FOLLOW US: facebook twitter

Δέσποινα Δημοπούλου: Ο Δήμος εργαλείο ανάπτυξης

Ημερομηνία: 13-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ένας σύγχρονος  Δήμος οφείλει και μπορεί  να είναι εργαλείο προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της  μιας ή της άλλης αρχής, αλλά με  προβολή στο μέλλον. Οπωσδήποτε, σε κάθε απόπειρα για μεγάλα ή μικρότερα έργα κάθε δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, των αναστολών και καθυστερήσεων, κυρίως των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και χρηματοδοτικών κενών. Όλα αυτά είναι υπαρκτά προβλήματα και αναμφίβολα κάθε προσπάθεια υπέρβασής τους είναι δύσκολη. Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει;

-Καλός προγραμματισμός. Για να είναι λειτουργική και αποδοτική από την πρώτη μέρα μια δημοτική αρχή οφείλει να έχει ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο, που θα αφορά όλες τις ανάγκες. Με ιεράρχηση, δίκαιη κατανομή και αξιολογικές προτεραιότητες.

-Τακτική διενέργεια μελετών. Από την αρχή κιόλας της θητείας της κι αφού έχει προηγηθεί ο σχεδιασμός, απαιτείται τακτική διενέργεια μελετών. Σε ουδέτερο χρόνο, με προνοητικότητα και μακρόπνοο όραμα. Μόνο αν «είμαστε έτοιμοι» μπορούμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα.

-Αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδοτικής πηγής. Κανείς δεν έχει την αντίληψη ότι η κεντρική διοίκηση θα «ανοίξει τις κάνουλες» και θα «ρέει άφθονο χρήμα». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, πχ ΕΣΠΑ. Είναι ευθύνη, λοιπόν, μιας αρχής να διεκδικήσει τέτοιες  χρηματοδοτήσεις. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου. Οι άξονες ανάπτυξης του Δήμου μας είναι πολλοί και σπουδαίοι. Αγροτική παραγωγή:  τα προϊόντα του τόπου μας να αποκτήσουν μοναδική γεωγραφική ταυτότητα.  Ενημέρωση για καινοτόμα προγράμματα και στήριξη των αγροτών μέσω ενός νέου θεσμού, του Γραφείου Στήριξης Αγροτών. Αξιοποίηση του κορυφαίου πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου μας. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να αποκτήσει  ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (Πολιτιστική Ενοποίηση των χώρων αρχαιολογικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος Λουτρά Υρμίνης,  Κάστρο «Χλεμούτσι»,  Παλαιοπαναγιά ,  Αγία Σοφία κ.ά, που μεταξύ άλλων, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας και την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη.

Κανείς δεν  αμφισβητεί ότι τα προβλήματα του Δήμου μας, του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, είναι πολλά και σύνθετα. Δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αντιμετωπίζονται όμως μόνο με πρόγραμμα και σχεδιασμό κι επιτέλους η αντίληψη ότι Ο ΔΗΜΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ.

Δέσποινα Δημοπούλου

Φιλόλογος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με την ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του Γιώργου Παναγιωτόπουλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος