Δεκαοκτώ νεκρές Caretta-Caretta στον Κυλλήνιο Κολπο!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”118215″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Αποκαλυπτική η απάντηση Σκρέκα σε ερώτηση της Αυγερινοπούλου
[/vc_column_text][vc_column_text]Δεκαοκτώ νεκρές θαλάσσιες χελώνες Caretta – Caretta καταγράφηκαν στον Κυλλήνιο Κόλπο από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου κατά την πρώτη καταγραφή των νεκρών θαλάσσιων χελωνών που έγινε στις 15 Απριλίου, όπως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, στην απάντησή του προς τη βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Οι νεκρές έχουν εκβραστεί τους τελευταίους μήνες και εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη από Λουτρά Υρμίνης (Κουνουπέλι) μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών, περιοχή ευθύνης του Φορέα που βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, για κάθε χελώνα που εντοπίστηκε, συμπληρώθηκε από τον Φορέα το αντίστοιχο δελτίο εκθαλάσσωσης θαλάσσιων χελωνών του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», με τις απαραίτητες μετρήσεις καβουκιού, λήψη φωτογραφιών και συντεταγμένων θέσης.
Κάποιες χελώνες εντοπίστηκαν σε προχωρημένη αποσύνθεση ή αρκετά αλλοιωμένες λόγω της θέσης τους, καθότι βρίσκονταν μέσα στο νερό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί η αιτία θανάτου μιας και δεν έφεραν εμφανή τραύματα, πέραν από δυο χελώνες που εντοπίστηκαν χωρίς κεφάλι και μιας ακόμα που παρατηρήθηκε τραύμα στο καβούκι της.
Τα συμπληρωμένα δελτία εκθαλάσσωσης μαζί με φωτογραφικό υλικό θα αποσταλούν στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο πίνακας με τις συντεταγμένες των θέσεων των νεκρών χελωνών που εντοπίστηκαν αποστάλθηκαν με σχετική αλληλογραφία προς το Λιμεναρχείο Κυλλήνης και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
Επιπροσθέτως, ζητήθηκε από τον Δήμο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων να συνδράμει στην περισυλλογή και υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων σε κατάλληλο χώρο, για την αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης καθώς και την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής.
«Το Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί βιότοπο για τις θαλάσσιες χελώνες, όπου παρατηρείται έντονη δραστηριότητα την άνοιξη κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο, μια και η παραλιακή του ζώνη αποτελεί περιοχή ωοτοκίας τους με τις σημαντικότερες παραλίες να βρίσκονται στη Ζάκυνθο (Κόλπος του Λαγανά) και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Ελαία – Καλό Νερό). ΤΟ Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει απόλυτη επίγνωση ότι απαιτούνται δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και στη συγκεκριµένη περίπτωση της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta Caretta και για το λόγο αυτό έχει εκδώσει την απόφαση συγκρότησης επιστηµονικής επιτροπής για την υποστήριξη της λειτουργίας εθνικώς συντονισµένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασµών ειδών θαλάσσιας πανίδας και ήδη βρίσκεται σε διαδικασία διαµόρφωσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης µε στόχο τη συνολικότερη ρύθµιση θεµάτων που σχετίζονται µε εκβρασµούς ζώων. Επιπροσθέτως έχει εκπονηθεί και βρίσκεται σε διαδικασία θεσµοθέτησης το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για την προστασία και διατήρηση των πληθυσµών της Θαλάσσιας Χελώνας στην Ελλάδα. Συγκεκριµένες δράσεις διατήρησης προβλέπονται και στην περιοχή του Κυλλήνιου κόλπου», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Σκρέκας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]