Οραματικό στοίχημα-«Δεν συμβιβάζεται η φτώχεια της Ηλείας με τον “πλούτο” της Ολυμπίας»
Η Πρωινή αποκαλύπτει όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Ολυμπία
-Μέσα Ιουλίου νέα σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία, η «Διανέοσις» αναλαμβάνει την επιστημονική υποστήριξη του εγχειρήματος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Ο τερματισμός της καθοδικής αναπτυξιακής πορείας της Ηλείας μέσα από την αξιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν το κύριο θέμα συζήτησης της χθεσινής σύσκεψης που διεξήχθη στην Αθήνα υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης ζώνης, στην οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός «Διανεοσις».
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Πρωινή, ο Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ο οποίος θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης που θα συνταχθεί, πρέπει να μπει τέρμα στην αντίφαση που βιώνει η Ηλεία, δηλαδή να έχει την Αρχαία Ολυμπία και να παραμένει αναπτυξιακά καθηλωμένη.
«Είναι πρόκληση για μένα η μεγάλη αντίφαση μεταξύ της Αρχαίας Ολυμπίας ως ονόματος με παγκόσμια αναγνώριση και εμβέλειας και του γεγονότος ότι η Ηλεία είναι η τελευταία σε οικονομική ανάπτυξη περιοχή της Ελλάδας. Στο μυαλό μου δεν συμβιβάζεται η φτώχεια της περιοχής με το γεγονός ότι διαθέτει αυτό το πλεονέκτημα, είναι παράδοξο να συμβαίνει αυτό», ήταν το νόημα των όσων φέρεται να είπε ο κ. Πετράκος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρατέθηκαν αρκετές προτάσεις, μεταξύ αυτών και το σχέδιο «Η Ολυμπία Αύριο» που είχε δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα η Πρωινή, ωστόσο οι πληροφορίες της Πρωινής συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εκπόνηση σχεδίου ανασυγκρότησης όλη της Ηλείας, με «βάση» την Αρχαία Ολυμπία και τα πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει.
Όπως τονίστηκε, επιδίωξη είναι μια οραματική ανασυγκρότηση της περιοχής, που δε θα περιορίζεται σε δημόσια έργα αλλά σε δράσεις που θα στηρίξουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν την ανεργία, με στόχο να μπει η τοπική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και όσο το δυνατόν λιγότερο εύθραυστης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία μέσα στον Ιούλιο, στην οποία θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες της μελέτης που θα συντάξει η «Διανέοσις» και επί της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι αιρετοί και οι εκπρόσωποι των φορέων της Ηλείας, προκειμένου να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Στη σύσκεψη υπό τον κ. Τριαντόπουλο συμμετείχαν επίσης ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο γγ ΕΣΠΑ, Δ.Σκάλκος, και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, κ. Δ. Νικολάου.
Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας
«Είμαι ικανοποιημένος από τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης για το σχέδιο ειδικής ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας (όπως το είχε υποσχεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός). Η συζήτηση διεξήχθη υπό την διεύθυνση του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τριαντόπουλο. Ελπίζω ότι όσα ελέχθησαν, θα υλοποιηθούν με σχέδιο και λογισμό που θα υπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και όλης της Περιφέρειας, με γνώμονα και σκοπό την παραγωγική αξιοποίηση του συμβολικού κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στην Αρχαία Ολυμπία, στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού. Θέλω κυρίως να υπογραμμίσω το γεγονός ότι μέσα από αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δεν θα επιδιωχθεί η κατανάλωση οικονομικών πόρων για έργα βιτρίνας ή αποσπασματικές παρεμβάσεις για λόγους άγονου εξωραϊσμού, που δεν συνδέονται με μια συνολική προοπτική ανάπτυξης (βλ. ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, όπου ακόμα προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποιος δαιμόνιος νους επινόησε όλη αυτή τη σύνθεση που μάλλον θα δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών παρά θα ικανοποιήσει υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες). Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες της Ηλείας, είναι πώς θα συγκροτήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με καθοριστική επίδραση στην οικονομία της περιοχής, υπό την έννοια ότι θα κινητοποιήσουμε παραγωγικές δυνάμεις, θεσμούς, οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό υπό το έμβλημα της Αρχαίας Ολυμπίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα της Ηλείας. Θεμελιώδης επιδίωξη αυτού του σχεδίου δεν μπορεί παρά να είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να παραχθεί πλούτος που θα διαχυθεί ισότιμα στην τοπική κοινωνία. Δε νοείται αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς να προκύπτει άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μεγέθυνση της οικονομίας. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τους πόρους που θα διατεθούν για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε ΟΧΕ-το ασήμαντων μικροπαρεμβάσεων που γίνονται για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού, καθώς και πελατειακού χαρακτήρα ατομικών εξυπηρετήσεων.»
Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας
«Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μια ακόμη σημαντική συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια των τεχνικών και εσωτερικών συναντήσεων που έχουμε υλοποιήσει, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός του σπουδαίου έργου της ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής. Ενός έργου που γίνεται υπό την «ομπρέλα» της Κυβέρνησης και την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και με αρωγό τη διαΝΕΟσις, έναν ιδιωτικό φορέα με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και το σχέδιο που καταρτίζεται – με σταθερά βήματα και συνεκτικά – θα αναμορφώσει ολιστικά την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά, και θα αντανακλά το όραμα για την περιοχή μας την επόμενη δεκαετία.
Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής Ηλείας
«Διαμόρφωση πλάνου ανασυγκρότησης με αποτέλεσμα για όλη την Ηλεία»
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω σε ουσιαστικές βάσεις και διεξοδική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων το πολυπόθητο για την ανάπτυξη και βεβαίως για την αποκατάσταση του τόπου, σχέδιο ανασυγκρότησης. Επισημαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό καθήκον και ύψιστη ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της Ολυμπίας και της Ηλείας, να διαμορφώσουμε ένα εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και πολύπλευρο σχέδιο που θα στηρίξει την περιοχή μας αναπτυξιακά, οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά. Και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις που θα μπορούν να δώσουν ώθηση και προοπτική, ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό για τον πολίτη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της και όλων των παραγωγικών δυνάμεών της.
Γιώργος Γεωργιόπουλος- δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
«Σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου έγινε μια σύσκεψη – συζήτηση που αφορά ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πάνω σε μια κατατεθειμένη πρόταση – ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου μας, πριν ακόμη την καταστροφική πυρκαγιά, που βασίζεται σε μια σειρά από στρατηγικά σχέδια (ΟΧΕ, ΣΒΑΚ, ΣΦΗΟ, Στρατηγικό Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού) σε τρόπο ώστε να βρισκόμαστε σ’ ένα επίπεδο ωριμότητας του σχεδιασμού μας με συγκεκριμένες, απτές κατευθύνσεις και άξονες.
Είναι γνωστή η χρόνια εγκατάλειψη και η μη προαγωγή του πολιτιστικού αποθέματος της Ολυμπίας. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 προστίθεται και η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό μας υποχρεώνει να ανασχεδιάσουμε και να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες και τους άξονες παρέμβασής μας. Είμαστε περήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί με συντονισμένες προσπάθειες, από κοινού με την Περιφέρεια, αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από το κεντρικό κράτος. Καταφέραμε, σ’ αυτή την ανάγκη της Ολυμπίας, να κάνουμε κοινωνούς όλους τους φορείς, από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς και νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που άπαντες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς διαπίστωσαν ότι το επίπεδο προετοιμασίας και ωριμότητας ήταν πολύ υψηλό.
Σήμερα στη σύσκεψη συμφωνήσαμε ότι στα μέσα Ιουλίου, ακολουθώντας έναν οδικό χάρτη, θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία η 3η μας μεγάλη συνάντηση και πάνω σ’ ένα πρώτο σχέδιο με το σύνολο των τοπικών φορέων του κεντρικού κράτους, των εμπλεκομένων Υπουργείων, των αυτοδιοικητικών φορέων, Επιμελητηρίων, τοπικών θεσμών και κάθε παραγωγικού φορέα, προκειμένου να εμπλουτιστεί το σχέδιο μέσα από τον διάλογο, με προτάσεις και ιδέες των φορέων που γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από κάθε άλλον.
Η Ολυμπία έχασε πολλές ευκαιρίες, το 2004, το 2007 μπορεί όμως αυτή την καταστροφή να την κάνει ευκαιρία».
Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας
«H ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Ηλείας και η χάραξη συνολικής στρατηγικής είναι θετική ενέργεια. Πιστεύω ότι μέσα από μια ολιστική μελέτη θα συνδεθούν τα διάφορα ζητήματα της Ηλείας και θα μπορέσουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τους δείκτες ευημερίας στην Ηλεία, αξιοποιώντας αναπτυξιακούς πυλώνες όπως η αγροδιατροφή και ο πολιτιστικός πλούτος. Δεν είναι μόνο τα έργα με τη στενή έννοια του όρου που θα πρέπει να γίνουν, αλλά και άυλες παρεμβάσεις, με σημαντικότερη τον χωροταξικό σχεδιασμό, που ως τώρα αποτελεί τροχοπέδη για νέες επενδύσεις. Είναι κομβική παράμετρος ο καθορισμός των χρήσεων γης, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι χώροι υποδοχής της επιχειρηματικότητα, οι τουριστικές περιοχές κλπ και να μην υπάρχει σύγκρουση δραστηριοτήτων, ώστε να έχει η Ηλεία επενδυτικά εργαλεία. Εμπιστευόμαστε τη ΔΙανέοσις και τον συμπατριώτη μας κ. Νικολάου σε αυτό το εγχείρημα ανασυγκρότησης. Είναι μοναδική ευκαιρία να δούμε ολοκληρωμένα τα πράγματα.»
Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας
Για πρώτη φορά μετά τις πυρκαγιές του 2007, η πολιτεία θέτει στο τραπέζι την έννοια της Ολιστικής ανάπτυξης και επιχειρεί να συντάξει ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας της Oλυμπίας και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Είναι σημαντικό να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία και να μπορέσουμε να βάλουμε τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας στον νομό. Στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, το ΕΒΕ Ηλείας θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τις προτάσεις του για την επιχειρηματικότητα, καθότι δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και μείωση της ανεργίας.