FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

Ημερομηνία: 22-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα συλλυπητήριά μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο Β’, προς τον ευσεβή κλήρο και τον λαό της Ηλείας για την απώλεια του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, που υπήρξε για 41 ολόκληρα χρόνια ποιμενάρχης και ένας από τους μακροβιότερους Ιεράρχες στην Ελλάδα, που θα κατέχει ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του, προσφέροντας την ποιμαντορική του Διακονία στην ιστορική Μητρόπολη Ηλείας.

Άφησε σαφές το στίγμα του στα εκκλησιαστικά και δημόσια πράγματα του τόπου. Η προσφορά του και η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και τον Ηλειακό λαό είχαν πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το ποιμαντορικό του έργο υπήρξε πολύπλευρο ενώ συνάμα ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός Πατέρας και λειτουργός. Ξεχώριζε για την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθύτητα, την ευγένεια, το θάρρος και το ταπεινό του φρόνημα. Είχε ως πρώτιστο μέλημά του τη διαφύλαξη της σύμπνοιας και ενότητας της Εκκλησίας αλλά και μέριμνα για το ποίμνιό του.  Ως επικεφαλής της Εκκλησίας ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, ενέπνευσε με τον λόγο και το έργο του την ακλόνητη πίστη και έκανε πράξη την αγάπη και την κοινωνική προσφορά, με το παράδειγμα της ζωής του. Υπήρξε λόγιος και φιλομαθής και άφησε πίσω του σημαντική παρακαταθήκη ως συγγραφέας βιβλίων και μελετών, κυρίως λαογραφικού, ιστορικού και ποιμαντικού περιεχομένου.

Υπήρξε μια χαρισματική μορφή, μια ισχυρή και εξέχουσα προσωπικότητα, ευαίσθητος και πρωτοπόρος, υπηρέτησε με αγωνιστικότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας και ευρύτερα τον τόπο, με απαράμιλλο σθένος, αξιοπρέπεια και πνευματικότητα. Είχε διαρκή και ουσιαστική μέριμνα για τα μεγάλα θέματα της Ηλείας, τον δρόμο Πατρών-Πύργου, τα Νοσοκομεία, την Εκπαίδευση, με παρεμβάσεις συχνά καταλυτικές, δίνοντας πλήρες νόημα στην έννοια του θρησκευτικού ηγέτη. Η επικοινωνία μας ήταν συχνή και ουσιαστική για πρωτοβουλίες στήριξης απόρων και αδύναμων συμπολιτών μας ενώ παράλληλα, ξεχωριστή ήταν η μέριμνά του για το μεγάλο έργο του Θεού Δημιουργού, την φύση και το περιβάλλον, μέσα από το θεολογικό υπόβαθρο, ήταν αρωγός και σύμβουλος καλών πρακτικών και ανώτερων αξιών.

Με τη μνήμη του να πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Τον αποχαιρετώ με μεγάλη συγκίνηση και καταθέτω το σεβασμό μου στην σπουδαία και πολύπλευρη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του. Να αναπαυθεί εν ειρήνη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος