Διακοπές στη χώρα τους ψηφίζουν οι πολίτες των top-5 αγορών για την Ελλάδα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66702″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτα η ασφάλεια και μετά η χαλάρωση είναι η ιεράρχηση των πολιτών 14 χωρών ως προς τα κριτήρια επιλογής των διακοπών τους, σύμφωνα με την έρευνα της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ.
Βάσει των συμπερασμάτων της, προκύπτει ότι η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία θα επηρεάσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την προσωπική και οικογενειακή εισοδηματική κατάστασηγια περισσότερο από το 60% του πληθυσμού και σε ορισμένες χώρες περισσότερο από το 90%. Αντίθετα, ανάλογα με την χώρα, ανεπηρέαστο από την οικονομική κρίση παρέμεινε ένα ποσοστό του πληθυσμού που κυμαίνεται από 4% έως 29% ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (1% έως 15%) δεν είναι σίγουρο για το αν θα επηρεαστεί ή όχι.
Οπως αναμενόταν, εμφανίζεται συχνότερη η αναβολή της δαπάνης για διακοπές σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά, ενώ οι περισσότεροι παραδέχονται ότι θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους ή στην περιοχή τους (staycations).
Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις 5 κύριες αγορές του εισερχόμενου ελληνικού τουρισμού:
- Γερμανία: 29% εκτιμά πως δεν θα επηρεαστεί καθόλου, 41% εκτιμά ότι θα επηρεαστεί λίγο και 22% πολύ ή δραματικά.
- Μεγάλη Βρετανία: Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% καθόλου, 41% λίγο και 26% πολύ ή δραματικά.
- ΗΠΑ: 22% καθόλου, 37% λίγο και 34% πολύ ή δραματικά
- Γαλλία: 25% καθόλου, 43% λίγο και 26% πολύ ή δραματικά
- Ιταλία: 12% καθόλου, 43% λίγο και 40% πολύ ή δραματικά.
Παράλληλα, σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ποσοστό κυμαίνεται από 37% στο Βέλγιο έως 61% στην Κίνα. Για το top-5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 44% των Άγγλων, 47% των Αμερικανών, 41% των Γάλλων και 50% των Ιταλών.
Είναι χαρακτηριστικό πως ένα σημαντικό τμήμα, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%) είτε στην περιοχή του (staycations) (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).
Πηγή: ethnos.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]