Δ. Αυγερινοπούλου: «Είμαι υπερήφανη για τον Νομό μας! Η Ηλεία είναι η ταυτότητά μου…»
![](https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2025/02/ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.jpg)
Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ανοίγει τα χαρτιά της στην «Πρωινή»
Συνέντευξη στην Ελένη Παπαδοπούλου
Η Ηλεία βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, που ξεκίνησε στα 18 της νεαρό κορίτσι από την Ζαχάρω και πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια μετά από μια μεγάλη διαδρομή, στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων. Έχοντας στις «αποσκευές» της εξειδικευμένες σπουδές αλλά και μια τεράστια εμπειρία πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, αναλαμβάνει παράλληλα πρωτοβουλίες έτσι ώστε ο νομός μας να ακολουθήσει μια βιώσιμη οδό κόντρα στην κλιματική κρίση και την υπανάπτυξη.
Πολίτης του κόσμου, συμμετέχει συχνά σε συνδιασκέψεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη ως απεσταλμένη του Πρωθυπουργού και της χώρας μας, αγωνίζεται ταυτόχρονα για τα προβλήματα του τόπου που υπεραγαπά, αφού η ψυχή και το μυαλό της είναι πάντα στην Ηλεία που είναι μόνιμα το πεδίο ενδιαφέροντός της. Μάλιστα όπως η ίδια λέει στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στην Πρωινή «Θα ήθελα – και εργάζομαι πάνω σε αυτό – να αναδείξουμε την Ηλεία ως ένα νομό πρότυπο στην περιβαλλοντική προστασία, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή. Μέσα από τις συνεργασίες με θεσμικούς φορείς, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε.»
-Τα αποτελέσματα των διεθνών ερευνών τονίζουν όλο και πιο εμφατικά την επείγουσα ανάγκη για τον μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη πολιτικών προσαρμογής και βιωσιμότητας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανείς στην χώρα μας, αλλά και την Ηλεία. Έχετε εξειδικευμένες σπουδές σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και διατελείτε επί μακρόν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει, ώστε ο νομός μας να ακολουθήσει μια πιο βιώσιμη οδό;
Είναι σαφές ότι οι πρωτοβουλίες που απορρέουν από τις εργασίες της Επιτροπής, αλλά και από την κοινοβουλευτική μου δράση αφορούν σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προϊούσης κλιματικής κρίσης. Τα θέματα αντιμετώπισης της λειψυδρίας αλλά και των πλημμυρών, εν γένει τα ζητήματα διαχείρισης νερού είναι σε πρώτο πλάνο. Σε αυτό το πλαίσιο, πολιτική μου προτεραιότητα αποτέλεσε η ένταξη στις κυβερνητικές προτεραιότητες του εθνικού επιπέδου, οραματικό έργο του εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού και της Λίμνης Καραμανλή, καθώς και η υπογειοποίηση των συναφών αρδευτικών δικτύων το οποίο πλέον προχωρά. Ήταν μια προσωπική μου στόχευση, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις ανάγκες των αγροτών και την ανάδειξη της Βόρειας Ηλείας, η οποία και προχωρά.
Παράλληλα, υποστήριξα ερευνητικό πρόγραμμα στον ποταμό Αλφειό με σκοπό την πρόγνωση την πλημμυρικών φαινομένων, που υλοποιείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου, με σκοπό την προστασία του Δέλτα του ποταμού Αλφειού και την αξιοποίησή του. Ταυτόχρονα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής καθώς και με συνεχείς θεσμικές συναντήσεις, υποστήριξα την οριστική λύση του χρόνιου περιβαλλοντικού προβλήματος του των δεματοποιημένων απορριμμάτων στη θέση Ποτόκι του Δήμου Πύργου. Πλέον, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειές μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας χρηματοδοτεί την διαχείρισή και απομάκρυνσή τους.
Προτεραιότητα, άλλωστε, αποτελεί η προστασία των ευάλωτων οικοσυστημάτων του Νομού μας, λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προστασία του διεθνούς υγροβιοτόπου, της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου, για τον Κυλλήνιο Κόλπο, τους καταρράκτες και το φαράγγι της Νέδας, τους καταρράκτες της Νεμούτας, τη λίμνη και το δάσος του Καϊάφα, τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, τη λίμνη Μουριάς και την ακτογραμμή της Ηλείας και τα εδάφη της που διαβρώνονται. Μάλιστα, η πολιτική για την διάβρωση των ακτών στην χώρα μας, δημιουργήθηκε από αυτές τις Επιτροπές. Η προστασία της βιοποικιλότητας, χερσαίας και θαλάσσιας, είναι πρωτεύουσας σημασίας.
Προστασία των οικοσυστημάτων όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ορθή διαχείριση αποβλήτων. Πέραν από το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων, την λειτουργία του οποίου υποστηρίξαμε, είναι σημαντικό να λειτουργήσουν και μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων για τα αγροτικά απόβλητα, σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης του αγροτικού πλαστικού, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες σχετικά με την ανακύκλωση. Όπως καταλαβαίνετε, στην Ηλεία γίνεται μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του φυσικού περιβάλλοντος και όλα τα παραπάνω, συνδέονται άμεσα με τον εξειδικευμένο ρόλο της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
![](https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2025/02/ΑΥΓΕΡΩ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-3-627x1024.jpg)
-Μιλάμε όλο και πιο συχνά για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και γνωρίζουμε την προσπάθειά σας σε διεθνές επίπεδο. Με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει;
Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα και την Ηλεία είναι αυτονόητη. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι στέκονται δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος συνεργάζεται στενά με αρμόδια υπουργεία. Ζητήματα, όπως η μείωση της παραγωγής λόγω των ακριών καιρικών φαινομένων, ταυτόχρονα με την λειψυδρία και οι χαμηλές τιμές βασικών προϊόντων, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου, στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την οποία υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ως εκ τούτου, βρίσκομαι σε διαρκή διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, προτείνοντας στα αρμόδια Υπουργεία λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων.
Στην πρόσφατη μάλιστα συνάντησή μου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έθεσα τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αυτά που αφορούν στα βασικά προϊόντα της Ηλείας, την ελιά, την σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, την τομάτα, το σύνολο των παραγόμενων, προωθώντας διαρκώς τα αιτήματα των παραγωγών μας, αναζητώντας τα βέλτιστα εργαλεία για την στήριξή τους.
Αυτές οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν αφορούν μόνο την Ηλεία και την Ελλάδα. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να ληφθεί ειδική μέριμνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την σύσταση Ταμείου Αλληλοβοηθείας, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι αγρότες που πλήττονται από την κλιματική κρίση και την δημιουργία ενός πιο ασφαλούς συστήματος που θα λαμβάνει υπόψη την ευαλωτότητα των ευρωμεσογειακών χωρών σε θέματα κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, δεν αρκεί μονό η εξασφάλιση δίκαιων αποζημιώσεων μετά από κάθε καταστροφή. Είναι πιο απαιτητό από ποτέ να λειτουργήσουμε υπέρ των μέτρων πρόληψης, μέσα από έναν σχεδιασμό που να εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, στην πρόληψη, κινούνται και οι δικές μου πρωτοβουλίες για την πρόληψη των πλημμυρών, την λειψυδρία, την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την αποκατάσταση του παράκτιου μετώπου, την περιβαλλοντική αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που λειτουργούν ως αναχώματα στις φυσικές καταστροφές, εντός του πλαισίου της διεθνούς κατεύθυνσης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
![](https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2025/02/ΑΥΓΕΡΩ-ΣΥΝΕΝΤΡΥΞΗ-2-1280x853.jpg)
-Ως απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την προστασία των θαλασσών, συντονίσατε με μεγάλη επιτυχία το «Our Ocean Conference 2024» που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα, διάσκεψη με σημαντικά συμπεράσματα και παγκόσμιες δεσμεύσεις για την Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία. Ο παγκόσμιος αυτός διάλογος και η παγκόσμια δράση σας, σχετίζεται και με την Ηλεία και με ποιο τρόπο;
Η σημαντική αυτή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το 2024 στη χώρα μας, με πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτέλεσε μια σημαντική, διπλωματική επιτυχία για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Έκτοτε συνεχίζουμε τις επαφές σε διεθνές επίπεδο, προβάλλοντας την ηγεσία της Ελλάδας στον χώρο της γαλάζιας ανάπτυξης και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα προετοιμαζόμαστε για την φετινή διάσκεψη που θα φιλοξενηθεί στην Κορέα. Το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στο «Our Ocean Conference 2024», οι πολιτικές που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των χωρών που συμμετείχαν, προώθησαν την προστασία των θαλασσών και των παράκτιων περιοχών παγκόσμια, ενώ έχουν πεδίο ενδιαφέροντος και για τον τόπο μας, την Ηλεία.
Άλλωστε η Ηλεία είναι μια παράκτια κατά κύριο λόγο περιοχή, είναι ο νομός με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ελλάδα και η τοπική οικονομία συνδέεται οργανικά με την «Γαλάζια Ανάπτυξη» η την λεγόμενη «Μπλε Οικονομία».
Ο βιώσιμος παράκτιος τουρισμός, η ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης και των λιμενικών εγκαταστάσεων, τα αλιευτικά καταφύγια σε Σκαφιδιά, Λεχαινά και Παλούκι, η ανάπτυξη μαρινών, αλλά και στήριξη του εισοδήματος των αλιέων που πλήττονται από την κλιματική κρίση και την υπεραλίευση, καθώς διαταράσσει τα αλιευτικά αποθέματα, φαινόμενα όπως η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και η θωράκιση των παράκτιων περιοχών, αλλά και η βιώσιμη αλιεία που αφορούν στην περιοχή μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας μας, συνδέεται με την θάλασσα.
![](https://proini.news/_site/wp-content/uploads/2025/02/ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-1-1035x1024.jpeg)
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι, δε, το γεγονός ότι στην διάρκεια της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς έγινε η ανακήρυξη των δύο νέων εκτεταμένων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου το οποίο είναι πλησίον των ακτών Ηλείας, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στην θαλάσσια βιοποικιλότητα, τους πληθυσμούς της ποσειδωνίας που υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά και την ανάδειξη των ενάλιων αρχαιοτήτων, όπως αυτές της Αρχαίας Φειάς, στον Άγιο Ανδρέα Κατακόλου.
Μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προωθούμε μια συνδυασμένη προσέγγιση των καταδυτικών πάρκων. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Ηλεία μας είναι φύση και πολιτισμός, αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά μας.
Παράλληλα, ακόμα και οι διεθνείς συνεργασίες τις οποίες αναπτύσσουμε, έχουν την δυναμική να λειτουργήσουν προς όφελος του τόπου μας, όπως η στενή συνεργασία την οποία δομούμε μεταξύ του Μονακό και της Ελλάδος σε θέματα προστασίας θαλάσσιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών Natura της Ηλείας.
-Και μια τελευταία ερώτηση. Έχετε διαγράψει ως τώρα μια λαμπρή διεθνή καριέρα σε περιβαλλοντικά ζητήματα και αν και η θέση σας θα μπορούσε να ήταν άνετα στην Ευρώπη, εσείς επιλέγετε να εκπροσωπείτε την Ηλεία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τι σας κάνει να έχετε επιλέξει αυτόν τον δρόμο;
Είναι γεγονός, κα. Παπαδοπούλου, ότι πολλές φορές έχω δεχτεί προτάσεις που είχαν ως προϋπόθεση να ζήσω μακριά από αυτόν τον τόπο. Η αποδοχή της πρότασης που μου είχε γίνει από την Νέα Δημοκρατία, ενώ ακόμη ζούσα και εργαζόμουν στην Αμερική, να κατέλθω ως Βουλευτής Επικρατείας, και εν συνεχεία η συνειδητή επιλογή μου να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου, στην Ηλεία και όχι στην Αθήνα, το 2012, εξέφρασε σαφώς την διάθεσή μου να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις, τον τόπο που μεγάλωσα και αγαπώ. Θα ήθελα – και εργάζομαι πάνω σε αυτό – να αναδείξουμε την Ηλεία ως ένα νομό πρότυπο στην περιβαλλοντική προστασία, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή. Μέσα από τις συνεργασίες με θεσμικούς φορείς, τον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ αυτόν τον μοναδικό τόπο, που ο Λυσίας από την αρχαιότητα τον ονόμασε «Κάλλιστον Ελλάδας τόπο», με τα πανέμορφα τοπία του, την παγκόσμια ακτινοβολία του και το Ολυμπιακό φως του.
Είμαι υπερήφανη για τον Νομό μας.Η Ηλεία είναι η ταυτότητά μου.