FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Να αναδείξουμε με δυναμισμό τη θετική ατζέντα μας, με στρατηγική και σχέδιο»

Ημερομηνία: 15-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός για τα ελληνοτουρκικά: «Να αναδείξουμε με δυναμισμό τη θετική ατζέντα μας, με στρατηγική και σχέδιο»


«Η Ελλάδα πρέπει να ασκεί ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1 ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως ανέφερε ο Ηλείος Βουλευτής, το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι θετικό γεγονός, όμως, πρέπει να αξιολογηθεί τι πραγματικά συνέβη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Εμείς αναγνωρίζουμε μια και μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτή είναι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, αυτή αναγνωρίζουμε.

Γνωρίζουμε πως η Τουρκία είναι μία επεκτατική δύναμη, θέτοντας συνεχώς ζητήματα πάνω στο τραπέζι.

Τι είδαμε, όμως, στη Σύνοδο; Ουσιαστικά η Τουρκία πήρε τα F-16, κέρδισε την έναρξη των διαδικασιών για την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και την παραμονή των S-400 και ήρθησαν όλες οι κυρώσεις που της είχαν επιβληθεί. Δηλαδή η Τουρκία πήρε όλα όσα ζητούσε και δεν ξέρουμε τι άλλο ακόμα. Εμείς τι κάναμε; Τι θέσαμε; Τι ζητήσαμε;»

Αναλύοντας τα δεδομένα που προέκυψαν, ο Διονύσης Καλαματιανός διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα τόσο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και της Συνόδου.

«Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα. Καταρχάς ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε γεωπολιτική διαφορά για το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα από την κυβερνητική πλευρά είναι πως πρόκειται για νομική ή γεωπολιτική η διαφορά μας; 

Δεύτερον, για το ζήτημα των F-16, η Ελληνική πλευρά θα πάρει κάποιες πρωτοβουλίες; Θα θέσει κάποιες προϋποθέσεις για τα F-16 στην Τουρκία ή θα περιμένουμε μόνο το Κογκρέσο και τον κ. Μενέντεζ να το κάνει; Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν προϋποθέσεις από την Ελληνική πλευρά, δυστυχώς, όμως, δεν ακούσαμε τίποτα από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. 

Τρίτον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες των συνομιλιών για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Για το ζήτημα αυτό, εμείς, θα βάλουμε προϋποθέσεις; Θα προβάλουμε την ατζέντα και τις απαιτήσεις μας;

Η Τουρκία συνεχώς διεκδικεί, θέτει απαιτήσεις που δεν δικαιούται, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στο τέλος κερδίζει πράγματα. Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης, εμείς παρουσιαζόμαστε ως ο πιστός και δεδομένος σύμμαχος. Το γεγονός αυτό δεν θα έχει καλή εξέλιξη, γιατί διαρκώς δίνουμε, χωρίς να θέτουμε ζητήματα στο τραπέζι.»

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η Ελλάδα απαιτεί σεβασμό με καλή γειτονία.

«Έχουμε δυνάμεις και πρέπει διαρκώς να ενεργοποιούμε τις συμμαχίες μας. Να αναδείξουμε με δυναμισμό τη θετική ατζέντα μας, με στρατηγική και σχέδιο.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia