FOLLOW US: facebook twitter

Κλίνατε επί… δεξιά!: Δεύτερες εκλογές φέρνει η εκκωφαντική νίκη Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 22-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Ξεπέρασε το 40% η Νέα Δημοκρατία έναντι μόλις 20% του ΣΥΡΙΖΑ
Αξιοσημείωτη άνοδος για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, εκτός Βουλής το ΜΕΡΑ25

Επιμ. Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Oλοταχώς για δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η Ελλάδα, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε εκκωφαντική νίκη στην κάλπη της 21ης Μαΐου με ποσοστό 40,8% και διαφορά 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιορίστηκε στο 20,01%, καταγράφοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το 2019.

Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσε το ΠΑΣΟΚ, καθώς ανέβηκε στο 11,57% από το 8% του 2019, όπως και το ΚΚΕ που έφτασε στο 7,19%, ενώ η Ελληνική Λύση κατέγραψε ποσοστό 4,46%. Αντίθετα, εκτός Βουλής έμεινε το ΜΕΡΑ25 με ποσοστό 2,56%. Η επόμενη Βουλή αναμένεται να είναι πεντακομματική, αφού δύο νέα κόμματα άγγιξαν το 3% αλλά έμειναν εκτός.  Η ΝΙΚΗ έφτασε στο 2,93% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,85%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 145 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 72, το ΠΑΣΟΚ 41, το ΚΚΕ 26 και η Ελληνική Λύση 16.

Κ. Μητσοτάκης: Πήραμε εντολή για αυτοδυναμία

Ωστόσο, η κατανομή δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με σαφήνεια ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία σε νέα εκλογική αναμέτρηση. «Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά, η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», τόνισε και πρόσθεσε πως «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής οδηγούν σε αδιέξοδα», ενώ δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών «ώστε η χώρα να έχει σύντομα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας» υπογράμμισε και σημείωσε πως θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια.

Α. Τσίπρας: Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα και θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Να δώσουμε με τους καλύτερους όρους την επόμενη κρίσιμη εκλογική μάχη».

Ν. Ανδρουλάκης: Eμείς είμαστε ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, προσερχόμενος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Eμείς είμαστε ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η παράταξη έχει χρέος να παλεύει γνήσια για τους πολλούς, με πυξίδα το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Αυτόν το λαό εμείς δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Και δεν θα τον απογοητεύσουμε» σημείωσε, εκτιμώντας πως «απόψε το βράδυ, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μία τεράστια ανάγκη. Να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο, που θα αγκαλιάσει τις πραγματικές αγωνίες των πολιτών. Είμαστε η δημοκρατική παράταξη των αρχών, των αξιών, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου. (…) Ελάτε ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του βιομηχανικού και γενικότερα του εργατικού δυναμικού, όπως για παράδειγμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα, που ανοίγουν δρόμο στο αύριο.

«Γαλάζια» πρωτιά και στην Ηλεία

«Γαλάζια» παρέμεινε και σε αυτές τις εκλογές η Ηλεία, αφού η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε πολύ μεγάλη νίκη με ποσοστό 37,67%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε στο 23,9%, σύμφωνα με την καταμέτρηση στο 97,63%  με ενσωματωμένα 412 στα 422 εκλογικά τμήματα. Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ φτάνοντας στο 19,31%, ενώ τέταρτο αναδείχθηκε το ΚΚΕ με 5,02%, πέμπτη η Ελληνική Λύση με 3,35% και έκτη η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 2,11%.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος