FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός-Δ. Τεμπονέρας: “Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά”

Ημερομηνία: 08-04-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Με επιτυχία η Ημερίδα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως στο κατάμεστο Συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.

Δημοτικοί υπάλληλοι απ’ όλη την Ηλεία αλλά και πλήθος κόσμου, παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των ομιλητών, του Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και του πρ. Διοικητή ΙΚΑ ΕΤΑΜ και πρ. Γ.Γ. του Υπ. Ναυτιλίας Ηλείου Διονύση Καλαματιανού, που έθιξαν σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την κοινωνική ασφάλιση, την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη, τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ, προσφέροντας όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις σε δεκάδες καίρια ερωτήματα που δέχτηκαν.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Χρήστου Γαρύφαλλου ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της ημερίδας, υποστηρίζοντας πως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα αναφορικά με τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά από τους πλέον ειδικούς, όπως είναι οι κ.κ. Δ. Καλαματιανός και Δ. Τεμπονέρας. «Στρατηγικός μας στόχος είναι η συνεχής επιμόρφωση και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η ενότητα μας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επιτυχία των αιτημάτων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το τρίπτυχο: Διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών-  Υπεράσπιση και διερεύνηση των δικαιωμάτων μας- Σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη. Σας καλώ να στρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, για να αποκαταστήσουμε όλες τις ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά – οικονομικά – θεσμικά -συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας».

Με την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που συνέβη από το 2010 έως το 2015, όπου οι Συλλογικές Συμβάσεις υποβαθμίστηκαν, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ αλλά και στην “εφεύρεση” όπως είπε του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο κ. Καλαματιανός, προσθέτοντας ότι “οι μορφές της μερικής απασχόλησης, της απασχόλησης με συμβάσεις, της εκ περιτροπής και οι ευέλικτες μορφές εργασίας επεκτάθηκαν, ενώ σημειώθηκε τεράστια αύξηση της ανεργίας που έφτασε στο 27% κατά τα έτη 2010-14”. Όπως είπε, η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ενώ και η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά κατά 8 μονάδες μετά το 2015.

“Η λειτουργία του ΕΦΚΑ, παρά τα οργανωτικά προβλήματα, είναι πλεονασματική δίνοντας την ευκαιρία να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς και των συνταξιούχων, πλην όμως στο ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση” είπε ο κ. Καλαματιανός, ενώ στη συνέχεια έδωσε απαντήσεις σε όλα τα επιμέρους ερωτήματα που του τέθηκαν από το κοινό, προσφέροντας σημαντικές διευκρινήσεις και στοιχεία.

Ο κ. Τεμπονέρας κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θεσμό της κύριας σύνταξης, που στήριξε όπως είπε την ελληνική οικονομία στα χρόνια της κρίσης και πως ακόμα και σήμερα, παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας, οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν μαζί με τους μικρομεσαίους, την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. “Πρέπει όμως να υπάρξουν αναπτυξιακές προοπτικές και πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι και το κλειδί προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα”.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ο κ. Τεμπονέρας επισήμανε πως αποτελεί πρόβλημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης που γερνάει και υποστήριξε πως όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής ενώ ο κ. Καλαματιανός το χαρακτήρισε ως “βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος”. “Αυτό που έχει σημασία, είναι να μειώσουμε την ανεργία και ειδικά των νέων, σταματώντας και την μετανάστευση των νέων, το «brain drain» με παράλληλη εφαρμογή ισχυρών πολιτικών για τη στήριξη της οικογένειας και της γέννησης παιδιών”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος