FOLLOW US: facebook twitter

Νικόλαος Αχ. Διάκος: Νέο ναυάγιο στην ξηρά

Ημερομηνία: 27-08-2021 | Συντάκτης:
Του Νίκου Αχ. Διάκου, Μηχ/γου- Ηλεκ/γου Μηχανικού

Προσωρινός  ήταν  ο μειοδότης, για την άρση επικινδυνότητας   της  Ν.Ε.Ο.  Πατρών –Πύργου  και τώρα δεν  είναι  πια .  Αντικαταστάθηκε από τον   τρίτο  κατά  σειρά μειοδοσίας. Πρώτος   στην σειρά  μειοδότης  ήταν  ο ανάδοχος του  αντίστοιχου έργου  στο δρόμο Πύργος  – Κυπαρισσία , η γνωστή   εταιρεία   ΄΄ ΟΔΟΣ  ΑΤΕ ΄΄  με έκπτωση 53,65% αλλά  κόπηκε ΄΄ στο  δρόμο ΄΄,   αφού δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει ( κατά  τα λεγόμενα του υπουργείου ) την  τόσο μεγάλη έκπτωση 53,65% . Το ίδιο και η ΤΕΚΑΛ, η δεύτερη εταιρεία στον πίνακα μειοδοσίας  με έκπτωση  48,31% . Τελικά  η μπίλια  κάθισε στην  εταιρεία  ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ   με έκπτωση 47,59%, (3η κατά  σειρά μειοδοσίας). Δηλαδή το ΥΠΟΜΕ  έχρησε προσωρινό μειοδότη  μια  εταιρεία, η οποία  έδωσε μικρότερη έκπτωση κατά  0,72% (λιγότερο από μία μονάδα) από το δεύτερο  και μπόρεσε  όμως  κατά  το υπουργείο να  αιτιολογήσει την  προσφορά της.

Συμπληρωματικά  βέβαια ο εν λόγω  οικονομικός  φορέας είναι κατ’  όνομα ο  ομαδάρχης  των  παραχωρησιούχων  του δρόμου Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα,  οι οποίοι  παράτησαν  το έργο μέχρι  την Πάτρα ημιτελές  το 2013  και  το ολοκλήρωσαν  το 2017 ( επί  ΣΥΡΙΖΑ)  με πρωτοβουλία και αρωγή της τότε κυβέρνησης Τσίπρα.

Είναι  ακόμη  ο ομαδάρχης της   νέας  απόπειρας  της  κυβέρνησης ανάθεσης  της  κατασκευής του εγκαταλελειμμένου  τμήματος του Πάτρα-Πύργος  που τεχνηέντως  αφαιρέθηκε από την σύμβαση παραχώρησης,  του Κόρινθος –Πάτρα –Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα, με την βοήθεια του  εθνικού κοινοβουλίου και του Ν. 3621/07 ( άρθρο  4) .

Κι όμως  το  ΥΠΟΜΕ  επιμένει στην παλιά  κακή συνταγή της  ανάθεσης  της  εκτέλεσης  έργων  πνοής σε μια  εταιρεία  η οποία, κατ’ όνομα, δεν έχει  και την καλύτερη   έξωθεν μαρτυρία για το κατασκευαστικό της  παρελθόν .

Η εμμονή αυτή  βέβαια  του  ΥΠΟΜΕ να συγκλίνει   αποπροκάλυπτα προς την συγκεκριμένη εταιρεία, θα έχει ως αποτέλεσμα  όχι μόνο την καθυστέρηση του έργου , αλλά παράλληλα και  την  δημιουργία   ενός  κλίματος  αρνητικού  απέναντι στο  υπουργείο και τους  θεσμούς με συνέπεια την καταρράκωση όλου του πλαισίου της  παραγωγής των δημοσίων έργων.

Και αυτό  γιατί είναι ακόμα νωπή  και τείνει να γίνει ΄΄πληγή ΄΄ στην πλάτη των Ηλείων , η άστοχη  πρωτοβουλία  και ενέργεια του ΥΠΟΜΕ, στο θέμα της κατασκευής του Πάτρα-Πύργος , να διαλύσει πέντε (5)  εν ενεργεία  δημόσιες  συμβάσεις, με  τις    οποίες  σήμερα, ένα  χρόνο μετά την μνημονευθείσα παρέμβαση , θα  είχε  υλοποιηθεί  κατασκευαστικά ένα  σοβαρό κομμάτι  του έργου.

Τώρα σ ’ένα έργο  που βρίσκεται  εδώ και καιρό  στην ρουλέτα  του ναι ή  του  όχι  της  ΕΕ , προστίθεται και το έργο του                   ΄΄πασαλείμματος ΄΄ της   Ν.Ε.Ο. Πατρών –Πύργος ενώ  στον ορίζοντα  φαίνεται   να  ανατέλλουν  οι προσφυγές  των ενδιαφερομένων .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος