλους εκπαιδευτικούς στο πως θα αντιμετωπίζεται ένα πιθανό κρούσμα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά είναι γελοιότητες γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε νοσηλευτές και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα ρόλο για τον οποίο δεν έχουμε καν επιμορφωθεί. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι πως θα γίνεται η αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν. Πριν τον κορονοϊό υπήρχαν τρόποι για να γίνει η αναπλήρωση, σήμερα δε μπορεί να γίνει γιατί οι μαθητές ανά τμήμα αυστηρά βάσει οδηγιών δε θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με αλλά τμήματα και είναι ένα θέμα που δεν έχει απαντηθεί από το υπουργείο. Και ως συνήθως οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ερμηνεύουν εγκυκλίους που τις τελευταίες μέρες έρχονται σωρηδόν, δε προλαβαίνουμε να διαβάσουμε τη μια έρχεται η επόμενη και καλούμαστε όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη. Θα απευθυνθώ στους γονείς και θα τους πω να νιώθουν σίγουροι ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός θα ανταπεξέλθει και τα παιδιά τους είναι σε καλά χέρια”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος