FOLLOW US: facebook twitter

ΔΕΘ και βλέπουμε για αναδρομικά

Ημερομηνία: 28-07-2020 | Συντάκτης:

Με νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα τίθεται ως όρος η παραίτηση των συνταξιούχων από περαιτέρω ένδικα μέσα, θα θεσμοθετηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο χρόνος κατάθεσης της ρύθμισης στη Βουλή παραμένει ακόμη άγνωστος και, όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, «ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί όσο γίνεται το δημοσιονομικό κόστος που σήμερα κυμαίνεται στο ποσό των 3,5-3,9 δισ. ευρώ (αφαιρούμενης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υπέρ υγείας), σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα θέτει τους συνταξιούχους μπροστά σε ένα δίλημμα: Να δεχτούν λιγότερα και στο χέρι ή περισσότερα σε βάθος χρόνου και με δόσεις; Με εξαίρεση τα μικρά ποσά που μάλλον θα καταβληθούν εφάπαξ, ποσά άνω συγκεκριμένου ορίου θα καταβληθούν σε δόσεις ή, αν δοθούν εφάπαξ, θα έχουν υποστεί «κούρεμα». Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιοι συνταξιούχοι να μην αποδεχθούν τους όρους και το ποσό και να συνεχίσουν τα ένδικα μέσα, διεκδικώντας το σύνολο των μνημονιακών περικοπών κι όχι μόνο αυτές του ενδεκάμηνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Σε μια τέτοια προτροπή προς τους συνταξιούχους εικάζεται ότι θα προβεί το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών αφορά όλους τους συνταξιούχους κι όχι μόνο όλους όσοι έκαναν προσφυγές. Διαβεβαίωσε ότι όσοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά δεν χρειάζεται να το κάνουν. «Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, σύμφωνα με την επικρατούσα εκτίμηση, η τελική διευθέτηση του τρόπου καταβολής των αναδρομικών δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη ΔΕΘ. Επίσης, διέψευσε ότι για τα αναδρομικά διατυπώνονται ενστάσεις από τους θεσμούς, διότι δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση σε μια σύνταξη και διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά.

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσει όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει σχετική δημοσιονομική δυνατότητα. Οπως σημείωσε και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, «φέτος είναι μια τεράστια ευκαιρία να καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολό τους, διότι έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Αρα, φέτος, μπορούν να γίνουν τέτοιας τάξης δαπάνες από το κράτος, που ενδεχομένως στο μέλλον να μην είναι εφικτό. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση ικανοποίηση όλων των συνταξιούχων με αυτά που έχει κριθεί ότι δικαιούνται».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος