FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αβραμόπουλος για την υποψηφιότητα του στην Ηλεία: «Θα είμαι «παρών»

Ημερομηνία: 23-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
  • ««Εάν κληθώ και ο πρωθυπουργός μου πει “Δημήτρη, εκεί θα μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στον τόπο και στην παράταξη”, θα το κάνω»

Την πρόθεσή του να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στο Ν. Ηλείας, εφόσον του το ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ο πρώην Επίτροπος και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για πολλά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, για τις ερχόμενες εκλογές αλλά και την κομματοκρατία, τα ρουσφέτια και τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους.

Θα είναι ο κ. Αβραμόπουλος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον νομό Ηλείας;

Αναφορικά με το εάν ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να είναι υποψήφιος στο νομό Ηλείας, απάντησε:

«Πήραμε μια πρωτοβουλία από την γενέτειρα του πατέρα μου εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Εγώ δεν έχω καμία δυσκολία να εκτεθώ όπου με καλέσει το χρέος προς την πατρίδα μου και προς την παράταξή μου. Αυτό όμως είναι θέμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Αθήνα πράγματι ήταν και παραμένει ο χώρος στον οποίο έχω δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Με γνώρισαν ως δήμαρχο, με γνώρισαν ως υπουργό. Από εδώ έφυγα και πήγα στην Ευρώπη. Οφείλουμε και στην γενέτειρα των γονιών μας. Ο νομός Ηλείας και ο νομός Αχαΐας είναι παραμελημένοι από το κεντρικό κράτος. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε αυτές τις πανέμορφες περιοχές με τους ωραίους ανθρώπους, με τις τρομερές αναπτυξιακές δυνατότητες στον τουρισμό, στην αγροτιά. Εάν λοιπόν κληθώ και ο πρωθυπουργός μου πει ότι “Δημήτρη, εκεί θα μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στον τόπο και στην παράταξη”, θα το κάνω». Είμαι έτοιμος για παντού. Για ένα πράγμα δεν είμαι έτοιμος. Να πάω σπίτι μου. Το είχα πει όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες ότι επιστρέφω στην πατρίδα μου και την πολιτική μου κοιτίδα. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει, έχω κάνει τα πάντα στην πολιτική- ίσως είμαι και ο μόνος πολιτικός που έχω κάνει τα πάντα στην πολιτική. Η εμπειρία και η γνώση που αποκόμισα δεν είναι για να την πάρω σπίτι μου είναι για να την προσφέρω στην κοινωνία που όλα αυτά τα χρόνια με εμπιστεύεται και με τιμά. Αυτή την κοινωνία θα ακούσω και τώρα και βεβαίως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον κ. πρωθυπουργό για το που θα είμαι. Εδώ, εκεί ή και αλλού. Αφήνω να πλανάται και αυτό. Όπου και να πάω η φιλοδοξία μου είναι να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου και την κοινωνία.

«Το ελληνικό κράτος είναι ρηχό»

«Το κράτος όπως χτίστηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα με λάθος υλικά. (…) Κυριάρχησε η κομματοκρατία και η γραφειοκρατία. Το (εκάστοτε) κόμμα δεν ήθελε ποτέ το κράτος να έχει θεσμική αυτονομία. (…) Δείτε τις άλλες γειτονικές χώρες. Εκεί το κράτος είναι βαθύ. (…) Εδώ το κράτος είναι ρηχό, τόσο ρηχό που με το δάχτυλό σου, μπορείς να αγγίξεις τον σταθμάρχη, αυτόν που μπορεί να τοποθετηθεί» από οποιονδήποτε βουλευτή σε κάποια θέση ευθύνης, «χωρίς να έχει προηγηθεί αξιοκρατική αξιολόγηση», τόνισε από την αρχή της συζήτησης ο κ. Αβραμόπουλος. «Ένα κράτος το οποίο πολλές φορές έχει βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δεν είχε σταθερότητα. Ήρθαν στιγμές που πολιτικοί, οραματιστές, υπεύθυνοι το προσπάθησαν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και αργότερα και άλλοι, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η κομματοκρατία συμμάχησε με τη γραφειοκρατία και μετά το 1981 – για να πάμε στις δικές μας ημέρες – το ίδιο το κράτος αποδυναμώθηκε. Θυμίζω ότι το ’81 αποκεφαλίστηκαν οι γενικοί διευθυντές όλων των υπουργείων και στη θέση τους ή μάλλον πάνω από αυτούς, τοποθετήθηκαν οι γενικοί γραμματείς, δηλαδή οι κομματικοί γκαουλάιτερς. Αυτοί λοιπόν τι έκαναν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη θέση τους; Έκαναν τα χατίρια των κομματικών προϊσταμένων τους και το κόμμα έδινε προτεραιότητα στις πελατειακές σχέσεις. Αυτό είναι μια γενική παρατήρηση». Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτό δεν άλλαξε ούτε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

Κληθείς να απαντήσει ποιος φταίει για το φαινόμενο της κομματοκρατίας, ο βουλευτής απάντησε: «Η ΝΔ άνοιξε τις πόρτες της Ευρώπης για να γίνει η Ελλάδα ισότιμο μέλος. Αυτό είχε ως προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί η χώρα και έγιναν προσπάθειες. Είναι τόσο ισχυρές όμως οι δυνάμεις της αντίδρασης μέσα στο ίδιο σύστημα που δεν το επέτρεψαν». Σημείωσε επίσης ότι «η υπόθεση των Τεμπών, το δράμα αυτό θέτει όλους μας προ μιας μεγάλης ευθύνης να φτιάξουμε τη νέα ελληνική πολιτεία».

«Ο Έλληνας πολίτης τι ζητάει; Κι εγώ πολίτης είμαι κι εσείς πολίτης είστε. Ζητάμε ασφάλεια για να μπορέσουμε να πραγματώσουμε τα σχέδιά, μας και τα όνειρά μας, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον τέτοιο που να μας επιτρέπει και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

«Η συναλλαγή και το ρουσφέτι ήταν πάντοτε κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής»

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η συναλλαγή και το ρουσφέτι ήταν πάντοτε κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής (…) Πάντοτε τα συμφέροντα επιχειρούσαν να ελέγχουν την πολιτική εξουσία. Υπήρχαν μηχανισμοί και θεσμοί που το απέτρεπαν. (…) Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα.

Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Τα πολιτικά κόμματα έχουν ένα πολύ σημαντικό σκοπό: να υπηρετήσουν, να εκπροσωπήσουν τον κόσμο στη Βουλή. Από εκεί και πέρα η δουλειά τους δεν είναι να διαπλέκονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία πίσω από τις κλειστές πόρτες τα ελέγχουν. Αυτό μπορεί να γίνει όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η διαφθορά είναι πάντοτε εκεί και καιροφυλακτεί».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, αφού παραιτήθηκε από υπουργός Μεταφορών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Ναι, πρέπει να είναι. Οι πολιτικοί κρίνονται από την κοινωνία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia