«Δεν Διαφέρει πια να Είσαι Tattoo Artist Είτε στην Αθήνα Είτε στην Ανδραβίδα»
Λίγο-πολύ την ιστορία του tattoo οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε. Έστω και σε ό,τι αφορά τα βασικά της. Πρώτα ήταν μία τέχνη που, σύμφωνα με το κοινώς λεγόμενο, αφορούσε μόνο τους ναυτικούς και τους φυλακισμένους. Στη συνέχεια και σιγά-σιγά, άρχισε να γίνεται ένα σύμβολο underground ομάδων και κοινοτήτων για να περάσει -την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον- σε όλο και πιο μαζικά κοινά. Αυτό το timeline αφορά προφανώς και πόλεις εκτός της Αθήνας.
Ομολογουμένως, η τέχνη του tattoo δεν είναι ούτε για την επαρχία καινούργια υπόθεση. Αν πριν από κάποιες δεκαετίες, το άνοιγμα ενός τατουατζίδικου σε μία επαρχιακή πόλη της Ελλάδας ήταν ένας αργός και επώδυνος τρόπος να χάσεις τα λεφτά σου, εδώ και αρκετά χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σε διάφορες γωνιές επαρχιακών πόλεων θα βρεις tattoo studios, πολλά εκ των οποίων έχουν φτιάξει όνομα, ώστε να δέχονται πελάτες από όλη την Ελλάδα και φυσικά από την Αθήνα.
Με αφορμή το 14o Athens Tattoo Convention που θα γίνει 13-15 Μαΐου στο γήπεδο Tae Kwon Do, το VICE μίλησε με τέσσερις tattoo artists που ζουν και εργάζονται σε διάφορες πόλεις εκτός της Αθήνας.
Χρήστος Γαληρόπουλος/Black Line Tattoo
Πώς είναι να είσαι tattoo artist στη Λαμία;
Δεν νομίζω πλέον ότι υπάρχει κάποια διαφορά στο να είσαι tattoo artist είτε στη Λαμία είτε στη Θεσσαλονίκη, ή στην Αθήνα. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Όταν άνοιγα το μαγαζί πριν 11 χρόνια, ήταν όντως πιο περιορισμένα τα πράγματα στην επαρχία. Δεν είχα κοινό και έπρεπε να δουλέψω με την τοπική κοινωνία. Ήταν και διάφορα ταμπού που υπήρχαν σχετικά με το tattoo και έκαναν ακόμα δυσκολότερη τη συνθήκη. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, άλλαξαν τα πράγματα και οι αντιλήψεις του κόσμου. Ένα καλό όνομα στον χώρο πάντως δεν θα το περιορίσει ο τόπος στον οποίο διάλεξε να κάνει το μαγαζί του.
Υπάρχει ακόμα στιγματισμός για τα tattoo;
Θα έλεγα ότι είναι ελάχιστος και αυτός που υπάρχει αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Με την προβολή που έχει πάρει από το Internet και την τηλεόραση, ο κόσμος κατάλαβε ότι το tattoo δεν είναι κάτι που κάνουν μόνο οι φυλακισμένοι. Το αποδέχτηκε κατά μία έννοια ως τέχνη.
Περίπου ποιες ηλικίες έρχονται να χτυπήσουν tattoo σε εσένα;
Το σκηνικό νομίζω έχει αλλάξει επίσης τα τελευταία χρόνια. Περάσαμε από μία φάση που έγινε μόδα το tattoo στην Ελλάδα, ώστε ο κάθε άνθρωπος ήθελε να κάνει είτε του άρεσε η τέχνη του tattoo είτε όχι. Κατά την άποψή μου, άλλαξαν τα πράγματα ξανά και πλέον κάνει κόσμος που γουστάρει και αγαπάει το tattoo ως τέχνη. Συνήθως σε μας είναι ηλικίες άνω των 30, κυρίως όμως επειδή δουλεύω ρεαλισμό και μεγάλα tattoo. Οι μικρότεροι ξεκινούν συνήθως από πιο μικρά κομμάτια.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με την τέχνη αυτή; Πώς βλέπεις το μέλλον της;
Εγώ ασχολούμαι καθαρά επαγγελματικά 11 χρόνια με το tattoo και ένα-δυο χρόνια πριν που προσπαθούσα να μάθω μόνος μου. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, έχει περάσει διάφορες φάσεις αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Το tattoo δεν θα σταματήσει να υπάρχει και ας επηρεάζεται κάποιες φορές από εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικονομία ή η πανδημία.
Βασίλης Βαρβαρέσος/Moral Tattoo
Πώς είναι να είσαι tattoo artist στην Ανδραβίδα;
Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στο να είσαι tattoo artist στην Ανδραβίδα. Δεν είναι ότι μου λείπει κάτι δηλαδή. Μπορεί να είναι πιο περιορισμένη η αγορά, αλλά η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα. Αν έχεις κάνει ένα καλό όνομα, μπορεί ο άλλος να έρθει να σε βρει ακόμη και αν δεν είναι από την περιοχή σου. Έρχονται σε μας από Αθήνα, από επαρχία, ακόμη και από την Κρήτη.
Υπάρχει ακόμα στιγματισμός για τα tattoo;
Νομίζω ότι το έχουν ξεπεράσει αυτό το πράγμα που σίγουρα ίσχυε πολύ περισσότερο παλαιότερα. Ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη κάποιοι σε μεγαλύτερη ηλικία που να το βλέπουν μέχρι σήμερα, ας πούμε, πιο αμυντικά. Σε γενικές γραμμές όμως και όσο προχωράνε οι γενιές, το tattoo δεν θεωρείται πλέον αυτό που μπορεί να θεωρούνταν κάποια χρόνια πριν.
Περίπου ποιες ηλικίες έρχονται να χτυπήσουν tattoo σε εσένα;
Οι πελάτες που έρχονται εδώ είναι κυρίως ηλικίες από 18 μέχρι περίπου 35. Αυτή η ηλικιακή κατηγορία είναι πάντα πολύ ενεργή στο θέμα του tattoo. Εδώ και κάποιον καιρό, όμως, νομίζω ότι έχουν αρχίσει και μεγαλύτερες ηλικίες. Άνθρωποι στα 40 και στα 50 τους που κάποτε μπορεί να μην ήταν θετικοί με την ιδέα, πλέον το έχουν ξεπεράσει και έρχονται πολύ συχνά το μαγαζί.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με την τέχνη αυτή; Πώς βλέπεις το μέλλον της;
Είμαι 12 χρόνια καλλιτέχνης τατουάζ. Το μέλλον του tattoo το βλέπω πιο αισιόδοξα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι από διαφορετικές ηλικίες έχουν ξεπεράσει τις όποιες προκαταλήψεις και αυτό νομίζω μπορεί να μας δώσει περιθώρια για να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο.
Ματίνα Μακάμπρε/Sayagata Tattoo
Πώς είναι να είσαι tattoo artist στη Θεσσαλονίκη;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τόσος κόσμος στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα. Θεωρώ επίσης ότι σε κάποια πράγματα η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα λίγο πίσω στο θέμα tattoo. Δεν δίνεται τόσος χώρος, δεν υπάρχουν καινοτόμες ιδέες. Το παίζουμε ενδεχομένως λίγο πιο συντηρητικά.
Υπάρχει ακόμα στιγματισμός για τα tattoo;
Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμα κάποιος στιγματισμός για το tattoo στην Ελλάδα. Αυτό είναι και κάτι που μας το λένε οι ίδιοι οι πελάτες. Υπάρχουν ακόμα κάποιες δουλειές που απαγορεύουν στους εργαζομένους τους να έχουν tattoo σε εμφανές σημείο. Ούτως ή άλλως είναι πολλές οι φορές που προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη δουλειά κάποιου. Συνεχίζει, λοιπόν, αυτό το ταμπού. Είναι σε μικρότερο επίπεδο σε σχέση με παλαιότερα αλλά συνεχίζει.
Περίπου ποιες ηλικίες έρχονται να χτυπήσουν tattoo σε εσένα;
Θα σου πω ότι οι ηλικίες είναι από 18 μέχρι 58. Έρχονται πολλοί άνθρωποι που τολμούν να κάνουν tattoo σε μεγαλύτερη ηλικία. Έχω πάντως και πάρα πολλούς πελάτες σε μικρές ηλικίες που έρχονται για το πρώτο τους tattoo σε εμάς. Ίσως βοηθάει και λίγο ότι είμαι γυναίκα και νιώθουν λίγο πιο άνετα.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με την τέχνη αυτή; Πώς βλέπεις το μέλλον της;
Είμαι στον χώρο του tattoo περίπου 8,5 χρόνια. Για το μέλλον ελπίζω σε κάτι πιο δημιουργικό και σε κάτι πιο καινοτόμο. Να προχωρήσει η τέχνη αυτή σε νέους δρόμους και να μη μείνει στάσιμη. Όρεξη για δουλειά υπάρχει. Αν υπάρχει και ζήτηση στα επόμενα χρόνια, θα πάει πολύ καλά με μία ανανέωση που θα αφορά και τους artists αλλά και τους πελάτες.
Πάνος Ντόλας/Walk the Line Tattoo
Πώς είναι να είσαι tattoo artist στη Λάρισα;
Δεν υπάρχει κάτι τρομερά διαφορετικό στο να είσαι tattoo artist στη Λάρισα σε σύγκριση για παράδειγμα με την Αθήνα. Πλέον εξάλλου υπάρχει και το ίντερνετ. Ο καθένας μπαίνει, ενημερώνεται και διαλέγει ο ίδιος σε ποιους artists θέλει να κάνει tattoo ανάλογα με το στιλ ή το σχέδιο που θέλει να έχει για πάντα πάνω του. Δεν έχει λοιπόν σημασία αν είσαι στην επαρχία ή αν είσαι στην πρωτεύουσα.
Υπάρχει ακόμα στιγματισμός για τα tattoo;
Εν μέρει ίσως και να υπάρχει ακόμη ένας στιγματισμός. Όσο να ’ναι στην επαρχία, οι μεγαλύτερες ηλικιακά γενιές δεν έβλεπαν συχνά tattoo, όπως ίσως να συμβαίνει σε μία πρωτεύουσα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα σιγά-σιγά αλλάζουν και γίνεται πιο κανονικό.
Περίπου ποιες ηλικίες έρχονται να χτυπήσουν tattoo σε εσένα;
Από 18 μέχρι 88 ή 90. Όσο πάει. Υπάρχει πάντως μία τάση και σε εμάς να κάνουν πλέον tattoo και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Έρχονται πλέον γονείς και μου λένε ότι δεν έκαναν παλιά αλλά τώρα θέλουν και εκείνοι να κάνουν. Πρόσφατα για παράδειγμα ήρθε μία μητέρα και μου είπε ότι πάντα ήθελε να χτυπήσει tattoo και από τη στιγμή που έκαναν τα παιδιά της, αποφάσισε να κάνει το βήμα και η ίδια.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με την τέχνη αυτή; Πώς βλέπεις το μέλλον της;
Είμαι στον χώρο του tattoo από το 2011. Τα πράγματα γενικά για το μέλλον τα βλέπω πολύ θετικά. Πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να κάνουν tattoo.
Πηγή: vice.gr