FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: «Σε πλήρη εξέλιξη το έργο εκτιμήσεων των ζημιών από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου»

Ημερομηνία: 27-10-2023 | Συντάκτης:
  • Απάντηση του ΥφΑΑΤ, κ. Σταμενίτη, σε ερώτηση και αναφορά της Βουλευτού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημίες που προκλήθηκαν στην Π.Ε. Ηλείας από το χαλάζι του Σεπτεμβρίου 2023 κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες, και συγχρόνως για τη διασφάλιση της έγκαιρης και έγκυρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, το αρμόδιο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ενισχύεται με γεωτεχνικό προσωπικό ως και 50 άτομα, επιπλέον του μονίμου. Αυτά τονίζονται στην απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτη, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 5 Σεπτεμβρίου η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου προς το Υπουργείο.

Στην απάντηση του Υπουργείου επισημαίνεται ότι έγιναν 28 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 288 δηλώσεις ζημιάςκαι θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων των ασφαλιστικά ενήμερων δικαιούχων παραγωγών, μετά την απαιτούμενη διασταύρωση με το αρχείο του ΟΣΔΕ, που λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο.

Aποζημιώσεις για τη μειωμένη παραγωγή σε ελιές και σταφίδα, λόγω ακαρπίας

«Από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν στις Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας από τους γεωτεχνικούς του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ακαρπία των ελαιοδένδρων και των αμπελιών. Παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση». Αυτό τονίζεται στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, στην αναφορά που είχε καταθέσει η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, γιατην ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών και σταφιδοπαραγωγών της Δυτικής Ελλάδας, λόγω της ακαρπίας στις ελιές και τη σταφίδα, η οποία δεν καλύπτεται από το πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, τότε θα είναι σε θέση να πει αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot