Δ. Γεωργακόπουλος: «Άλλο να βάζεις τεκμήρια το ’93 κι άλλο το 2023 με τη σημερινή τεχνολογία»
Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ τονίζει στην «Πρωινή»
πως η κυβέρνηση δρα μόνο «κατασταλτικά» για τη φοροδιαφυγη»
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η έκφραση «πάταξη της φοροδιαφυγής» είναι μέρος της ρητορικής όλων των κομμάτων και των πολιτικών της χώρας εδώ και δεκαετίες, αφού στην πράξη δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάθε υπουργός την εξαγγέλλει και στη συνέχεια νομοθετεί, αλλά η πορεία δείχνει πως μόνο εύκολη δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του σχεδίου νόμου από την κυβέρνηση στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, η «Πρωινή» ζήτησε την άποψη του Δημήτρη Γεωργακόπουλου, πρώην βουλευτή Ηλείας με το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών από το 1993 έως το 1996 στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, καθώς και γενικός γραμματέας Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 ως το 2011.
Όπως μας είπε, είναι γεγονός ότι στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχει διαπιστωμένη φοροδιαφυγή, η οποία όμως αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα παρότι σήμερα η τεχνολογία προσφέρει πάρα πολλά εργαλεία. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν το αμφισβητεί κανένας. Όμως η φοροδιαφυγή δεν θεραπεύεται με κατασταλτικά μέτρα αλλά με προληπτικά μέτρα. Και τέτοια κυβέρνηση δεν παίρνει», τονίζει.
Στην επισήμανση ότι και το 1993 ίσχυαν τα τεκμήρια ως φορολογικό κριτήριο, ο κ. Γεωργακόπουλος συμφωνεί αλλά με έναν ισχυρό αστερίσκο για τα διαθέσιμα «όπλα» κάθε κυβέρνησης.
«Και εμείς είχαμε κάνει τεκμήρια τότε ως κυβέρνηση, αλλά τη δεκαετία του ’90 δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Είναι τελείως διαφορετικά τα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα σε σχέση με πριν από 30 χρόνια. Σήμερα μπορούμε με τη διαδικασία που υπάρχει μέσω των διασυνδέσεων που μπορούν να γίνουν από τις τράπεζες και τα ΚΕΠΥΟ, αλλά και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, να εντοπίσουμε μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής, που το 1993 δεν μπορούσαμε. Εν έτει το 2023 το να παίρνεις ημίμετρα και να λες για τα τεκμήρια, θεραπεύεις μόνο “κατασταλτικά” τη φοροδιαφυγή, δεν τη χτυπάς επί της ουσίας και σε όλο της το εύρος, διότι π.χ. για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ δεν έχουμε κάποια απάντηση παρότι το κράτος μπορεί να εισπράττει τον ΦΠΑ το ίδιο βράδυ», εξήγησε.
Αναχρονιστικά αλλά όχι τελείως άδικα τα τεκμήρια
Ο κ.Γεωργακόπουλος αποδέχεται τον αναχρονιστικό χαρακτήρα του τεκμηρίου, αλλά δεν συμφωνεί πλήρως με τον ισχυρισμό ότι είναι απαραίτητα άδικο μέτρο.
Αναχρονιστικό μέτρο είναι, διότι όπως προανέφερα, η τεχνολογία σήμερα σου δίνει εργαλεία για πιο σύγχρονες πολιτικές. Τελείως άδικο, όμως, δεν θα το έλεγα δεν γίνεται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν κάτω από τον μισθό που μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος. Με τα τεκμήρια αδικείται ένα 10%, πάνω στο οποίο “πατάει” το υπόλοιπο 90% για να πολεμήσει και να πει ότι τους αδικεί όλους. Απλώς είναι μέτρο που θεραπεύει μόνο κατασταλτικά τη φοροδιαφυγή κατά κεφαλήν», εξηγεί και επισημαίνει ότι στο διάστημα της υφυπουργίας του τα κριτήρια στα τεκμήρια ήταν στοχευμένα και πιο εξειδικευμένα ανά περίπτωση.
«Εμείς είχαμε βάλει και άλλα κριτήρια τότε. Για παράδειγμα, στους τραγουδιστές – δήλωναν εντελώς εξευτελιστικά- είχαμε βάλει ως τεκμήριο τη δισκογραφία τους, τα νυχτερινά κέντρα στα οποία εμφανίζονταν κλπ, τέτοια κριτήρια δηλαδή, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», σημείωσε.
Για τους φορολογικούς συντελεστές, τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής φορολόγησης με λίγες και στοχευμένες κλίμακες, που να ξεκινούν από το 10% και να φτάνουν το μέγιστο ως το 30%. «Στη φορολογία εισοδήματος οι συντελεστές δεν μπορούν να είναι πάνω από 30%. Με 45% και με τα πρόσθετα να πάνε στο 50%, τότε επόμενο είναι να φοροδιαφύγει κάποιος. Ούτε όμως και ο ενιαίος συντελεστής είναι λύση. Δεν φορολογείς το ίδιο έναν με 20.000€ και έναν με 500.000€. Προοδευτική φορολόγηση από 10% ως 30% είναι η κατάλληλη πολιτική», κατέληξε χαρακτηρίζοντας «μέτρια» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.