FOLLOW US: facebook twitter

ΔΑΟΚ Ηλείας για ασθένειες που προσβάλλουν την ελιά: Συνιστά προληπτικούς ψεκασμούς στην ελαιοκαλλιέργεια

Ημερομηνία: 02-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”85719″ img_size=”full”][vc_column_text]Προληπτικούς ψεκασμούς συνιστά η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ηλείας για τις ελιές, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (γλοιοσπόριο, κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, δάκος, μαργαρόνια), καθώς η  ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται στην έναρξη της νέας βλάστησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Γλοιοσπόριο ή Ανθράκνωση, επειδή υπάρχει αρκετό διαχειμάζων μόλυσμα είτε από προσβεβλημένους μουμιοποιημένους καρπούς που παρέμειναν στο δέντρο είτε από τους μουμιοποιημένους καρπούς στο έδαφος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την προσβολή της νέας βλάστησης. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση και εξάπλωση του μύκητα, γιατί η προσβολή κατά το στάδιο αυτό αποτελεί την βάση για την εξάπλωση της ασθένειας – πρωτογενείς μολύνσεις.

Για το Κυκλοκόνιο, οι καιρικές συνθήκες αυτής της περιόδου ευνοούν τις νέες μολύνσεις, με την ύπαρξη υψηλής υγρασίας και ιδιαίτερα μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και οι ανοιξιάτικες μολύνσεις αποτελούν τις πρωτογενείς μολύνσεις.

Για την Κερκόσπορα, οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της ασθένειας.

Και για τις τρεις προαναφερόμενες μυκητολογικές ασθένειες, επειδή υπάρχει υψηλό αρχικό μόλυσμα και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση των ασθενειών, συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νεαρής βλάστησης. Στην περίπτωση που ακολουθήσει βροχόπτωση και η πίεση της ασθένειας είναι μεγάλη και οι προσβολές συνεχίζονται, θα χρειαστεί και 2η επέμβαση (προληπτικά / θεραπευτικά).

Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2019/elia_mikitoktona_270319.pdf

Για το Μαργαρόνια και την Καλόκορη τα  εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα μπορείτε να τα αναζητήσετε στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/PATRA/2019/elia_entomoktona_270319.pdf.

Εκτιμώντας τα παραπάνω, συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας να παρακολουθούν τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις του Π.Κ.Π.Φ.&Π.Ε. Αχαΐας και σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Ηλείας και τους τοπικούς γεωπόνους, να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας στον κατάλληλο καλλιεργητικό χρόνο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot