FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»: Στα άδυτα της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Ημερομηνία: 24-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98967″ img_size=”full”][vc_column_text]Πώς να χωρέσει αλήθεια μέσα σε ένα δίωρο αφιέρωμα το τεράστιο έργο που άφησε πίσω του ο Νίκος Καζαντζάκης, τα ταξίδια του σε όλη τη γη, η πολυτάραχη ζωή και η πολυσχιδής προσωπικότητά του, αυτός ο ογκόλιθος της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, ο στοχαστής, ο διανοητής, ο ταξιδευτής,  που δεν γνώρισε ποτέ του σύνορα, που ποτέ του δεν φοβήθηκε τίποτα γι αυτό και  έζησε και έφυγε λέφτερος; Μια μικρή λοιπόν εκ των πραγμάτων αλλά σημαντική ωστόσο γεύση  γνωριμίας με πολλές άγνωστες πτυχές του Νίκου Καζαντζάκη, πήραμε το βράδυ της Τρίτης στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας,  ο Δήμος Πύργου, η Διεθνής Ένωση φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, με στόχο να γίνουμε κοινωνοί του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή, του πιο πολυδιαβασμένου ίσως έλληνα λογοτέχνη καθώς το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και διαβάζεται παγκοσμίως. Όπως είπε και ο κ. Τ. Αντωνακόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης είναι το φαινόμενο που εντυπωσιάζει την παγκόσμια κοινότητα με τον πλούτο του έργου του και φυσικά δεν μπορεί να παρουσιαστεί στα στενά όρια ενός αφιερώματος.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Στασινάκης , μεγάλος μελετητής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη με θέμα «Η Ελληνικότητα του Καζαντζάκη»  όπου παράλληλα παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης- Ζορμπάς, μια αληθινή φιλία» και η Νίκη Σταύρου με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος σύμβουλος του δημάρχου Πύργου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος. Η λογοτεχνική αυτή βραδιά, συμπίπτει με τα 62 χρόνια από το θάνατό του καθώς στις 26 Οκτωβρίου του 1957 ο Νίκος Καζαντζάκης φεύγει από τη ζωή στην Πανεπιστημιακή κλινική του  Φράιμπουργκ όπου νοσηλεύτηκε μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Κίνα και την Ιαπωνία. Ο Καζαντζάκης έχει ενταφιαστεί στο οχυρό Μαρτινέγκο, ψηλά πάνω στα ενετικά τείχη και ο τάφος του, σύμφωνα με την επιθυμία του, φέρει την επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λεύθερος»!

«Πολεμήθηκε λυσσαλέα από το κατεστημένο»

Η ομιλια του κ. Ν. Στασινάκη περιελάμβανε αρχικά την απαρίθμηση του τεράστιου έργου που άφησε πίσω του ο Νίκος Καζαντζάκης, στις σχέσεις του με την Εκκλησία και για τον τρόπο που αντιμετώπισε αυτόν και το έργο του, παρότι όπως είπε στην πραγματικότητα δεν τον αφόρισε ποτέ. Αναφέρθηκε ακόμα στο Νόμπελ Λογοτεχνίας που τελικά αν και ο ίδιος το ήθελε, ποτέ δεν πήρε, αφού πολεμήθηκε από το κατεστημένο – πολιτικό, θρησκευτικό και ακαδημαϊκό-  παρότι η  Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών πρότεινε  το 1946 την υποψηφιότητά του, μαζί με εκείνη του Άγγελου Σικελιανού. Τόνισε ακόμα ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν άθεος, ήταν βαθιά ένθεος και ο σύγχρονος κόσμος που διαθέτει ανοιχτό μυαλό μπορεί αυτό να το κατανοήσει μέσα από το έργο του. Επισης ο κ. Στασινάκης αναφερόμενος στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος για την σχέση του Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά, τόνισε ότι μέσα από αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται  μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά που έγινε μετά «Αλέξης Ζορμπάς» . Η γνωριμία τους στο Άγιο Όρος, η εκμετάλλευση εντός λιγνιτωρυχείου στην Μεσσηνιακή Μάνη, ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τον Καύκασο κλπ. Όπως είπε «η φιλία των δύο ανδρών ήταν βαθιά και αληθινή και ο Ζορμπάς ανέφερε ότι «αυθεντικό άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα ». Ο Καζαντζάκης από την πλευρά του έγραψε για τον Ζορμπά «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι ακολουθούν βαθύτερα τα χνάρια μου στην ψυχή μου, ισως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Νίτσε, το Βούδα, τον Μπέρξονα και τον Ζορμπά. Ο Ζορμπάς με έμαθε να αγαπώ τη ζωή και να μην φοβούμαι το θάνατο…»

Από την πλευρά της η κ. Νίκη Σταύρου τόνισε ότι ο Καζαντζάκης είναι ψηλότερος από όλους τους βράχους της γενιάς του και όλου του πλανήτη και ότι σε όλη του τη ζωή προσπάθησε να μετουσιώσει τα σκοτάδια της ζωής του και να τα κάνει φως. Και είναι ο συγγραφέας που θα διαβάζεται και στον 21ο και στον 22ο αιώνα.

Ακολούθησε ένα πολύ ωραίο βίντεο που ετοίμασε ο Χάρης Μικελόπουλος με την φωνή του Νίκου Καζαντζάκη να δίνει συνέντευξη στο BBC και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του, καθώς και η ανάγνωση ενός ποιήματος που έγραψε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ευθυμίου και διάβασε η Μαίρη Σκλιά. Τέλος όπως έγινε γνωστό από τον εκπαιδευτικό Θανάση Κατσίμπελη, Η Βραίλα της Ρουμανία, η πόλη που γέννησε τον Γεράσιμο Βαλσάμη φιλοξενεί πλέον το σχολείο «Νίκος Καζαντζάκης» το οποίο συνεργάζεται φέτος με το δημοτικό Σκουροχωρίου και το οποίο θα επισκεφθούν το Δεκέμβρη.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot