FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου: “Καλωσορίζουμε την ενεργό συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στα ζητήματα της χώρας μας”

Ημερομηνία: 25-07-2023 | Συντάκτης:

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».


Από το βήμα της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου σημείωσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού γεγονότος και τόνισε ότι είναι η τρίτη φορά που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά τα τελευταία χρόνια, προτείνει προς ψήφιση ανάλογο νομοσχέδιο που ενεργοποιεί τη δυνατότητα της άνευ ουσιαστικών εμποδίων και περιορισμών άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η υιοθέτηση της άνευ εμποδίων ψήφου των αποδήμων Ελλήνων συνιστά ιστορική ευθύνη όλων των Ελλήνων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψιν και τη διαχρονική προσφορά τους προς την Ελλάδα. Η κα Βουλευτής τόνισε, επίσης, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη χώρα και είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα τρέχοντα ζητήματα της Ελλάδας. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι με το παρόν νομοσχέδιο συντελείτε ένα ακόμα βήμα αποτροπής της αποκοπής της δεύτερης, της τρίτης και των επόμενων γενεών των αποδήμων Ελλήνων από την πατρίδα τους, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργοποίηση του εν λόγω δικαιώματος αποτελεί και έμμεση πρόσκληση ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού υπέρ της Ελλάδας. Επισήμανε, τέλος, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν τους φυσικούς πρεσβευτές όλων των Ελλήνων και το υπό ψήφιση νομοσχέδιο αποτελεί την καλύτερη ένδειξη ότι οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε για μία Ελλάδα ενωμένη και καλύτερη.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού γεγονότος σήμερα, ενώ παράλληλα περιποιεί μεγάλη τιμή για όλους εμάς η συμμετοχή μας στη Βουλή αυτή που θα υιοθετήσει την καθολική αναγνώριση της δυνατότητας άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Το δικαίωμα του εκλέγειν είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά δικαιώματα. Είναι δικαίωμα πρώτης γενιάς και αποτελεί την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο όνομα αυτής καθαυτής της δημοκρατίας, γενέτειρα της οποίας είναι η χώρα μας, όλα τα κόμματα πρέπει να στηρίξουν αυτή τη ρύθμιση. Λαμβάνοντας δε υπόψιν και τη διαχρονική προσφορά των αποδήμων Ελλήνων προς την Ελλάδα, η υιοθέτηση της άνευ εμποδίων ψήφου τους αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των Ελλήνων πολιτικών.

 Η άνευ ουσιαστικών εμποδίων και περιορισμών άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων, η οποία θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί ηθική υποχρέωση προς τους απόδημους Έλληνες, ενώ η ενεργοποίηση διά νόμου των σχετικών ρυθμίσεων αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση ήδη από το 1975. Άλλωστε το δικαίωμα της ψήφου άνευ άλλων περιορισμών για τη διασπορά είναι πρακτική η οποία έχει υιοθετηθεί από πολλά άλλα κράτη, όπως ακούσαμε, ο αριθμός των οποίων σήμερα αγγίζει τα εκατόν δέκα πέντε.

Δεν είναι η πρώτη, αλλά είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τα τελευταία χρόνια προτείνει προς ψήφιση ανάλογο νομοσχέδιο. Είναι όμως πολύ σπουδαίο σήμερα πλέον το γεγονός ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις αντελήφθησαν την ορθότητα και κυρίως τη σπουδαιότητα της εν λόγω ρύθμισης και σκοπεύουν προς όφελος όλου του ελληνισμού να την υπερψηφίσουν.

Σήμερα με ευρεία δημοκρατική συναίνεση ενεργοποιούμε τη δυνατότητα ψήφου για το σύνολο του ελληνικού λαού. Εισάγουμε την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων να μπορούν να ψηφίσουν για την πατρίδα τους στον τόπο κατοικίας τους.

 Άλλωστε έχουμε εμπιστοσύνη στους απανταχού Έλληνες για την αγάπη τους για την πατρίδα. Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη χώρα τους. Οι δε απόδημοι Έλληνες που μένουν για πάρα πολλά χρόνια μακριά της βλέπουν και αγαπούν την κοινή πατρίδα ως ιδανικό. Όσον δε αφορά τη γνώση τους για τα τρέχοντα ζητήματα της Ελλάδας πλέον με τις δυνατότητες που παρέχονται από το διαδίκτυο μπορούν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα δρώμενα, τόσο για την ευρύτερη χώρα, όσο και για την ιδιαίτερη πατρίδα του καθενός, για την οποία ενδιαφέρονται ακόμα περισσότερο.

Κάνουμε δε με αυτό το νομοσχέδιο ένα ακόμα βήμα αποτροπής της αποκοπής της δεύτερης, της τρίτης και των επόμενων γενεών των αποδήμων Ελλήνων από την πατρίδα τους και τους δίνουμε τη δυνατότητα νομικά και ουσιαστικά να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη χώρα καταγωγής τους. Και αυτή η προσπάθεια που γίνεται σήμερα θα πρέπει να συνοδευθεί και με άλλες ακόμα ακόμα ουσιαστικότερες παροχές από την Ελλάδα προς τους Έλληνες του εξωτερικού και σε άλλους τομείς στους οποίους ήδη εργαζόμαστε, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, όπως στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Η ενεργοποίηση του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων αποτελεί και έμμεση πρόσκληση ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού υπέρ της Ελλάδας.

Καλωσορίζουμε την ενεργό συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στα ζητήματα της χώρας μας.

Καλωσορίζουμε τις συνεργασίες μαζί τους σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η έρευνα και η οικονομική συνεργασία.

Παράλληλα αναγνωρίζουμε τη διαχρονική στήριξη των αποδήμων Ελλήνων στην Ελλάδα μέσω σπουδαίων δωρεών, υποτροφιών και επενδύσεων ως και σήμερα.

Αναγνωρίζουμε τη σπουδαία υπηρεσία που κάθε Έλληνας, τόσο οι οργανωμένοι φορείς του απόδημου ελληνισμού, όσο και μεμονωμένες προσωπικότητες προσφέρουν στην πατρίδα μας με την άτυπη εκπροσώπηση και προάσπιση των εθνικών μας θέσεων, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στις τρίτες χώρες και ενώπιον των διεθνών οργανισμών όπου διαμένουν και εργάζονται. Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν τους φυσικούς πρεσβευτές όλων των Ελλήνων. Και πράγματι αυτό που λέγεται ισχύει, ότι αποτελούν τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Συνεπώς, το νομοσχέδιο που υπερψηφίζουμε σήμερα και μάλιστα με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί την καλύτερη δυνατή έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων και αποτελεί την καλύτερη ένδειξη ότι οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε για μία Ελλάδα ενωμένη και καλύτερη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος