Δελτίο καιρού: Χειμώνιασε κι η σκέψη μου σε σένα ταξιδεύει και ένα χάδι τρυφερό τον έρωτα γυρεύει
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”97930″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπαίνει χειμώνας και αυτό που υποτίθεται αναζητάμε όλοι είναι μια ζεστή τρυφερή αγκαλιά, που θα μας κλείνει μέσα της και θα μας ζεσταίνει όσο τίποτα άλλο.. Αυτά μας λένε και μας φουσκώνουν τα μυαλά και ξαφνικά όλοι ψάχνουμε έναν έρωτα με τον οποίο θα περάσουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Καλή εποχή ο χειμώνας για αγάπες, δε λέω, αλλά όχι και να λέμε πως ερωτευόμαστε επειδή κάνει κρύο κι είναι καιρός για δύο.
Ναι, καιρός για δύο. Δύο ζευγάρια κάλτσες, δύο ζευγάρια γάντια, δύο πουλόβερ -για να μην έχει και παράπονο η μαμά. Θα με πείτε τώρα ξενέρωτο, αλλά τι, ρε παιδιά; Να ερωτευτώ μόνο και μόνο για να μην περάσω μόνος μου το χειμώνα; Μια χαρά θα τον περάσω και χωρίς ταίρι, με γέλια, φίλους, οικογένεια και ρομαντικές ταινίες μέχρι το πρωί.
Έτσι με την κουβερτούλα μου, στην πολυθρόνα μου, δίπλα απ’ το τζάκι βλέποντας τη βροχή να χορεύει σε τρελούς ρυθμούς. Στο ένα μου χέρι ένα βιβλίο και στο άλλο μια κούπα καφέ. Δε μου χρειάζεται ο έρωτας για να νιώσω την ατμόσφαιρα του χειμώνα…
«Κούρεμα» με τη ψιλή
Σε χειμερινές…χειρουργικές παρεμβάσεις στις φοροελαφρύνσεις της Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να βγει ο «λογαριασμός» του 2020.
Το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το επόμενο έτος προκαλεί τρόμο στην ελληνική πλευρά, καθώς φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και τα επιχειρήματα της Αθήνας για τον περιορισμό του με την εφαρμογή των νέων φιλολαϊκών μέτρων, όπως η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά ακόμα και μια νέα περαίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν έχουν πείσει τις Βρυξέλλες.
Αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη βουλή, και το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τον συναγερμό με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που έχει σημάνει στην πλατεία Συντάγματος.
Στο μεταξύ ήδη το «πακέτο» με τις αρχικές εξαγγελίες του 1,2 δισ. ευρώ της Θεσσαλονίκης έχει «κουρευτεί με τη ψιλή» για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Νέοι κέραμοι Κεραμέως
Η αρετή μάλλον δεν διδάσκεται -και ας έλεγε ο Πλάτων- ούτε ως ενιαία, ούτε το κάθε μόριό της ξεχωριστά. Ένα από τα μόρια είναι η σωφροσύνη. Άμα δεν την έχεις αποκτήσει μόνος σου, ποιος να σου τη διδάξει; Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης δεν περνά μέρα που να μη διαλαλούν ότι είναι ελλιπείς από μόρια αρετής, αποδεικνύοντας ότι είναι αρκούντως δοκησίσοφοι [από τις πιο απεχθείς έννοιες η έννοια «δοκησίσοφος» για τον Σωκράτη], θεωρώντας πιθανώς -και αυτό είναι το σπουδαίο και ανησυχητικό- ότι είναι οραματιστές και ότι θα αφήσουν έργο πίσω τους και θα τους μνημονεύουμε κιόλας.
Προφανώς κάτι ανάλογο οραματίστηκε και η κα Κεραμέως και έβαλε μπροστά την αυτοματοποιημένη αναγνώριση πτυχίων ξένων κολεγίων και πανεπιστημίων σε ακόμη μια κίνηση υπέρ του ιδιωτικού κλάδου.
Αφού πρώτα τους εξασφάλισε πελατάκια – εισάγοντας τον κόφτη του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια ΑΕΙ, τώρα με την προωθούμενη τροπολογία το νέο ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) θα δίνει άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας των πτυχίων τους με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ. Κι όλα αυτά προς δόξα και τιμή των αρίστων φυσικά. Κέραμοι Κεραμέως και πως να φυλαχθείς…
Υπόσχεση ήταν και… πάει
Για το απώτερο έως απώτατο μέλλον αναβάλλεται η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ ως εσόδου στους δήμους που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση παρότι όπως είχε επισημανθεί θα δημιουργούσε τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε λαϊκούς και πλούσιους δήμους
Η προεκλογική εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη παραπέμπεται στις γνωστές ελληνικές καλένδες. Αν και η σχετική ρύθμιση είχε εξαγγελθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018 ως μια «σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία», φαίνεται ότι θα παραμείνει σχέδιο επί χάρτου, καθώς στην κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται σήμερα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει σε σημαντικό αριθμό δήμων της χώρας τυχόν εφαρμογή της και αδυνατούν να εντοπίσουν μέθοδο επίλυσής τους.
Πρόκειται ουσιαστικά για αναβολή εφαρμογής του δόγματος «οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι» σε επίπεδο δήμων και, βεβαίως, δημοτών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]