FOLLOW US: facebook twitter

Δεύτερος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου ασθενούς με κορονοϊό – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ημερομηνία: 18-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”128274″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον θάνατο λόγω του κορονοϊού υπερήλικα εμβολιασμένου ασθενούς αποκάλυψε χθες (17/8/2021) ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης.


Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς μόλις την Κυριακή (15/8/2021) ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε ένα αντίστοιχο τραγικό γεγονός.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση στο facebook, ο κ. Κιούλπαλης παραδέχεται ότι έχουν νοσήσει βαριά ακόμα και εμβολιασμένοι, αλλά και ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν πεθάνει.

«Είχαμε και μεις ένα θάνατο πλήρως εμβολιασμένου υπερήλικα ασθενή και στην δίκη μας ΜΕΘ, πριν δύο μήνες. Δεν συνέβη μόνο στην Θεσσαλονίκη» επισημαίνει ο ίδιος, ωστόσο συμπληρώνει ότι πρόκειται για εξαιρέσεις «και οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον ανατρέπουν».

Πάντως, ο κ. Κιούλπαλης επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «τα εμβόλια σε συντριπτικό ποσοστό προστατεύουν από την βαριά νόσο και τον θάνατο», ενώ τονίζει «στεναχωριέμαι ειλικρινά που ένα τόσο αποτελεσματικό όπλο μένει αναξιοποίητο από τόσους πολλούς ανθρώπους».

Μόλις, ο κ. Καπραβέλος ανακοίνωσε τον θάνατο του 70χρονου, οι ειδικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για εξαίρεση αλλά και ότι κανένα φάρμακο δεν προστατεύει 100%. Άλλωστε, οι εμβολιασμοί έχουν αποτρέψει τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας.

Γιαμαρέλλου: Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση

«Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοανεπάρκεια που δεν γνώριζε» είχε δηλώσει μιλώντας στο Mega, η Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου αναφερόμενη στο θάνατο του ασθενούς στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την ίδια «όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση. Στους ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, το προτείνουν και τα FDA και CDC».
Η καθηγήτρια αναφορικά στην τρίτη δόση εξήγησε ότι θα προηγηθούν, σε πρώτη φάση, η ομάδα Α ανοσοκατεσταλμένων κι όπως είπε μέχρι τέλη Αυγούστου η εικόνα θα είναι καθαρή αναφορικά στην χορήγηση τρίτης δόσης.
Πάντως, η κ. Γιαμαρέλλου υποστήριξε ότι «σε αυτόν τον ιό δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης. Στην ιλαρά λέμε ότι θέλουμε ανοσία 95% και φαίνεται ότι κι αυτός ο ιός θέλει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Τώρα έχει εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού, έχουμε δρόμο μπροστά μας».
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, η κ. Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι «όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε ένα νέο ιό. Η μετάλλαξη Delta ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους».

Καπραβέλος: Είναι μια από τις εξαιρέσεις

«Είναι μια από τις εξαιρέσεις» είχε δηλώσει σχετικά και ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού.
«Η μετάλλαξη Delta προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, βέβαια σε μικρότερο βαθμό, ενώ δεν νοσούν βαριά σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Παγώνη: Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει

Για μια ξεχωριστή περίπτωση συγκριτικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει σε όλον τον κόσμο είχε κάνει λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει. Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Σκάι.

Λινού: Περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν είχαν εμβολιαστεί

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σημείωσε ότι ««περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν είχαν εμβολιαστεί», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega.
«Αυτή την στιγμή χάνουμε 20 ανθρώπους τη μέρα χωρίς την τεράστια διασπορά που περιμένουμε αργότερα», υπογράμμισε και στάθηκε στο «σύνδρομο μετά τον covid».
«Η νόσος αφήνει πολλά υπόλοιπα…», σημείωσε.

Βασιλακόπουλος: Κανένα φάρμακο δεν είναι 1000% αποτελεσματικό

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογράμμισε -μιλώντας στον Σκάι- πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200.000 φορές ή 1 εκατ. είναι κάτι που στεναχωρεί αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο.
Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω ανέφερε πως 3.500 κρούσματα που υπήρχαν τον Νοέμβριο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς. Τα 35.00 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς ενώ τα 3.500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς.
Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.
«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στον θάνατο δηλαδή πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia