FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Κλείνουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και υπόσχονται μεταλυκειακά προγράμματα!»

Ημερομηνία: 14-02-2022 | Συντάκτης:

Το κυβερνητικό σχέδιο υπονόμευσης και αποδόμησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ηλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα σε «πανηγυρικό» κλίμα, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συρίγος μας ανακοίνωσε την αποχώρηση του Τμήματος Γεωπονίας της Αμαλιάδας για να έρθει δομή μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Κάτι αντίστοιχο προετοιμάζουν και στον Πύργο, όπου και εκεί δρομολογούν την απομάκρυνση του Τμήματος της Μουσειολογίας.

Όλα αυτά η κυβέρνηση, με την πρόθυμη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, τα σχεδίαζε από καιρό. Ξεκίνησε με την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και στη συνέχεια επιδόθηκε σε έναν ανελέητο αγώνα υπονόμευσης, απαξίωσης και συκοφάντησης της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας.

Μίλησαν για χαμηλές βάσεις εισαγωγής, για πολύ χαμηλή σειρά στην επιλογή των υποψηφίων, για ελάχιστους φοιτητές. Οι επιλογές, όμως, των υποψηφίων, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές και η ενεργή συμμετοχή τους απέδειξαν το εντελώς αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνώντες ούτε πτοήθηκαν, ούτε έκαναν πίσω στα ιδεοληπτικά σχέδιά τους. Συνέχισαν το ισοπεδωτικό τους έργο.

Με κυβερνητική σφραγίδα, η Ηλεία χάνει οριστικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματά της. Χάνει τη διασύνδεσή της με τον ακαδημαϊκό χάρτη της Χώρας, βλέποντας να της  στερούν όλα όσα δίκαια είχε κατακτήσει.

Οι κυβερνώντες, εν ψυχρώ, διώχνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα για να φέρουν μεταλυκειακά προγράμματα, δίχως καμία λογική και κανένα πλάνο. Και έχουν το θράσος να βαπτίζουν ως επιτυχία και αναβάθμιση την απώλεια και την υποβάθμιση!

Κυρία Κεραμέως, κύριε Συρίγο, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας δεν είναι κάποια μεταλυκειακά προγράμματα περιορισμένων δυνατοτήτων και εκπαιδευτικού υποβάθρου.

Έχει ανάγκη από Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάτασή του.

Έχει ανάγκη από στήριξη και ενίσχυση, με προσωπικό και υποδομές, των υφιστάμενων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Η επιλογή τους έγινε σε συμφωνία με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Με την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική του κληρονομιά, που έχει σημείο αναφοράς την Αρχαία Ολυμπία. Με τις τεράστιες δυνατότητες του εύφορου και παραγωγικού Ηλειακού κάμπου.

Δεν μπορείτε να εμπαίζετε τους πολίτες της Ηλείας, εξαφανίζοντας αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, με τη δήθεν αντικατάστασή τους με μεταλυκειακά προγράμματα, τα οποία θα έχουν αμφίβολο περιεχόμενο και προοπτική. Τους παραχωρείτε, μάλιστα, τις δημόσιες εγκαταστάσεις, προβλέποντας, ταυτόχρονα, δίδακτρα για τους σπουδαστές, όπως διαφαίνεται.

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν ασέβεια και προς τους φοιτητές των Τμημάτων, τις οικογένειές τους και το υφιστάμενο επιστημονικό-εκπαιδευτικό προσωπικό. Προσβάλουν έναν ολόκληρο νομό, που διαρκώς πέφτει θύμα της κυβερνητικής ιδεοληψίας, αδιαφορίας, εγκατάλειψης και αναλγησίας.  

Οι πολίτες, όμως, της Ηλείας δεν εξαπατώνται, δεν μπορούν να ξεγελαστούν με τέτοιες μεθοδεύσεις. Δεν αποδέχονται τη διάλυση και το κλείσιμο, που εδώ και 2,5 χρόνια ανερυθρίαστα επιλέγει η κυβέρνηση, στοχοποιώντας και φερόμενη εκδικητικά στο νομό μας.

Αντιλαμβάνονται πλήρως την αδιαφορία και βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές στη δημόσια υγεία και παιδεία, στα κρίσιμα έργα υποδομών. Παρακολουθούν την εγκατάλειψη των νοσοκομείων του νομού, την απώλεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, τις παλινωδίες με τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών μέσα στην πανδημία, την καθυστέρηση στο «Πάτρα-Πύργος».

Ως εδώ, όμως. Σύντομα οι πολίτες της Ηλείας θα καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές και θα επιλέξουν την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αποτελέσουν παρελθόν αυτές οι πρακτικές.  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος