FOLLOW US: facebook twitter

Δεν θα απέχουμε από το “μέλλον” μας

Ημερομηνία: 18-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Πολιτική

Εννέα νέες και νέοι της Ηλείας μιλούν στην «Πρωινή» για τις εθνικές εκλογές

Της Κικής Κολοβέρου & Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ελάχιστες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα έχει επικεντρωθεί στην εκλογική συμπεριφορά και την ψήφο της νεολαίας. Η προεκλογική εκστρατεία των κοµµάτων έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση των νεότερων ψηφοφόρων, όπως προκύπτει από την έμφαση στα social media και τις διαρκείς αναφορές στους μισθούς και στην εργασία. Το σιδηδροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών άφησε ισχυρό στίγμα, καθώς χάθηκαν ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι λαϊκών οικογενειών, με συνέπεια όλοι να αναρωτιούνται πώς θα εκφραστεί αυτό στην κάλπη.Η «Πρωινή» σήμερα δίνει τον λόγο σε μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες από την Ηλεία, που είτε ψηφίζουν για πρώτη ή για δεύτερη φορά, ζητώντας να μάθει τι σκέφτονται  για τις εκλογές.

Κατερίνα Βουρλούμη, 18 ετών, (3ο ΓΕΛ Πύργου)

Είμαστε σε μια ηλικία που μας δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουμε. Μπορούμε να το θεωρήσουμε ένα σημαντικό βήμα για να εκφράσουμε την άποψη μας σχετικά με την πολιτική. Η ψήφος μας λοιπόν πρέπει να δοθεί έπειτα από σκέψη και γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Είναι ένας τρόπος να ακουστεί η φωνή μας και τα πιστεύω μας καθώς επίσης έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση της πολιτικής διαδικασίας. Ενεργοποιούμαστε σαν πολίτες και έχουμε μια πιο εποικοδομητική στάση έναντι της δημοκρατίας.

Γρηγόρης Κοπανάς, 18 ετών (4ο ΓΕΛ)

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που θα ψηφίσω για πρώτη φορά. Η στιγμή που αισθάνομαι πως μπορώ και εγώ επιτέλους να αποφασίσω το μέλλον μου. Μια στιγμή στην οποία νιώθω ότι μετράει και η δική μου γνώμη. Η απόφαση την οποία καλούμαστε να πάρουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί σοβαρότητα, περισυλλογή και ωριμότητα. Επίσης, η κατάληξη σε μία ιδεολογία ανάλογη με τα πιστεύω κάθε ανθρώπου, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη και έρευνα. Ακόμα, είναι γνωστό σε όλους μας πως οι περισσότεροι νέοι αδιαφορούμε για τις εκλογές με αποτέλεσμα να αφήνουμε στα χέρια ανθρώπων από διαφορετικές γενιές να αποφασίζουν για το μέλλον το οποίο μας ανήκει . Το γεγονός αυτό προκαλεί ένα ντόμινο προβλημάτων, όπως το (braindrain), δηλαδή την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό για την εύρεση εργασίας, αντάξια της μόρφωσης και των δυνατοτήτων τους. Για αυτό είναι απαραίτητη η ενεργή συμμέτοχή μας στα πολιτικά δρόμενα και κυρίως στις εκλογές, διότι αυτές καθορίζουν το μέλλον μας.

Βασιλική Θεοχαρίδη, 18 ετών, (3ο ΓΕΛ)

Η εκλογική διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμένα που ψηφίζω πρώτη φόρα, διότι μου δίνει την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου και να συμμετάσχω στην δημοκρατική διαδικασία. Η δυνατότητα να ψηφίσω ενισχύει την αυτοεκτίμηση μου και με βοηθά να αναπτύξω μια πιο ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία αλλά και στο μέλλον της Ελλάδας. Ως δεκαοκτάχρονη μπορεί να μην έχω την ίδια εμπειρία με τους πιο έμπειρους ψηφοφόρους, η φωνή μου όμως είναι εξίσου σημαντική στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσω την σημασία της ψήφου μου και να επιλέξω τον υποψήφιο που αντιπροσωπεύει τις αξίες και τα πιστεύω μου.

Εύα Πλέσσα, 17 ετών, (3ο ΓΕΛ)

Το γεγονός ότι σαν μαθήτρια που ετοιμάζεται να βγει στην κοινωνία, έχω δικαίωμα ψήφου, μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση καθώς έχω τη δυνατότητα να εξασφαλίσω ένα καλό μέλλον για εμένα αλλά και για την χώρα μου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι πολίτες ενημερωμένοι στον πολιτικό τομέα και πολλές φορές το αντιμετωπίζουν ως αγγαρεία. Σε αυτή την αδυναμία του λαού «πατάνε» πολιτικοί και προσπαθούν με τα λόγια τους να τους χειραγωγήσουν. Είναι αναγκαίο όμως να συλλογιστούμε τις ανάγκες της χώρας μας και να πράξουμε καταλλήλως.

Βασίλης Καλομοίρης, 19 ετών

Σαν κάθε νέος που ψηφίζει για πρώτη φορά έτσι και εγώ αποφάσισα να πάρω μέρος στις φετινές εκλογές, διότι η αποχή από αυτές δεν είναι λύση. Πολλά νέα παιδιά στην ηλικία μου έχουν απογοητευτεί από την πολιτική κατάσταση της χώρας και βρίσκονται σε δίλημμα για το τι θα ψηφίσουν ή ακόμα χειρότερα εάν θα πρέπει να ψηφίσουν. Δεν παρακολουθώ στενά τα πολιτικά δρώμενα αλλά θεωρώ πως διαβάζοντας τα επίσημα αναρτημένα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων σε συνδυασμό με την προσωπική αξιολόγηση των υποψηφίων και κριτική σκέψη ότι θα καταφέρω να βρω ένα κόμμα που να με αντιπροσωπεύει.

Εύη Παναγιωτοπούλου, φοιτήτρια Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας, Παν/μιο Πατρών

«Σε λίγες μέρες οι κάλπες ανοίγουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να ψηφίσουν την «ιδανική» γι αυτούς πολιτική παράταξη. Ανήκω στην “Generation Z” ή όπως συνηθίζεται να καλούν iGeneration, μια γενιά που πολλοί θεωρούν πως τα άτομα που ανήκουν σε αυτή δεν είναι πολιτικοποιημένα. Αυτή ακριβώς την άποψη έρχομαι να διαψεύσω, καθώς η πλειοψηφία των νέων πλέον είναι άτομα πολιτικοποιημένα, και αυτό επιβεβαιώνεται με τα αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχών στις φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο, οι οποίες είναι μια μικρογραφία των εθνικών μας εκλογών. Κάθε νέος νοιάζεται για το μέλλον του και πλέον έχει καταρριφθεί το στερεότυπο πως η πολιτική είναι ένας κλάδος με τον οποίο ασχολούνται μεγαλύτερες ηλικίες»

Μαργέτα Βλαχαντώνη, φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ

Mε αφορμή τη διεξαγωγή των επικείμενων εθνικών εκλογών, θεώρησα αναγκαίο να αποκωδικοποιήσουμε την εκλογική συμπεριφορά των νέων. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι νέοι αποτελούμε τον ακρογωνιαίο λίθο αναδιοργάνωσης του πολιτικού συστήματος και της ανασύστασης του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε πως οι πορείες, οι καταλήψεις και οι ευαισθητοποιημένες δράσεις μας προς εξυπηρέτηση του κοινού καλού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την αποφασιστική συμβολή μας στην κοινωνία, αν δεν συνοδεύονται και από την έκφραση της πολιτικής μας γνώμης. Επομένως, κρίνω αναγκαία τη συμμετοχή μας στις εκλογές, είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι, η οποία ωστόσο πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τον ιδεολογικό προσανατολισμό των γονέων μας, καθώς έτσι γινόμαστε κλωνοποιημένα υποκατάστατα αυτών και όχι αυτόνομες προσωπικότητες που υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα.  Αν και κατανοώ ότι η εναλλαγή των ίδιων κομμάτων στην εξουσία μάς δημιουργεί μια πολιτική απαξία, με την αποχή μας από τις εκλογές αναπαράγουμε την τακτική αυτή, καθώς δεν ανανεώνεται το ενεργό εκλογικό τμήμα του πληθυσμού.

Δημήτρης Αναστασόπουλος, μαθητής 1ου ΓΕΛ Πύργου

Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσω. Δεν μου πέρασε από το μυαλό η αποχή. Αλλά γνωρίζω πολλούς που θα πάνε εκδρομή ή για μπάνιο. Πιστεύω πως με το να ψηφίζεις συμμετέχεις, στην κοινωνία, στα κοινά. Αποφασίζεις για σένα και για το μέλλον σου. Από τη στιγμή όμως που άκουσα ότι θα γίνουν εκλογές άρχισα να ενημερώνομαι. Αν σας πω πως έχω μελετήσει αναλυτικά τι έχει πει κάθε κόμμα θα σας κοροϊδεύω. Ωστόσο συζητάμε πολύ με τους φίλους μου τι και γιατί θα ψηφίσουμε. Έχω αποφασίσει ποιους υποψηφίους και ποιο κόμμα θα ψηφίσω. Για τη διαδικασία δεν ξέρω πολλά πράγματα αλλά οκ θα την βρω την άκρη. Πάντως δεν πάω στη κάλπη με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο και έτοιμο φακελάκι. Δεν ξέρω αν είναι η σωστή ηλικία, αν και προσωπικά νιώθω καλά με αυτό. Με το tiktok γελάω πολύ αλλά κάποιοι επηρεάζονται

EυγενίαΣμέρου,  ΓΕΛ Βαρθολομιού

«Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσω. Έχω ήδη αποφασίσει για την επιλογή μου. Γενικά παρακολουθώ όσο μπορώ την πολιτική και είμαι συνειδητοποιημένη. Κριτήριό μου είναι σίγουρα όσα γίνονται στην παιδεία, με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και όσα συμβαίνουν στην οικονομία, διότι σύντομα θα βγούμε στην κοινωνία και όλα θα έρθουν σε μας. Γενικά όμως βλέπω πως οι νέοι και οι νέες σήμερα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την πολιτική. Διαπιστώνω μια απογοήτευση, ενώ και το σχολείο δεν συμβάλει στο να αποκτούν πολιτική σκέψη οι μαθητές και οι μαθήτριες».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia