FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηλείας και εσείς κόβετε δαπάνες από τη δημόσια υγεία»

Ημερομηνία: 16-12-2021 | Συντάκτης:

Δ. Καλαματιανός στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό


«Θα περίμενε κανείς ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα κάνατε το αυτονόητο. Ότι θα ενισχύατε ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντίθετα, μειώνετε τις δαπάνες για την πανδημία και τα νοσοκομεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή αν δεν υπήρχε η πανδημία τι θα κάνατε; Θα τις μηδενίζατε τις δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία;», τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.
Αναφερόμενος στην τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της Ηλείας, υπενθύμισε πως μέσα σε 1,5 χρόνο έχουν φύγει 16 γιατροί και δεν έχει έλθει κανείς.

«Σας καλώ να έρθετε στο νομό και να το διαπιστώσετε. Οι υγειονομικοί, ιατροί και νοσηλευτές, προσπαθούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τους έχετε αφήσει μόνους.»

Ο Ηλείος Βουλευτής υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση, δείχνει ξεκάθαρα ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

«Φέρνετε έναν προϋπολογισμό που αρνείται ότι και το 2022 η πανδημία θα είναι παρούσα. Που αρνείται ότι η ακρίβεια τυραννά εκατομμύρια Έλληνες.

Τί κάνετε εσείς; Καταθέτετε ένα προϋπολογισμό σαν να μην υπάρχει η υγειονομική κρίση.

Αλλά καταθέτετε έναν προϋπολογισμό που, επίσης, αρνείται ότι υπάρχει η ακρίβεια. Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια, στις υπηρεσίες.

Που θεωρεί ότι δεν υπάρχει η ακρίβεια, η οποία τσακίζει την ελληνική κοινωνία. Που συνθλίβει τα νοικοκυριά. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εστίαση και το λιανεμπόριο.»

Στη συνέχεια ο κ. Καλαματιανός υποστήριξε πως με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επιλέγει να χτυπήσει και το κοινωνικό κράτος.

«1,7 δις λιγότερες οι δαπάνες για το κράτος πρόνοιας και την στήριξη των ανέργων.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την ακρίβεια, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ν’ αφήνουν το αρνητικό αποτύπωμά τους παντού, εσείς τολμάτε να αποψιλώνετε την κρατική πρόνοια.”

Αλλά και για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας από πλευράς της κυβέρνησης, ο Βουλευτής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, καθώς η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λειτουργία της αγοράς, κόβει ακόμα και εκείνα τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του προηγούμενου διαστήματος για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους.

«Μα καλά, έχετε κάνει μια βόλτα στην αγορά να μπείτε σ’ ένα κατάστημα να ρωτήσετε τον επαγγελματία αν έχει έρθει πελάτης να ψωνίσει και αν έχει βγάλει μεροκάματο;

Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν ζητήσετε πίσω τις επιστρεπτέες προκαταβολές και όταν αρθούν οι αναστολές σε υποχρεώσεις και οφειλές.»

Επίσης, ο κ. Καλαματιανός στηλίτευσε το γεγονός ότι ενώ η ακρίβεια καλπάζει, οι μισθοί και τα ημερομίσθια παραμένουν καθηλωμένα, με την κυβέρνηση να προσδοκά σε περισσότερα έσοδα από φόρους.

«Αλήθεια εσείς δεν ήσασταν που τάζατε προεκλογικά ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλασία της ανάπτυξης του ΑΕΠ; Τώρα τι συνέβη; 2% αύξηση; 50 λεπτά τη μέρα; Και πιστεύετε πραγματικά ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύετε το εισόδημα των εργαζομένων;

Και ενώ κάνετε όλα αυτά δείχνετε και ιδιαίτερη φροντίδα για 3,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα από φόρους.
Και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Μπορεί η εξουθενωμένη κοινωνική πλειοψηφία ν’ ανταπεξέλθει με τέτοια φορολογία, μέσα σ’ ένα τέτοιο κύμα ακρίβειας; Μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος; Στις οφειλές, οι οποίες χτυπούν την πόρτα; Στα λουκέτα που βρίσκονται προ των πυλών, αν δεν έχουν έρθει ήδη;

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που καμία επαφή δεν έχει με την πραγματικότητα.
«Είναι ένας ανεδαφικός προϋπολογισμός που φέρνει μια εικονική πραγματικότητα. Ταυτόχρονα βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όμως, ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει τι επιδιώκετε, έχει καταλάβει ποιοι είστε και θα σας απαντήσει σύντομα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος