FOLLOW US: facebook twitter

Διαφώνησαν για Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία

Ημερομηνία: 10-01-2024 | Συντάκτης:

-Διάσταση απόψεων για τον ρόλο της Αμαλιάδας προέκυψε στη σύσκεψη
για τον δικαστικό χάρτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης

 

-Η πρόταση του υφ. Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα και η αντιπρόταση Α. Νικολακόπουλου με την οποία συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο δικηγορικών συλλόγων, Δημητρουλόπουλος και Θεοδόσης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σοβαρή διάσταση απόψεων για τον νέο δικαστικό χάρτη της Ηλείας διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανάμεσα στον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ηλείας και Αμαλιάδας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλου και Θανάση Θεοδόση,  παρουσία του Ηλείου υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, και συνεργατών των βουλευτών Ηλείας, Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο σχέδιο νόμου, που ενοποιεί τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, με την αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες, και την αναδιάρθρωση των ήδη υπαρχόντων δικαστηρίων.

Η βασική διαφωνία καταγράφηκε στον νέο ρόλο που προβλέπεται να αποκτήσει το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας, καθώς ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκρίνει τη μετατροπή του Πρωτοδικείου Ηλείας στον Πύργο σε «μητροπολιτικό» Πρωτοδικείο, στο οποίο θα υπηρετούν και θα έχουν οργανικές θέσεις όλοι οι δικαστές του νομού, και τη μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε περιφερειακό, με αρμοδιότητα εκδίκασης μόνο των υποθέσεων μονομελούς σύνθεσης και με την πρόβλεψη να μεταβαίνουν καθημερινά για υπηρεσία οι δικαστές.

Επί της συγκεκριμένης πρότασης εκφράστηκε επιφύλαξη τόσο από τον κ. Νικολακόπουλο όσο και από τους δύο προέδρους των συλλόγων, καθώς επισήμαναν πως η «υπερφόρτωση» του Πρωτοδικείου Ηλείας στον Πύργο με πρόσθετο όγκο υποθέσεων θα υπονομεύσει τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, που είναι και ο διακηρυγμένος στόχος του νομοσχεδίου.

H αντιπρόταση Νικολακόπουλου και των δύο προέδρων

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος αντιπρότεινε να εξακολουθούν να εκδικάζονται υποθέσεις πολυμελούς σύνθεσης (τριμελές, Μεικτό Ορκωτό) στο Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας με πρόβλεψη για Δικαστή και Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ώστε να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του νέου νόμου, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Με τη θέση αυτή συντάχθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίοι υπενθύμισαν ότι αυτή είναι και η βασική θέση που έχει εγκρίνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Ο κ. Θεοδόσης δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι αντίθετος με την κατάργηση του Πρωτοδικείου της πόλης, σημειώνοντας ότι δεν θα συμβάλει στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.

«Συμμετείχαμε στη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορούσε τον νέο δικαστικό χάρτη αναφορικά με την Δυτική Ελλάδα. Θέσαμε στον υπουργό την άποψή μας ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα Πρωτοδικεία ή σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν όλες οι συνθέσεις και οι διαδικασίες όπως είναι, είτε το ονομάσουν το Πρωτοδικείο κεντρικό είτε περιφερειακό. Ως Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας θα εξακολουθούμε να παλεύουμε για την διατήρηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας» επισήμανε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μπούγας επιφυλάχθηκε να το εξετάσει και να το τοποθετηθεί εκ νέου επί της πρότασης.

Τι θα γίνει με τα ειρηνοδικεία

 

Ακολούθησε η συζήτηση για τα Ειρηνοδικεία, όπου ο κ. Μπούγας φέρεται να παρουσίασε σχέδιο συγχώνευσής τους και ταυτόχρονης ευθυγράμμισης των διοικητικών ορίων με τα δικαστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώην Ειρηνοδικείο Φιγαλείας που έχει συγχωνευτεί με της Κυπαρισσίας και το πρώην Ειρηνοδικείο Γορτυνίας που έχει συγχωνευτεί με των Ολυμπίων (Πελόπιο), για αυτό και η Φιγαλεία θα ενσωματωθεί στο Ειρηνοδικείο Ζαχάρως και η Γορτυνία εντός Αρκαδίας.

Επειδή όμως η περαιτέρω συγχώνευση των Ειρηνοδικείων είναι αναπόφευκτη για να εξοικονομηθούν ανθρώπινοι πόροι και να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους, προτάθηκε η κατάργηση του θεσμού του Ειρηνοδικείου και η ενσωμάτωσή τους στα Πρωτοδικεία, πρόταση με την οποία ωστόσο διαφώνησαν τόσο ο κ.Νικολακόπουλος όσο και οι πρόεδροι των δύο συλλόγων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν και τα τέσσερα (Ολυμπίων, Γαστούνης, Λεχαινών και Μυρτουντίων).

Ωστόσο, διατυπώθηκε και η πρόταση της ίδρυσης Περιφερειακής Έδρας με συγχώνευση των ειρηνοδικείων, στην οποία θα εκδικάζονται υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης Πρωτοδικείων (π.χ. αστικές υποθέσεις μέχρι 200.000 ευρώ ή κτηματολογικές διαφορές) η οποία ωστόσο θα συναρτηθεί από τον όγκο της δικαστικής ύλης, τις υπάρχουσες υποδομές και την εγγύτητα σε σχέση με το κεντρικό Πρωτοδικείο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος