Δεκάδες τα κενά στα σχολεία της Ηλείας – Να ζητηθεί το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια προτείνει η ΕΛΜΕ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99235″ img_size=”full”][vc_column_text]Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα κενά στα σχολεία της Ηλείας είναι δεκάδες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς να οργανωθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες διεκδίκησης για την κάλυψη τους. Μάλιστα πρότειναν, το σοβαρό αυτό θέμα της έλλειψης εκπαιδευτικών, να συζητηθεί σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και των εφτά Δήμων της Ηλείας ώστε να πιέσουν με κάθε τρόπο για την επίλυση των προβλημάτων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρύφωνας Αθανασόπουλος, η πολιτική που ακολουθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση τη δημόσια εκπαίδευση καθώς έχουν μειωθεί κατά 21.000 περίπου οι εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ δεν έχουν γίνει μόνιμοι διορισμοί. Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία της Ηλείας, ξεπερνούν τα 50 και συγκεκριμένα: 38 στα Γυμνάσια- ΓΕΛ- ΕΠΑΛ, 14 στην Ειδική αγωγή &παράλληλη στήριξη και 150 ώρες στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού.
«Οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών έχουν επιπτώσεις στο διδακτικό έργο.Ιδιαίτερα στα σχολεία που καθυστερούν συστηματικά να προσληφθούν αναπληρωτές, οι μαθητές χάνουν 1-2 μήνες σε κάθε σχολικό έτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν ολοκληρώνουν τη διδακτέα ύλη η οποία σε κάποια μαθήματα είναι «προϋπόθεση» για την παρακολούθηση της επόμενης τάξης π.χ μαθηματικά. Πολλά αντικείμενα δεν διδάσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των πανελληνίως διδασκόμενων μαθημάτων…» είπε και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις στους μαθητές κυρίως της Γ’ τάξης του Λυκείου είναι σημαντικές. «Σε έξι σχολεία της Ηλείας (1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, Ανδρίτσαινας, Βάρδας, Ζαχάρως, Κρεστένων, και Φιγαλείας) οι μαθητές δεν έχουν καθηγητές στα μαθήματα προσανατολισμού. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι οι μαθητές αυτών των σχολείων θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.Κατά τ’ άλλα οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πείσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά.Για να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές…».
Τα μέλη της ΕΛΜΕ, επανέλαβαν ότι απαιτούν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών, κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Επίσης, κάλεσαν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, να μην συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση, στη λογική ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και ότι ίσως κάποια στιγμή τα κενά αυτά θα καλυφθούν αλλά να οργανωθούν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα της ισότιμης μόρφωσης σε όλους τους μαθητές.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]