FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΜΕ Ηλείας: Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη!

Ημερομηνία: 10-09-2024 | Συντάκτης:

“Καμπανάκι” από την ΕΛΜΕ Ηλείας για την έναρξη των σχολείων

  • Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών

Γράφει η Κική Κολοβέρου

Με πολλά και σοβαρά προβλήματα ξεκινούν αύριο τα σχολεία και του Νομού, με την ΕΛΜΕ Ηλείας να κρούει “καμπανάκι” τονίζοντας πως δεν έχουν δοθεί χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και η επαναλειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων, μόνο με το “δεξί” δεν θα γίνει.

Όπως τόνισαν χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι του παζλ, της γενικότερης απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου. “Είναι ένα σχέδιο, που βρίσκει αντίθετη την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του σχολείου και στην λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Θα έχουμε στην ουσία διευθυντές μάνατζερ που μαζί με το σύλλογο διδασκόντων θα ψάχνουν χορηγούς  για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενώ οι γονείς θα καλούνται να βάζουν κάθε χρόνο ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη” επισήμανε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέλλα Αναστασίου, υποστηρίζοντας πως φέτος το πρόβλημα είναι οξυμένο καθώς η χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές πάει από το κακό στο χειρότερο… “ Όλο και λιγότερα χρήματα προβλέπονται. Εδώ και τώρα απαιτούμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων και να δοθούν τώρα λεφτά για τη λειτουργία τους. Μετά τις συναντήσεις που είχαμε και με τους Δήμαρχους και πολλούς διευθυντές σχολείων της περιοχής, τα σχολεία ξεκινούν χωρίς χρήματα. Ακόμα και η προκαταβολή των 500 ευρώ που είχε υποσχεθεί κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δοθεί. Δεν έχουν ούτε για τα βασικά. Πρέπει τώρα και ο δήμος και η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να δώσει τα απαιτούμενα ποσά για να ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία. Γιατί το πρόβλημα αυτό θα το έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια χρονιάς. Υπάρχουν σχολεία που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα, υπάρχουν σχολεία που τους έχει κοπεί ήδη το τηλέφωνο, υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και λεφτά δεν υπάρχουν” είπε και ανάφερε πως έχουν προσκαλέσει όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία του Νομού σε συνάντηση την Τετάρτη ώστε να διαμορφώσουν από κοινού πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης για όλα όσα τους απασχολούν.

“Δεν υπάρχει… φράγκο”

Αναλύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας επισήμανε πως σύμφωνα με τους Διευθυντές, αυτή τη στιγμή τα ταμεία τους δεν έχουν “φράγκο”, ούτε για τα στοιχειώδη. “ Τα προβλήματα προκύπτουν από δυο στοιχεία. Πρώτον, οι αλλαγές που έγιναν με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών που ανέθεσαν την ευθύνη στο δημοτικό συμβουλίου και δεύτερον η υπoχρηματοδότηση των σχολείων. Όσον αφορά τις σχολικές επιτροπές, μπήκε σε εφαρμογή με τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς και ότι χρήματα είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν στα ταμεία του δήμου. Στις σχολικές επιτροπές συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, δασκάλων, μαθητών και συνδικαλιστών και πλέον καταργείται κάθε στοιχειώδης διαφάνεια και έλεγχος. Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών οδηγεί σε υπερσυγκεντρωτισμό αφού μεταφέρει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες στο  Δημοτικό Συμβούλιο, που ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλων Δήμων με πολλές σχολικές  μονάδες είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.  Καταργεί τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ένα σημαντικό όργανο  διαχείρισης των αναγκών των σχολείων, αφού με το ισχύον πλαίσιο στη σχολική  επιτροπή συμμετείχαν Διευθυντές σχολείων καθώς και εκπρόσωποι γονέων αλλά και  μαθητών (στην περίπτωση της Β/θμιας).  Καθιστά πιο αδιαφανή τη διαχείριση των οικονομικών πόρων.   Φορτώνει με ακόμη περισσότερη γραφειοκρατία και διοικητική δουλειά τα σχολεία (που  στερούνται διοικητικής υποστήριξης) και ειδικότερα τους διευθυντές τους οποίους  καθιστά υπόλογους πάγιας προκαταβολής. Πράγμα που σημαίνει υποχρεωτική δήλωση  πόθεν έσχες, απευθείας ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και καταλογισμό ευθυνών  σε περίπτωση λαθών”. Επίσης ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας οτι έχουν δοθεί λιγότερες και πως η 3η δόση που είθισται να δίνεται τέλος Αυγούστου ακόμα δεν έχει έρθει.

Επιπροσθέτως, η κ. Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ, τόνισε πως με την συνέντευξη αυτή, “χτυπάμε καμπανάκι για την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων σχολείων από την κεντρική κυβέρνηση” και πως το θέμα αυτό συνδέεται με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται οτι ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να αναζητούν πόρους για τη λειτουργία του σχολείου, πέρα και έξω από την λιγοστή κρατική επιχορήγηση. “Με αυτό το τρόπο, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την αποδέσμευση των ευθυνών της για τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων. Εμείς θεωρούμε οτι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την πολιτεία καθότι οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται για να έχουν ανάμεσα στα άλλα και δωρεάν δημοσιά παιδεία. Εμείς είμαστε απέναντι στο να προσπαθεί να μεταφέρεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Με τις ενέργειες αυτές ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας της δημοσίας εκπαίδευσης”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot