FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αυγερινοπούλου-  Η 10η OurOceanConference στη COP29

Ημερομηνία: 19-11-2024 | Συντάκτης:

Αυξάνοντας τη Δράση για τους Ωκεανούς

Στο πάνελ του OurOceanConference στο Ocean Pavilion, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29, που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε ενεργά η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς και συντονίστρια της 9ης OurOceanConference.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ισχυρό μήνυμα από τον JohnKerry. Ο κ. Kerry τόνισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην προστασία των ωκεανών, χάρη στις δεσμεύσεις χωρών και εταιρειών,  αλλά και την  ανάγκη  για  ακόμα  μεγαλύτερη  κινητοποίηση,  καθώς  οι  ωκεανοί  αντιμετωπίζουν  αυξανόμενες  απειλές  λόγω  της  κλιματικής  κρίσης,  της  ρύπανσης  και  της  υπερεκμετάλλευσης. 

Στη συνέχεια, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην επιτυχημένη διοργάνωση της 9ης OurOceanConference στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024. Τόνισε πως η Ελλάδα, ως ισχυρή ναυτική χώρα και ηγέτης στην παγκόσμια ναυτιλία, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, φιλοξένησε 130 χώρες (συμπεριλαμβανομένων 11 αρχηγών κρατών/κυβερνήσεων και 60 υπουργών), 20 διεθνείς οργανισμούς και πάνω από 3000 υψηλόβαθμους εκπροσώπους.

Η 9η OurOceanConference οδήγησε σε 471 νέες δεσμεύσεις, συνολικού ύψους 11,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της σχέση της με τους ωκεανούς, της βιώσιμης αλιείας, της βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, της ναυτιλιακής ασφάλειας και της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε 21 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, με έμφαση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη βιώσιμη αλιεία και τη γαλάζια οικονομία.

Σημαντικότερες από τις εθνικές δεσμεύσεις:

  • Δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, καλύπτοντας περίπου το 32% των εθνικών υδάτων.
  • Σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών με χρήση νέων τεχνολογιών.
  • Απαγόρευση ορισμένων αλιευτικών πρακτικών (π.χ. τράτα βυθού) έως το 2030.
  • Δημιουργία Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά, με πόρους περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη).
  • Εξοπλισμός 12 λιμένων στην Ελλάδα με συστήματα ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά (“coldironing”).
  • Υποστήριξη πλοίων χαμηλών εκπομπών.
  • Κύρωση της Συμφωνίας BBNJ.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε ότι ο ωκεανός είναι σύμμαχος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία του. Υπενθύμισε ότι “δεν υπάρχει πράσινο χωρίς μπλε” και κάλεσε όλα τα κράτη να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για την προστασία των ωκεανών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot