Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Άκαιρη κίνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”147397″ img_size=”full”][vc_column_text]Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας.
Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωση την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Πρακτικά δηλαδή, το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34%, άθροισμα 51%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.
Σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.
Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.
Βαφτίζουν το ξεπούλημα «ανάπτυξη της ΔΕΗ»
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διοχετευτεί για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής θέσης της επιχείρησης, καθώς και στη χρηματοδότηση ενός γιγάντιου επενδυτικού προγράμματος 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες όλες οι πτυχές της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Είναι βέβαιο όμως ότι μέσω της ΑΜΚ, το Δημόσιο που δεν θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που του αντιστοιχούν, χάνει το 51% της επιχείρησης και περιορίζεται στο ρόλο της “καταστατικής μειοψηφίας” της τάξης του 34%. Στην ουσία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα τμήματος της ΔΕΗ.
Πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας. Επίσης τονίζουν πως σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.
Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:
– Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.
– Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Η νέα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έρχεται σαν αποτέλεσμα της ακράδαντης πεποίθησης της κυβέρνησης ότι μόνο η αγορά μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη μιας επιχείρησης κι, έμμεσα, τη γενική ευημερία. Σύμφωνα με αυτήν την γραμμή σκέψης το Δημόσιο πρέπει να εξοβελιστεί από τον σχεδιασμό και τη ρύθμιση της οικονομίας.
Εν προκειμένω, το Δημόσιο έχει τα χρήματα για να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ. Δεν το πράττει γιατί πρόκειται περί κεντρικής πολιτικής απόφασης να περάσει η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στους ιδιώτες.
Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα προστατευτεί το εισόδημα και η ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι τιμές του ρεύματος πάνε στα ύψη; Η ισχυρή παρουσία του Δημοσίου εξασφάλισε κι εξασφαλίζει ως ένα βαθμό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως εμπόρευμα, αλλά και ως κοινωνικό αγαθό. Η ίδια η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ ως μοχλό για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος. Τι θα συμβεί τώρα; Δεν είναι εύλογος ο φόβος ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι καταναλωτές, αφού οι επενδυτές θα θελήσουν να προσποριστούν τα κέρδη τους; Άλλωστε, διερωτάται κανείς πώς ακριβώς έχουν ωφεληθεί τα νοικοκυριά από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας την οποία υπηρετούν οι κυβερνήσεις εδώ και μια εικοσαετία.
Πηγή: sofokleousin.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]